Skip to content

Okusi ljeta: Osvježavajuća grčka salata koju ćete obožavati ‒ svježa, lagana i bez glutena

Grčka salata. (Foto i recept: Vedrana Orlović, Studio Kefirolicious)

Ljeto nas svake godine podsjeti koliko su jednostavnost i lakoća zapravo dragocjene. Kad temperature rastu, a dani postaju duži i ležerniji, prirodno posežemo za hranom koja je lagana, šarena i osvježavajuća ‒ upravo poput ove moderne verzije klasične grčke salate.

Nadahnuta mediteranskim okusima, ova salata spaja sočne cherry rajčice, hrskave krastavce, zelene masline i nježne kuglice mozzarelle s bezglutenskom tjesteninom od heljde. Rezultat je hranjiv, ali lagan obrok, savršen za vruće ljetne dane.

Priprema je brza i jednostavna, što ovu salatu čini idealnim izborom za lagan ručak na poslu, obrok na plaži ili kao zvijezdu vašeg ljetnog piknika. Najbolje od svega? Ostavlja vam više vremena za ono što ljeto čini posebnim – opuštanje i druženje.

Izgubljeni u tirkiznoj ljepoti: obiteljsko putovanje kroz bajkovitu dolinu Soče u srcu Nacionalnog parka Triglav

Grčka salata.
Grčka salata. (Foto i recept: Vedrana Orlović, Studio Kefirolicious)

Grčka salata 

Količina: za 2 do 3 osobe

Vrijeme pripreme: 15 min

Sastojci:

  • 350 g bezglutenske tjestenine (upotrijebila sam fusille od heljde)
  • 350 g cherry rajčica, prepolovljene
  • 1 veliki ili 2 manja krastavca, narezani na kockice
  • ½ luka, sitno narezan
  • šaka zelenih maslina, grubo sjeckane
  • 300 g mozzarella kuglica
  • 3 jušne žlice maslinova ulja
  • sok 2 limuna
  • 2 prstohvata sušenog origana
  • 2 prstohvata morske soli

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. 
  2. Dok se tjestenina kuha, narežite i nasjeckajte ostale sastojke za salatu i stavite u zdjelu.
  3. Ocijedite skuhanu tjesteninu, isperite hladnom vodom, opet ocijedite pa dodajte ostalim sastojcima i sve dobro izmiješajte. Probajte malo pa po potrebi dodajte još soli ili soka svježeg limuna.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci