Izgubljeni u tirkiznoj ljepoti: obiteljsko putovanje kroz bajkovitu dolinu Soče u srcu Nacionalnog parka Triglav

Dolina Soče. (Foto: iStock)

Nakon što rijeka Soča izvire u Nacionalnom parku Triglav, na nadmorskoj visini od oko 990 metara, teče 138 kilometara, od čega 96 kilometara prolazi kroz Sloveniju, a 42 kilometra kroz Italiju, da bi se na kraju ulila u Jadransko more. Njezina dolina u Sloveniji prva je dobila titulu Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) zbog svojeg održivog razvoja turizma i najljepši je dio nacionalnog parka Triglav. Njezine ljepote ostavljaju bez daha, a fotografije koje ćete gledati prije nego što se uputite u ovaj predivan kraj samo su početak. Naime, prirodne ljepote koje ćete ugledati jednostavno se ne mogu opisati niti prikazati, čak ni najsavršenijom fotografijom!

Dolina Soče.
Dolina Soče. (Foto: iStock)

Dolina Soče očarava svojim prirodnim ljepotama

Cijeli kraj, koji oduševljava zaljubljenike u prirodu, avanturiste i planinare, poseban je na svoj način, a rijeka Soča zbog svoje tirkizne boje djeluje gotovo nestvarno, stoga ne čudi da su je proglasili jednom od najljepših rijeka u Europi. U svojem vodotoku usjekla je brojne kanjone, kaskade, klance i stvorila bazene, a bezbrojni vodopadi samo nadopunjuju te prirodne divote. 

Jedan dan teško da je dovoljan za upoznavanje, pa i samo njezinih istaknutijih točaka, stoga savjetujemo da se odlučite za obiteljski vikend, iako ni tri dana možda neće biti dovoljna.

Vodopad Boka.
Vodopad Boka. (Foto: iStock)

Bovec i dva vodopada

Kad smo već započeli s izvorom Soče… Nedaleko od njega nalazi se prvi veći grad, Bovec, a u njegovoj se blizini nalazi vodopad Boka visok 136 metara, jedan od najvećih u Europi. Najbolje ga se može vidjeti i, naravno, fotografirati s vidikovca do kojeg se lako dolazi kratkom šetnjom od 15 minuta ako krenete od glavne ceste.

Nacionalni park Plitvička jezera slavi 75. rođendan i časti promotivnim cijenama ulaznica!

Vodopad Virje. Dolina Soče.
Vodopad Virje. (Foto: iStock)

Kad ste već u Bovecu, svakako navratite do još jednog vodopada – Virje. Manji od Boke, ali jednako čaroban zbog tirkizne plave boje vode i impozantnih stijena koje ga okružuju. 

Vodopad Kozjak.
Vodopad Kozjak. (Foto: iStock)

Glečerska dolina i ledenjačko jezero

Nađete li se u gradiću Kobarid, svakako prošećite do vodopada Kozjak za koji mnogi tvrde da je najljepši u dolini rijeke Soče, a u blizini je i glečerska dolina Trenta gdje se nalazi Informativni centar Nacionalnog parka Triglav. U njemu možete dobiti informacije o svim šetnicama i planinarskim stazama.

Najpopularnija planinarska tura vodi do ledenjačkog jezera Krnsko koje se nalazi na visini od 1391 metra, a cijeli taj dio raj je za ljubitelje vodenih adrenalinskih sportova i poklonike avanturističkih tura kao što su zipline (postoje dva zipline parka), paragliding ili penjanje. 

Crkve i spomenici 

Dolina Soče bogata je kulturnom i povijesnom baštinom. Dosta visoko iznad korita rijeke Tolminke nalazi se spomen-crkva Svetog Duha u Javorci koja nosi Oznaku europske baštine. Gradili su je austrougarski vojnici u vrijeme predaha na bojišnici, a prema planovima bečkog umjetnika Remigiusa Geylinga. Crkva slavi poginule austrougarske branitelje na bojišnici Soške fronte i obližnjih bojišta, a proglašena je najljepšim spomenikom Prvog svjetskog rata na području Republike Slovenije.

Ulaznica za odrasle je 4 eura, za djecu 2 eura, dok je obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i dvoje djece 10 eura. Djeca do pet godina imaju besplatan ulaz. Radno vrijeme pogledajte ovdje.

Nedaleko crkve Svetog Duha nalazi se Muzej Kobarida, poznatiji kao Muzej 1. svjetskog rata. Nominiran je za nagradu za Europski muzej godine, a u njemu se može razgledati baština Soške fronte u slovenskim, europskim i svjetskim razmjerima. Više informacija potražite ovdje.

Velika korita. Tolmin.
Velika korita. (Foto: iStock)

Tolminska korita

Najveći grad u dolini Soče je Tolmin, smješten na ušću rijeke Soče u rijeku Tolminku, a u njegovoj se blizini nalaze Tolminska korita koja su zapravo i najniža ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Nazivom Tolminska korita objedinjeni su kanjoni rijeka Tolminke i Zadalščice koje se spajaju u jedan tok.

Kroz kanjon vodi staza koja je zapravo šetnica i prolazi preko drvenih mostova i stepenica. Dugačka je dva kilometra, ali nije zahtjevna pa u prirodnim ljepotama može uživati cijela obitelj. Može je se obići za sat vremena, ali bolje računajte na sat i pol do dva jer će vas prirodne ljepote same zaustaviti da ih fotografirate i uživate u senzacionalnim pogledima. Odjenite se slojevito i obucite odgovarajuću obuću, a imate li manju djecu, preporučujemo da uzmete nosiljku. Cijene ulaznica pogledajte ovdje.

Vražjim mostom do Danteove špilje

Najljepši pogled na kanjon pruža se s Vražjeg mosta (Hudičev most) koji se nalazi gotovo na njegovu samom ulazu ispod kojeg se, ako je vodostaj Tolminke nizak, može vidjeti termalni izvor. Kada se njegova topla voda (između 18 C° i 20 C°) miješa s Tolminkinom prilično hladnom (između 5 C° i 9 C°), dobiva se dojam kao da se ulje miješa s vodom. 

Staza s dalje nastavlja do Medvjeđe glave, trokutaste stijene u predjelu Skakalce, koja izgleda kao da je zaglavljena u kanjonu Zadalaščice. Očarat će vas poskakivanje vode koja tvori divote koje ostavljaju bez daha. Zastanite… Ni desetak fotografija možda neće biti dovoljno za ovjekovječiti takve prizore.

Jeste li znali da je Tolminski kanjon očarao i Dantea Alighierija? Njega je početkom 14. stoljeća ugostio patrijarh Pagano della Tore u Tolminu. Navodno je Dante, nakon što je posjetio špilju koja skriva tri komore i špiljski splet dugačak 1140 metara i dubok 41 metar, dobio nadahnuće za svoj Pakao iz Božanske komedije. Njemu u čast danas ova špilja nosi naziv Danteova špilja, a do nje se dolazi prelaskom preko Vražjeg mosta koji je postavljen 60 metara iznad rijeke Tolminke

Za detaljno istraživanje špilje potrebna je odgovarajuća oprema i, dakako, pratnja speleološkog vodiča, ali dobro je znati da se ovdje mogu vidjeti endemska vrsta kornjaša i šišmiši koji u špilji svake zime spavaju zimski san. Dozvoljeno je napraviti samo nekoliko koraka kako biste zavirili u njezinu tamu – budite oprezni, a djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja. 

Pastrve, frika i krafi

Kad je riječ o ugostiteljstvu, Slovenci su majstori, stoga se ne morate brinuti o tome hoćete li dobro pojesti. Gotovo u cijeloj dolini Soče naći ćete restorane ili gostionice (gostilne) u kojima se nude autohtona jela. Ako je na meniju pastrva, nemojte se dvoumiti – to je gastronomski specijalitet. Svakako kušajte i friku, omlet od krumpira i naribanog čuvenog sira tolminca koji se na brojnim mljekarskim farmama proizvodi prema tradicijskom receptu. Za desert odaberite kobarišku štruklu, slatku okruglicu s orasima i grožđicama. Možda će vam se više svidjeti bovški krafi, knedli punjeni kruškama koji se poslužuju preliveni umakom od maslaca, cimeta i krušnih mrvica. 

Dolina Soče lijepa je cijele godine, ali najljepša je sada u proljeće. Nakon vikenda u dolini Soče sigurno ćete se odlučiti vratiti jer, kao što smo rekli na početku, vikend možda i nije dovoljan za uživanje u prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci