Trendovi u gastronomiji neprestano se mijenjaju kako bi zadovoljili promjenjive ukuse i potrebe potrošača. Jedan od zanimljivih trendova posljednjih godina usmjeren je na porast interesa za održivu hranu i lokalno uzgojene namirnice, stoga riječna riba danas igra značajnu ulogu kao ključan sastojak u modernoj gastronomiji.
Na našim prostorima, ponajviše u kontinentalnom dijelu Hrvatske, sve su popularniji restorani koji se specijaliziraju za riječnu ribu i nude raznolike menije s jelima od soma, štuke, šarana i drugih lokalno dostupnih vrsta, a u promidžbi tradicionalnih jela od ribe uvelike pomažu i organizirane fišijade, poput ove održane na Dunav Festu na sam Međunarodni dan Dunava.
Fišpaprikaš, popularno skraćenog naziva fiš, priprema se od barem dviju vrsta svježe riječne ribe (soma, šarana, smuđa…) i služi se uz domaće, široke rezance. Uz ribe, glavni sastojci koji mu daju prepoznatljivu crvenu boju su prava domaća mljevena paprika (slatka i ljuta), a tajna je u vrhunskom vinu i jakoj vatri. Također, pri njegovoj pripremi treba voditi računa da se fiš baš nikada ne miješa! Fiš se lagano vrti kako bi se svi sastojci sjedinili, a riba ostala u komadu.
Drugi dan Dunav Festa protekao uz kulturne programe, radionice za sve uzraste i zabavu uz tamburaše
Iako je tajnih receptura mnogo i iako je svakome baš njegov fiš najbolji, uspjeli smo saznati kako vrsni majstori pripremaju ovo neodoljivo jelo. Za početak, trebaju vam samo kotlić i tronožac, dobra svježa riba, drva i ekipa s kojom ćete se zabaviti tijekom pripreme fiša.
Recept za fišpaprikaš
Količina: za 4 do 6 osoba
Vrijeme pripreme: oko 1 sat
Sastojci:
- 2 kg svježe očišćene i narezane ribe (som, šaran, smuđ)
- 2 l vode
- 4 žlice slatke paprike
- 1/2 žlice ljute paprika po želji (po želji dodati više za ljući fiš)
- začinska mješavina za fiš (po želji jer majstori od fiša kažu da nije potrebna)
- 1 žlica soli
- 150 – 200 g luka (nasjeckanog)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 100 ml vrhunskog bijelog vina
Priprema:
- Staviti u vodu nasjeckani luk te kuhati do željene mekoće. Skuhani luk propasirati. (Možete ga i prethodno pripremiti). Druga varijanta je da propasirate svježi luk, bez prethodnog kuhanja.
- Položiti ribu na dno kotlića. Dodati vode da prekrije ribu i dodati pripremljen luk.
- Smjestiti kotlić na jaku vatru i kuhati na jakoj vatri 15 do 20 minuta.
- Kad voda proključa, dodati pomiješanu slatku i ljutu crvenu papriku te začinsku mješavinu (po želji).
- Pred kraj u malo vode razmutiti koncentrat rajčice i uliti u kotlić, dodati sol i vino te sve dodatno prokuhati još 15 minuta.
- Skinuti kotlić s vatre te poslužiti fišpaprikaš uz domaće široke rezance.
Uslast!