Dunav Fest u Vukovaru: Manifestacija koja kulturu, okuse i zabavu objedinjuje u zajedničku simfoniju uz obalu moćne rijeke!

Dunav Fest Vukovar. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Ljubav i veza Vukovara i Dunava traju od pamtivijeka. I baš stoga što je Vukovar nastao i što je sagrađen uz drugu najdulju europsku rijeku, u gradu se obilježavaju Međunarodni dani Dunava, prozvani Dunav Fest Vukovar.

Riječ je o manifestaciji koju više od 20 godina organiziraju Grad Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara. Ove će godine trajati tri dana, točnije od 27. do 29. lipnja, a održavat će se duž šetnice uz Dunav.

Dunav Fest, šetnica.
Dunav Fest 2024. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Građani i posjetitelji Vukovara moći će uživati u raznovrsnom programu i aktivnostima. Bit će tu zabave za sve uzraste, obilne gastronomske ponude, organizirat će se besplatna plovidba Dunavom, a predviđeni su i sajam tradicijskih proizvoda – Dunavski sajam, igraonice za djecu i odrasle te fišijada na kojoj će se peći i šarani na rašljama, dok će se u ćupovima krčkati grah.

Plovidba Dunavom.
Plovidba Dunavom. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Plovidba Dunavom, specijaliteti domaćina i nacionalnih manjina te jubilejna zabava uz Psihomodo pop

Manifestacija Dunav Fest počinje u četvrtak, 27. lipnja, u 10 sati, kada s pristaništa kod veslačkog kluba kreće promotivna vožnja Dunavom po prigodnoj cijeni (svoje mjesto obavezno morate rezervirati pozivom na broj 09893532549). Brodovi plove cijeli dan, odnosno, vožnje će se organizirati sve do 20 sati.

Ljubitelji dobrih zalogaja doći će na svoje u 18.30, kada će na terasi hotela Lav majstori od lonca i kuhače pokazati svoja umijeća. Degustirat će se jela prema recepturama koje se prenose generacijama, a koja će pripremati Hrvati te pripadnici nacionalnih manjinaRusini, Srbi, Mađari, Ukrajinci i Nijemci.

58. Đakovački vezovi: Slavonija se priprema za spektakularan festival tradicije i kulture uz bogat program za djecu

Dunav Fest. Specijaliteti domaćina.
Specijaliteti domaćina. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Istoga dana u 19 sati, također na terasi hotela Lav, započinje promocija knjižice „Recepti nacionalnih manjina” u obliku razglednice koju će posjetitelji moći besplatno poslati svojim najdražima. Tri sretna posjetitelja, koja budu imala sreće u javnom izvlačenju, za taj će čin istu večer biti nagrađena paketom SelectBox i darovnim karticama SuperCard. Potom će na pozornici nastupiti folklorne grupe nacionalnih manjina te pjesmom i plesom dodatno podići atmosferu.

Na šetnici će biti organiziran Dunavski sajam, odnosno sajam tradicijskih proizvoda, zamirisat će iz kotlića i s roštilja, a posjetitelji će moći omastiti brk šaranom na rašljama i grahom u ćupu te kušati vina lokalnih vinara na Vinskoj cesti.

Prvi dan Dunav Festa završava koncertom kojim se obilježava velik jubilej. Naime, od 21 sat atmosferu će dodatno ugrijati grupa Psihomodo pop koja slavi 40 godina karijere!

Dunav Fest.
Kulturni programi.

Kulturni programi, tradicionalni okusi, predstave za sve uzraste i zabava uz tamburaše

Drugog dana Dunav Festa s pristaništa kod veslačkog kluba od 10 do 20 sati kretat će brodovi na promotivne vožnje Dunavom, a istog dana od 17 do 20 sati započinju Dani otvorenih vrata Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar i manifestacija Zaveslaj Dunavom. Posjetitelji će imati prilike sami iskušati kako je to čamcem i veslima suprotstaviti se snazi velike rijeke.

Na Dunavskom sajmu, koji započinje u 17 sati, moći će se kupiti suveniri i proizvodi lokalnih OPG-ova, ali i kušati šaran na rašljama, fiš-paprikaš i grah u ćupu te uživati u finim kapljicama na Vinskoj cesti.

Zabavni program Dunav festa.
Zabavni program za sve generacije. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Djeca će od 17.30 uživati u oslikavanju lica – a zašto lice ne bi ukrasili i roditelji? Potom zajedno s djecom mogu krenuti na cirkusku predstavu Cirkulture na kojoj će se od 18 sati zasigurno svi dobro zabaviti.

Oni vješti s kistom u ruci, ali i početnici, mogu steći dodatna znanja na slikarskoj radionici „Dunav na platnu” koja će se održati u 18 sati na balkonu dvorca Eltz, a oni koji nakon cirkuske predstave Cirkulture požele steći barem malo cirkuskog umijeća, svakako neka od 19.30 do 20 sati prisustvuju cirkuskoj radionici cirkuskih vještina Cirkulture.

Istodobno s početkom radionice cirkuskih vještina pogledajte prema nebu: počinje revijalni skok padobranaca koji će se spustiti na perivoj dvorca Eltz.

Drugog dana zabava počinje u 20 sati s Cirkusnim kabareom Cirkulture, a završava koncertom jubileja na kojem TS Allegro s programom Allegro Mania slavi 10 godina djelovanja, a poseban gost bit će im Stjepan Jeršek Štef.

Sicilija je Italija u malom – idealna za posjećivanje u svako doba godine!

Dunav Fest. Fišijada.
Fišijada. (Foto/izvor: TZG VUkovara)

Natjecanje u spravljanju fiša, pjesma i ples sve do jutarnjih sati uz Željka Bebeka i tamburaše

Treći dan – subota, 29. lipnja – započinje promotivnom te od 11 do 11.45 sati besplatnom vožnjom Dunavom, a posjetitelji će tako moći upoznati ljepote moćne rijeke te s Dunava uživati u pogledu prema Vukovaru i njegovu zaštitnom znaku, Vodotornju.

Od 17 sati započinje uživancija za sva osjetila: u posebnoj ponudi moći će se kušati tradicionalni šaran na rašljama, fiš-paprikaš i grah u ćupu, a istodobno će započeti i Fišijada – natjecanje u pripremanju fiša koje traje do 18 sati, kada će posebno oformljen žiri ocjenjivati uzorke i proglasiti tri najbolja te dodijeliti odlične nagrade.

Susreti folklornih društava.
Susreti folklornih društava. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Uz dobre zalogaje i kapljice idu pjesma i ples – od 18 sati počinju 16. susreti folklornih društava „Dunav svome gradu” u organizaciji Hrvatskog kulturno-glazbenog društva „Dunav” iz Vukovara.

Žestoki glazbeni ritmovi počinju u 20.15 nastupom bubnjarskog benda RitmOS iz Osijeka, a nastavljaju se u 21.30 koncertom jubileja Željka Bebeka koji slavi 50 godina glazbene karijere.

Atmosfera manifestacije Dunav Fest.
Dunav Fest, atmosfera. (Foto/izvor: TZG Vukovara)

Široki osmijesi i velika srca domaćina, gastronomska ponuda, zabava od jutra do mraka, prirodne ljepote i fine kapljice te kreativni sadržaji sigurno će osvojiti mnoge posjetitelje, a tri dana odlične zabave Dunav Festa završit će Dunav Feštom, odnosno after partyjem uz tamburaše u Vukovarsko pubu.

Dođite, uživajte u programu, šarenilu, veselju i ljepotama Dunava! 

Više informacija o manifestaciji možete saznati na službenoj stranici Turističke zajednice grada Vukovara i društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Ovaj sadržaj nastao je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara prema najvišim profesionalnim standardima portala Family Welcome.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci