Penjanje u dvorani – dinamičan sport zabavan za cijelu obitelj!

Penjanje po stijenama. (Shutterstock)

Pitate li se kamo za kišnih i hladnijih dana odvesti djecu koja su puna energije i željna aktivnosti, dvorana za penjanje idealno je mjesto za vas. Penjanje po stijenama je sve popularnije u cijelom svijetu, a od 2016. godine uvršteno je i u program olimpijskih sportova. Najvažnije od svega: penjanje ima niz blagotvornih utjecaja na organizam. Osim što jača mišiće, unapređuje fleksibilnost, ravnotežu i koncentraciju, djecu i odrasle potiče na razmišljanje i otkrivanje načina kako svladati penjačke smjerove. Jača komunikaciju i samopouzdanje te razvija timski rad.

U Hrvatskoj se ovaj sport također polako popularizira pa su, primjerice, u Zagrebu u zadnje dvije godine otvorene dvije nove bouldering dvorane. Osim u Zagrebu, penjati se u dvoranama možete i u Rovinju, Osijeku, Varaždinu, Kaštel Sućurcu, Rijeci, Splitu te u još nekim gradovima (popis dvorana). Za vas izdvajamo nekoliko bouldering i lead dvorana te navodimo neophodne informacije o ovom uzbudljivom i zabavnom sportu. 

Penjanje u dvorani.
Penjanje u dvorani. (Foto: Shutterstock)

Djeca će obožavati bouldering, a kasnije i lead i speed climbing 

Bouldering je oblik penjanja koji se izvodi na nižim stijenama ili zidovima (do otprilike 4,5 metra visine u dvorani) bez upotrebe užadi, osiguravajuće spravice ili pojaseva. Najjednostavniji je oblik penjanja i zahtijeva najmanje opreme. Trebaju vam samo penjačke cipele (penjačice) i magnezij za ruke. Magnezij služi za mazanje ruku kako bi ostale suhe i kako biste imali što bolji grip na hvatištima.

Penjanje na boulder stijeni potpuno je sigurno jer, ako i izgubite snagu, možete slobodno skočiti na strunjaču koja je dovoljno debela i prilagođena da amortizira skok s te visine. Ovom disciplinom razvijate snagu, ravnotežu, koncentraciju i vještinu rješavanja zadataka.

Lead climbing ili penjanje u vodstvu podrazumijeva penjanje po višim zidovima ili stijenama uz korištenje užadi, osiguranja i partnera za penjanje. Prvi penjač, koji se naziva vodeći penjač, učvršćuje uže u osiguranja duž zida, dok ga njegov partner osigurava i zaustavlja užetom u slučaju pada. Ovaj stil penjanja uči djecu kako rukovati spravicom za osiguranje i užetom, ali i komunikaciju i povjerenje u partnera. 

U dvorani u kojoj se penje lead upoznat ćete se i sa speed climbingom. Speed climbing ili brzinsko penjanje jest što brže penjanje smjera s pomoću užeta, pri čemu se koriste snaga i dinamički pokreti. Ovaj se oblik češće uči nakon savladavanja leada i na natjecanjima. 

Što kažete na obiteljsko zimovanje u Italiji i aktivan odmor za sva osjetila u Val di Fassi?

Zagrebačke dvorane za boulder i sadržaji za cijelu obitelj

U Hrvatskoj ćete uglavnom naći bouldering dvorane. U Zagrebu će ih uskoro biti četiri, s time da se planira i otvaranje jedne u Velikoj Gorici. Manju lead stijenu naći ćete u fitness centru Mofit na Trešnjevci na kojoj se vaši najmlađi mogu okušati u sportskom penjanju. Bouldering dvorane raspoređene su na više lokacija u Zagrebu pa vam je najlakše odabrati onu najbližu. 

Penjački klub i dvorana Fothia posluje od 2004. godine, a uskoro planira otvoriti i podružnicu na novoj lokaciji. Jedna dvorana nalazi se na Zagrebačkom velesajmu, na galeriji paviljona 25, a druga je u planu u Velikoj Gorici. Do paviljona možete doći sa zapadnog ulaza velesajma. Prođete li rampu, parkiralište se plaća, s tim da redovni članovi imaju popust.

U Fothiji se redovito održavaju treninzi za djecu, a proslaviti se mogu i dječji rođendani uz penjanje i razne zabavne igre. U ponudi su i team building te škola penjanja u prirodi, a možete dolaziti i redovno trenirati uz plaćanje mjesečne članarine. U dvorani možete predahnuti i popiti piće dok vaši najmlađi vježbaju, a možete prošetati i do Avenue Malla i ostaviti djecu u iskusnim rukama instruktora. Ako se i vi želite okušati u penjanju, tu su tečajevi za odrasle.

U Fothiji se održavaju brojna natjecanja, a nedavno se održao i Kup Hrvatske u boulderingu. Fothijin tim pobrinut će se da se osjećate ugodno i sigurno, a cijene možete pogledati ovdje.

Nova, suvremeno uređena bouldering dvorana u Zagrebu

Boulder zona nova je, suvremeno uređena bouldering dvorana u Zagrebu koja uskoro slavi prvi rođendan. Prostire se na 1500 metara kvadratnih na krovu Shopping centra Prečko. Besplatno parkiralište dostupno je ispred i oko centra. U Boulder zoni čekaju vas redovni treninzi i tečajevi penjanja za djecu i odrasle te tečaj sportskog penjanja u dvorani i u prirodi, kao i team building za uredske ekipe.

Djecu će posebno razveseliti organizacija rođendana uz nezaboravnu potragu za gusarskim blagom, natjecanje na Olimpijskim igrama ili trening za ninje. Najmlađi adrenalinci uživat će na kraju programa u adrenalinskom parku, gdje će se okušati u penjanju po užetu, zip lineu, visećem mostu i sl.

U ugodnom prostoru dvorane možete sjesti i popiti piće dok čekate djecu, a možete i zajedno s njima zaigrati mali nogomet. U dvorani se često organiziraju i natjecanja za penjače. Petkom se roditelji penjači mogu okušati u beerboulderingu i opustiti se uz hladnu pivu na šanku. Upoznajte šarmantnu i stručnu ekipu Boulder zone i prijavite se na neki od treninga. 

Hive climbing gym je bouldering dvorana smještena na Slavonskoj aveniji 16. Odnedavno je preuređena i preseljena na novu adresu, a prostire se na čak 3500 metara kvadratnih. Parkiralište ispred dvorane besplatno je, a ljeti možete sjediti i na klupicama u parkiću ispred ulaza. U dvorani se nalazi i lijepo uređen cafe lounge prostor za sjedenje, piće i predah. Hive dvorana također organizira dječje rođendane i treninge za djecu.

Osim navedenoga, organiziraju se i razne radionice s prigodnim temama poput pravilnog disanja, joge, edukacije o ozljedama te natjecanja za penjače, ali i tulumi sa svirkom uživo. U dvorani možete organizirati i svoj događaj poput team buildinga, grupnih treninga za veće ekipe, rođendana za odrasle i sl. Cijene i opcije učlanjenja pogledajte ovdje. 

Penjanje po stijenama u dvorani.
Penjanje u leadu je zabavan sport. (Foto: Shutterstock)

Za najmlađe koji jedva čekaju na visoke stijene i vole visjeti na užetu – lead stijene u Zagrebu

U Zagrebu trenutačno postoje dvije lead stijene, jedna se nalazi u fitness centru Mofit u Selskoj ulici, a druga je u penjačkoj dvorani na donjoj stanici sljemenske žičare, no ona se zasad upotrebljava samo za natjecanja. Penjanje na stijeni možete trenirati u Mofitu zajedno s vašima najmlađima, a možete ih upisati i na dječje treninge.

Stijena je visoka 9,5 metara, a široka 16 metara. Na njoj se nalazi 14 smjerova različitih težina, a prilagođena je početnicima i naprednim penjačima. U školu penjanja i na dječje penjačke grupe možete se prijaviti ovdje. U sklopu centra nalaze se ugodan i prostran kafić za odmor i slatka vanjska terasica u hladu za ljetne dane. Ako niste penjač, a volite teretanu, dok vaši najmlađi uživaju u penjanju, i vi možete odraditi trening u teretani ili nekom vođenom programu.

Lead umjetna stijena u Rijeci

U Rijeci djeca i odrasli penjači mogu uživati u boulderingu u dvorani Tuhobić, ali i na lead stijeni u Atletskoj dvorani Kantrida. Dvorana Kantrida namijenjena je pripremi i treningu atletskih ekipa i atletskim natjecanjima, ali i ostalim sportovima poput rukometa, košarke, tenisa, sportskog penjanja, plesa i dr. Vježbaonica za penjače ima umjetnu stijenu sa 17 smjerova visine 12 metara i to je trenutačno jedna od najvećih umjetnih stijena u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj. Ocjenama je prilagođena i početnicima i naprednim penjačima. U zgradi se nalazi kafić s otvorenom terasom i pogledom na more, a dvorana je prilagođena i sportašima s invaliditetom.  

Penjanje po stijenama je zabavan sport, a mogu ga trenirati sve generacije.
Lead penjanje. (Foto: Shutterstock)

Lead umjetna stijena u Osijeku

U Osijeku lead penjanje možete probati u Nastavno-sportskoj dvorani Gradski vrt s novoizgrađenom umjetnom stijenom za sportsko penjanje. Projekt su potaknuli Sportsko-penjački klub Bastion i HGSS Osijek. Na stijenu dolaze i početnici, rekreativci i profesionalci, a u planu su i razni tečajevi. Na raspolaganju su dvije stijene, boulder i lead.

U Hrvatskoj dominiraju bouldering dvorane za penjanje po stijenama, a nadamo se daljnjem rastu popularnosti ovog sporta kako bi se uskoro otvorila i lead dvorana. Minimalna dob djece za vježbanje u dvoranama najčešće je pet godina. U penjanju mogu postupno napredovati svojim ritmom, što je idealno za njihov razvoj. Neovisno o dobnoj granici, u dvorane često svraćaju i roditelji s mnogo mlađom djecom koja se uživaju igrati i valjati na madracima i isprobavati penjanje na dječjoj strunjači i malim zidovima. Tako se postupno upoznaju s penjanjem i navikavaju na ovaj sport. Penjanje u dvorani idealno je jer ne ovisite o vremenskim (ne)prilikama, zdravo je, edukativno i iznimno zabavno.  

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci