Bajkovite kućice za obiteljski odmor u Hrvatskoj koje će oduševiti i vas i djecu

Hobbit kućica Pećinskog parka Grabovača (Foto: Domagoj Sever)

Poznata trilogija Gospodara prstenova snimljena je na Novom Zelandu, a filmski set Hobbitona pretvoren je u stvarno selo Hobbita. No, da biste noćili u bajkovitim, hobitskim kućicama i živjeli fantaziju Tolkienova imaginarnog svijeta, ne morate putovati na Novi Zeland. Mi vas vodimo u prekrasan hobitski kamp na Velebitu i u smještajni kompleks Garden kraj Samobora te u kućice neobičnih oblika kod Skradina.

Čarobna obiteljska pustolovina u Crobbit kućicama na Velebitu

Nekoć pusto kampersko brdo pored Baških Oštarija danas je maštovit kamp s bajkovitim hobitskim kućicama. Idealno je mjesto za vaše male avanturiste koji će nakon cjelodnevnog boravka u prirodi ovdje utonuti u slatki san.

Projekt kampa osmislila je obitelj Žuženić, inspirirana trilogijom Gospodara prstenova, ali i hrvatskim zemunicama. Ručno su sagradili sedam bungalova koji s nalaze na oko 900 metara nadmorske visine i nazvali su ih domišljato Crobitt.

Bungalovi su ukopani u zemlju koja služi kao izolacija pa tako čuva temperaturu prostorije. Ovdje je noću ugodno i toplo, a danju taman hladno koliko je potrebno.

Kućice služe prvenstveno kao spavaonice za odmor nakon aktivnog dana u prirodi. Gostima su dostupne i vanjska i unutarnja kuhinja, kupaonica te velik roštilj. Na brežuljku iznad kampa, nalazi se i drveni hrastov kip s reljefnim prikazom triju božanstava staroslavenske religije za koji kažu da štiti goste od raznih nepogoda.

Šetnja po brdima, kajakarenje, badminton s djecom ili noćno kino uz logorsku vatru

Kamp Velebit smješten je u blizini mora pa gosti mogu uživati u blagodatima morskih i planinskih sadržaja i ljepota. Zanimacija za obitelji s djecom ima napretek. Od lijepih šetnji, planinarenja ili hikinga po Parku prirode Velebit pa sve do kupanja i kajakarenja na Zrmanji ili podno Velebita. Vlasnici kampa potiču sport i rekreaciju pa su opremljeni različitim rekvizitima za nogomet i badminton. Imaju i luk i strijele, zračnu pušku, praćke, zmajeve, bumerange, slack i slično. Nedavno su za goste organizirali i prvo ljetno kino pod zvijezdama uz logorsku vatru.

U sklopu kampa nalazi se i veliki šator za razna događanja u kojem se održavaju tečajevi joge i razni seminari. Cijene smještaja variraju po sezoni, a možete ih provjeriti ovdje.

Obiteljski bijeg za vikend u Samobor i čarobne robinzonske hobitske kućice

Kompleks robinzonskog turizma Garden nalazi se u naselju Mala Jazbina koje je dio Samobora. Udaljen svega tridesetak kilometara od Zagreba, Garden će vas zavesti bajkovitim izgledom i ljepotom prirode. Kućice su građene od drvenih bačvi pa nalikuju na Hobbitove nastambe, a imaju i simbolične nazive: Frodo, Pippin, Merry ili slično.

Smještene su u blizini atraktivne Grgosove špilje, jedne od najljepših špiljica u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, koja je i geomorfološki spomenik prirode. Posjet špilji idealno se uklapa u boravak u hobitskim kućicama pa ju svakako posjetite i osjećajte se poput Froda Bagginsa u Hobbitonu. Za vaše drage ljubimce tu je i kućica Hobbit Dog.

Osim uživanja u odmoru s obitelji, u Gardenu možete organizirati i proslave dječjih rođendana. Djeca će se u Gardenu zabaviti i prelijepim šetnjama ili vožnjom bicikla, a ako se zaželite grada, Samobor vam je nadomak ruke. Ovisno o sezoni, možete brati i šumske jagode, kestene ili kuke i tako zabaviti svoje najmlađe i razveseliti ih svježim plodovima.

Smještaj raspolaže sa 6 zasebnih jedinica. Svaka je opremljena klimatizacijskim uređajem, a na raspolaganju su dvije kupaonice i moderno opremljena kuhinja. Gostima je dostupna i velika okućnica sa sjenicom za proslave. Sjenica se može zatvoriti i grijati, a u blizini je i zidani roštilj s opremom za pripremu različitih jela poput ražnja, kotlovine ili peke.

Cijena za 10 do 12 osoba je 250 eura, a svaki sljedeći dan naplaćuje se 200 eura.

Istražite povijest grada Zagreba kroz proširenu stvarnost!

Bajkovite kućice kao u Štrumpfogradu tik uz Nacionalni park Krka

Krka Fairytale Village smješten je u naselju Rupe kod Skradina, uz sami Nacionalni park Krka. Ovdje su obitelji Žižić i Junaković sagradile maštovite kućice raznih oblika.

Inicijator projekta je Florijan Žižić koji ga je osmislio kako bi privukao turiste kojih do tada u Rupama gotovo nije bilo. Jedna je kućica sagrađena u obliku gljive, druga u obliku dvorca, a treća u obliku bundeve – baš kao u Štrumpfovima.

Ove bajkovite kućice savršene su za odrasle osobe željne odmora ili avanturiste, a naročito za obitelji s djecom. Osim što su atraktivne, ugodne su za boravak. Uz kućice je posađen i ekološki vrt, a ispred kućica su postavljene dekorativne kamene ploče. Sagrađene su staze i suhozid, a sve to lokalnim kamenom koji su vlasnici skupljali. Ispred kućica se prostiru voćnjak i vinograd te veliki ljetni roštilj sa šankom i ljetnom kuhinjom. Gostima je na raspolaganju i besplatan internet, klimatizacijski uređaj i javno parkiralište. Sve je prilagođeno uživanju, a sadržaji za obiteljske aktivnosti su mnogobrojni.

Prirodne ljepote Nacionalnog parka Krka

Prvenstveno tu je Nacionalni park Krka za istinski doživljaj prirodnih ljepota s predivnim stazama i vidikovcima. Mjesna plaža je udaljena svega četiri kilometra i nalazi se uz Visovačko jezero i franjevački samostan na otoku Visovcu. Skradin i svi sadržaji u Skradinu, kao i plaža udaljeni su svega desetak kilometara. U blizini smještaja su i biciklističke i pješačke staze, Manastir Krka, Manojlovački slapovi, Zipline i ostale atrakcije za sve generacije. Cijena noćenja je oko 120 eura, a ponudu je najažurnije provjeriti u smještaju ili na stranicama portala Booking.com ili Airbnb.

Boravak u prirodi i noćenje u ovim neobičnim i jedinstvenim smještajima svakako vam preporučujemo, i to na svim trima lokacijama. Svaka je posebna na svoj način i nudi raznovrsne sadržaje. Sve što trebate je prepustiti se čarima aktivnog obiteljskog odmora i svijetu mašte. Imat ćete uspomene na nezaboravno iskustvo i odmaknut ćete se od gradske svakodnevice…

Nema ništa ljepšeg od aktivnog odmora u prirodi i povlačenja u svoje neobične nastambe u kojima ćete sanjati lijepe i pustolovne snove.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci