Planinarske kuće i domovi na Medvednici u kojima možete potražiti predah ili odmor tijekom obiteljskog izleta u prirodu 

Planinarski domovi Medvednica. (Foto: Shutterstock)

Iako zaljubljenici u prirodu, planinarenje, šetnju i mir tijekom cijele godine istražuju staze i šume Medvednice, proljeće mami na izlet i one koji nisu toliko avanturističkog duha. Planirate li uskoro uživati u svježem zraku, cvrkutu ptica i miru koju pruža Medvednica, donosimo vam popis planinarskih kuća i domova u kojima možete potražiti okrepu, odmoriti noge, uživati u ukusnim delicijama, ali i prespavati. Ponuda kuća i domova na Medvednici raznolika je, i svaka od njih ima svoje čari i pruža planinski ugođaj i utočište od gradske vreve. 

Planinarska kuća Kameni svati 

Planinarska kuća “Kameni Svati” nalazi se na proplanku (485 m) na zagorskoj strani Medvednice u neposrednoj blizini slikovitih stijena koje podsjećaju na skamenjene svatove prema kojima je kuća i dobila naziv. Sagradilo ju je Planinarsko društvo Susedgrad, a za posjetitelje je otvorena nedjeljom. Izletnike koji Kamene svate posjete barem jednom u svako godišnje doba HPD Susedgrad nagrađuje lijepom značkom. Planinarska kuća Kameni svati nalazi se na visini od 485 metara i nema prilazne ceste. Najbliža je cesta u Jablanovcu, oko kilometar i pol od planinarske kuće. 

Planinarski dom Glavica 

Planinarski dom Glavica nalazi se na usred bujnog šumskog zelenila. Pred domom se nalazi velika terasa s koje se pruža lijep pogled na zapadni dio Zagreba. Dom je vlasništvo HPS-a, njime upravlja Planinarski savez Zagreba. Do njega se dolazi najčešće donjim prilaznim putevima od Gornjeg Stenjevca (planinarska staza 3 ili 8), iz Podsuseda (planinarskom stazom 2) ili gornjim putem od livade Ponikve. Prilaz automobilom moguć je Zelenom magistralom do Ponikvi, a dalje vas vodi uska asfaltirana cestica. Planinarski dom Glavica ima 30 mjesta za noćenje, otvoren je vikendom i opskrbljen hranom i pićem, a sadrži i manje uređeno dječje igralište. Grah s kobasicom, roštilj, juhe, palačinke i slavna bučnica samo su neka od jela koja nude, a dolazite li u većem društvu, potrebno je unaprijed rezervirati mjesta. Na desetak minuta od doma nalazi se ulaz u špilju Veternicu, koja je uređena za turistički posjet. 

Planinarski dom Risnjak 

Planinarski dom Risnjak smjestio se na visini od 724 metra, a do njega možete doći stazom 9. Radi se o lijepoj prizemnici s kuhinjom, dvjema blagovaonicama i dvjema spavaonicama. Smješten je na šumskom proplanku u području Pongračeva, a posjetiteljima za oko prvo zapnu drvene klupe i stolovi za odmor koje se nalaze ispred objekta. Planinarski dom Risnjak objekt je lokalnog značaja, otvoren je vikendom, a želite li izbjeći gužvu, preporučujemo posjet rano ujutro. O objektu se brine Planinarsko društvo Risnjak koje ga je i izgradilo prije više od 65 godina. 

Planinarski dom Grafičar

Planinarski dom Grafičar smjestio se na visini od 864 metara i nalazi se na Rudarskom sedlu ispod Malog Sljemena. Ovaj objekt sagrađen je od drva i kamena u alpskom stilu te se smatra jednim od najljepših planinarskih domova u Hrvatskoj. U prizemlju objekta nalaze se malena blagovaonica i kuhinja, dok su na katu spavaonice. Planinarski dom Grafičar zatvoren je samo ponedjeljkom. Do njega možete stići vozilom Sljemenskom cestom, a njime upravlja PD Grafičar. 

Planinarska kuća Junac 

Planinarska kuća Junac drvena je montažna kuća podignuta na visini od 968 metara, na rubu Činovničke livade. Sagradio ju je planinar Zlatko Janega te je poznata po njegovu nadimku. Planinska kuća otvorena je vikendom, a do nje možete stići Sljemenskom cestom do križanja kod Željezničara ili do hotela Snježna kraljica, nakon čega ćete morati pješačiti preko Činovničke livade. 

Planinarski dom Runolist 

Planinarski dom Runolist zaštićeno je kulturno dobro i glasi za jedan od najljepših domova na Medvednici. Lijepa drvena dvokatnica smještena je na južnoj padini središnjeg dijela Medvednice, na visini od 830 metara. U prizemlju se nalaze blagovaonica i mala školska dvorana, dok su na katovima jednokrevetne, dvokrevetne i višekrevetne sobe ukupnog kapaciteta za 44 osoba. Ispred doma je lijepa terasa na kojoj možete uživati u prirodnom okuženju dok pijete kavu ili uživate u poznatim specijalitetima kao što su juha od buče ili gljiva, domaći grah s kobasicama, lovački gulaš od jelenjeg mesa, teletina ispod peke i domaće štrudle od sira ili jabuka. Do Runolista možete stići planinarskom stazom 16, a nedaleko se nalaze glavna Sljemenska cesta i autobusna stanica. 

Planinarski dom Ivan Pačkovski

Planinarski dom Ivan Pačkovski, poznatiji pod imenom Puntijarka, smjestio se ispod istoimenog vrha na 957 metara nadmorske visine. To je najveći i najpopularniji planinarski dom na Medvednici, a svoje ime duguje predsjedniku Planinarskog društva Zagreb Ivanu Pačkovskom. Danas se o domu brine PD Zagreb-Matica, otvoren je cijeli tjedan i nudi tipičnu planinarsku hranu poput sira i vrhnja, graha, pečenja i mnogih drugih delicija. Dom raspolaže s 35 kreveta raspoređenih u 14 soba, te tri blagovaonice koje zajedno mogu primiti oko 200 gostiju. Ispred i oko doma su terase sa stolovima i klupama gdje se može smjestiti preko 300 izletnika, a vikendom svakako očekujte gužvu. U blizini doma je i dječje igralište s ljuljačkama.

Planinarska kuća Lojzekov izvor 

Planinarska kuća Lojzekov izvor nalazi se usred miješane šume u Podrtinama, na visini od 400 metara. Nazvana je prema Alojzu Lažecu koji je uredio i izvor pitke vode, a izgradilo ju je planinarsko društvo Stubičan. Do nje možete stići planinarskom stazom 37, a kuća je lokalnog značaja. ŽIG je učvršćen na planku bočnog zida uz prozor s desne strane ulaznih vrata.

Planinarska kuća Vidikovac 

Planinarska kuća Vidikovac nalazi se na brežuljku Kamenjaku u Stubičkim Toplicama, iznad hotela Matija Gubec, na visini od 180 metara. Malena drvena montažna kućica s trijemom nalazi se u blizini željezničke stanice. Do kuće vodi staza kroz šumu, a postoji i šumski put kojim možete stići automobilom. Iako ovdje ne možete prespavati, ispred kuće se nalazi nekoliko klupa sa stolovima na kojima se možete odmoriti ili organizirati vlastiti piknik u kojem će uživati cijela obitelj. O njoj se brine Planinarsko društvo Stubaki, a oko nje je uređena povijesno-poučna staza Kamenjak

Planinarski dom Lipa 

Planinarski dom Lipa nalazi se na vrhu Rog, na visini od 709 metara, neposredno ispod razgledne piramide. Dom ima 24 kreveta i 10 pomoćnih u četiri sobe, blagovaonicu sa 70 sjedećih mjesta i kuhinju. Ovdje možete prespavati vikendima, praznicima i prema dogovoru. S obzirom na to da nema cestovnog prilaza planinarskom domu, ovdje vlada idilična planinarska atmosfera. Do doma se dolazi iz Planine Donje te s prijevoja Vejalnica iznad Čučerja. O domu se brine planinarsko društvo Lipa Sesvete, a dom je ujedno i jedna od glavnih točaka planinarskog događaja Highlander Medvednica.

Planinarska kuća Grohot 

Planinarska kuća Grohot nalazi se na istočnom dijelu Medvednice. Ova zidana kućica smještena je u kestenovoj šumi, u blizini šumovita vrha Grohota. Sagradio ju je i uredio HPD Blagus iz Blaguše, a do nje možete doći planinarskim stazama 60, 61 i 62. Kuća je otvorena nedjeljom. Želite li objedovati, morat ćete se sami pobrinuti za hranu. S tornja u neposrednoj blizini možete uživati u pogledu na Medvednicu, Zagorje i Posavinu. 

Planinarski dom Kladeščica 

Planinarski dom Kladeščica lijepa je zidana kuća na livadi Kladeščici koja se nalazi na istočnoj Medvednici. Do ovog planinarskog doma dolazi se iz Sv. Ivana Zeline planinarskom stazom 47 kroz naselje Biškupec Zelinski (dolazite li automobilom, imajte na umu da je cesta neasvaltirana). Kuću je sagradilo Planinarsko društvo Zelina, a opskrbljena je hranom i pićem. Na katu se nalaze spavaonice koje primaju desetero ljudi, a dom je otvoren vikendom. Inače, na Kladeščici se nalazi i nekoliko lijepih vikendica u kojima možete odsjesti i produžiti svoj obiteljski boravak u prekrasnoj prirodi.

Planinarski dom Grofica 

Planinarski dom Grofica smješten je u blizini Činovničke livade, a do njega možete stići automobilom i autobusom. Riječ je o jednom od najpopularnijih domova, pa je ponekad vrlo teško pronaći mjesto na terasi. Poznat je po domaćoj planinarskoj hrani, posebice zagrebačkom odresku od pola metra, i ugodnoj atmosferi. Grofica u ponudi ima i 44 sobe s tuševima u kojima možete prenoćiti. Nadomak doma nalazi se Rudnik Zrinski i kapelica sv. Jakova.

Savjeti za što ugodnije uživanje u ljepotama Medvednice 

Prije negoli se odlučite na izlet u prirodu, osmislite plan puta i na poveznici provjerite koje su planinske kuće i domovi na Medvednici otvoreni te pogodni za vaš boravak. Iako je većina njih u pravilu otvorena vikendima i blagdanima, najavite se prije polaska. Sve informacije i kontakte možete pronaći na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza

Sa sobom na put ponesite vodu i grickalice te se prikladno obucite, a prije polaska obavezno provjerite vremensku prognozu. Osim sigurnosti, tijekom izleta poštujte pravila ponašanja i za sobom ne ostavljate smeće. 

Izlet u prirodu predivna je aktivnost u kojoj će uživati sve generacije. Osim što su šetnja i planinarenje odlični za naše zdravlje, pružaju mogućnost zabavnog educiranja i istraživanja biljnog i životinjskog svijeta. Pustite mašti na volju i uživajte na svježem zraku!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci