Najslađa obiteljska avantura u Zagrebu: Muzej čokolade otkriva tajne omiljene poslastice za djecu i odrasle

Muzej čokolade, Zagreb. (Foto: Leon Božić)

Jeste li ikada pomislili na to da čak i odrasli, a ne samo djeca, često ne znaju kako se čokolada proizvodi i odakle dolaze sastojci za njezinu čarobnu kreaciju? Ako ste spremni na avanturu, pozivamo vas da provedete jedan dan u zagrebačkom Muzeju čokolade i doznate sve o ovoj omiljenoj slastici. Moći ćete ju i degustirati, a veliko će veselje sigurno izazvati ako se prijavite na radionicu i pokušate sami izraditi čokoladu ili pralinu koju zatim možete i ponijeti sa sobom.

Muzej čokolade Zagreb, degustacijska točka.
Muzej čokolade, degustacijska točka. (Foto: Leon Božić)

Na ulazu u Muzej čokolade dobiva se posebna ulaznica, degustacijska kutija u kojoj se nalazi devet vrsta vrhunske čokolade. U kutiji se nalazi zrno kakaa, uzorci tamne, mliječne, bijele i ruby (ružičaste) čokolade te žličica s kojom se može prilikom obilaska kušati i tekuća čokolada. Odrasli mogu kušati i čokoladni liker. U svakoj se prostoriji Muzeja čokolade nauči nešto novo.

Muzej čokolade Zagreb, bicikl.
Muzej čokolade, bicikl. (Foto: Leon Božić)

Vožnja biciklom u šarenoj tvornici čokolade

Obilaskom ćete doznati sve o povijesti čokolade, od drevnih Azteka Srednje Amerike, preko belgijskih pralina do velikih engleskih tvornica čokolade. Moći ćete sjesti u barokni europski dvor usred stoljećima starog porculana i saznati tko je izmislio čokoladu s rižom te prisjetiti se svog prvog albuma životinjskog carstva. Naučit ćete i kome je zrno kakaa bio novac, a tko je čokoladu doveo u Europu.

U Muzeju čokolade nalaze se i mnogobrojna interaktivna pomagala koja su posebno zanimljiva djeci. Neka od njih su pitalice s odgovorima, mirisarnik ili taktilni ormar koji omogućava igru pogađanja skrivenih sastojaka pomoću osjeta dodira i mirisa. Djecu će oduševiti i mlinac na kojem će moći samljeti zrna kakaovca, a potom zamutiti čokoladni napitak kako su to radili Maye. Također, djeca će posebno uživati u visećim sjedalicama, vožnji na biciklu u šarenoj tvornici ili pak u samoj degustaciji tekućih čokolada.

Muzej čokolade, Zagreb.
Muzej čokolade, alati. (Foto: Leon Božić)

Izradite sami čokoladu i praline

Ako ste zainteresirani za stručno vodstvo kustosa, moguće je rezervirati vođenje kroz Muzej čokolade u kojemu može sudjelovati cijela obitelj. U Muzeju se subotom s početkom u 17.45 sati organizira i radionica „Male tajne rada s čokoladom“ koja traje 60 minuta. Naučit ćete kako istopiti čokoladu, pravilno ju temperirati, napraviti školjkice za praline, odabrati pravi posip, raditi s punjenjem te od kuverture dobiti čokoladnu pločicu. Ako rezervirate termin za radionicu na kojoj mogu prisustvovati djeca starija od 12 godina, dobivate i stručno vodstvo kroz muzej. Jer, taman nakon što ga razgledate, vaše će se čokolade i praline koje ste izradili, stvrdnuti da ih možete ponijeti kući. Dakako, ovi suveniri nisu trajni nego „brzo jestivi“, što, vjerujemo, neće biti problem.

Muzej čokolade Zagreb, interaktivni pano.
Muzej čokolade, interaktivni pano. (Foto Leon Božić)

Čokoladni dućan

Čokoladu ili se voli ili je omražena poslastica. A, kad ju se voli, voli ju se jako! Zapravo, rijetki su ti koji ne vole čokoladu, što nije ni čudo jer nakon što ju pojedemo, ona stimulira proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji stabilizira raspoloženje. Nju jednostavno naš mozak i naš organizam shvaća kao nagradu, nešto ukusno i fino u čemu uživamo, a neki ju i obožavaju! Dakako, pretjerane doze nisu poželjne, ali „zasladiti“ si dan s nekoliko kockica ili pralina – zašto ne? Uostalom, ima li što slađe od zadovoljnog i sretnog dječjeg lica i umrljanih usana i prstiju nakon što smažu red čokolade?

Najslađi muzej u Hrvatskoj, kako još zovu Muzej čokolade, otvoren je od utorka do subote od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 10 do 19 sati. Svakako vodite računa o tome da je zadnji ulaz moguć najkasnije jedan sat prije kraja radnog vremena. Ulaznica za djecu od 5 do 18 godina stoji 6,50 eura, za odrasle 9 eura, a obiteljska ulaznica koja uključuje ulaz za dvoje odraslih i do troje djece iznosi 28,50 eura.

Na ulazu u Muzej čokolade, uz blagajnu, nalazi se „Čokoladni boutique“ u kojem se nudi najveći izbor domaće artisan i craft čokolade. Ako vam se jako svidi koja od čokolada (a vjerujemo da hoće), na istom je mjestu možete nabaviti bilo koji dan kada je Muzej čokolade otvoren jer kupnja je moguća i bez ulaska u postav muzeja.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci