Vedrana Orlović otkriva nam zašto toliko obožava domaći mliječni kefir koji često koristi u svojim receptima

Kefirna zrnca. (Foto: Kefirolicious studio)

Ušli smo u novu godinu, a to je uvijek idealno vrijeme da posvetimo pažnju vlastitom zdravlju i prepoznamo što naše tijelo zaista treba kako bismo bili zdraviji, vitalniji i sretniji. Rad na sebi zahtijeva posvećenost tijelu, umu i duhu, a ako ste k tome sa svojim doktorom ili nutricionistom zaključili da vašem tijelu treba više dobrih bakterija, na pravom ste mjestu!

Kako do dobrih bakterija? 

Najlakši način je jesti probioticima bogatu hranu! Stotine vrsta bakterija nalazi se u našim crijevima i svaka vrsta ima različitu ulogu u našem zdravlju i zahtijeva različite hranjive tvari za rast. Raznolika mikrobiota smatra se zdravom jer ako imamo više vrsta dobrih bakterija, to je veći broj zdravstvenih koristi koje nam mogu pružiti. Raznovrsna prehrana može dovesti do raznovrsne mikrobiote.

Fermentirana hrana, poput domaćeg kefira, može unaprijediti funkciju mikrobiote i smanjiti prisutnost bakterija koje uzrokuju bolesti u crijevima. Također, važno je konzumirati hranu bogatu prebioticima, vlaknima ili složenim ugljikohidratima koje naše tijelo ne može probaviti, ali ih probiotici koriste kao hranu.

Torta od batata: Malo drugačija slastica iznenađenja za ulazak u zdraviju novu godinu

Mliječni kefir.
Mliječni kefir. (Foto: Kefirolicious studio)

Što je domaći mliječni kefir?

Domaći kefir je puno više od pića s dobrim bakterijama. Gotovo svi članci o kefiru spominju njegove dobrobiti, a neke od njih sam i sama spomenula u prvom članku ovog bloga. Ako vas ova tema zanima detaljnije, svakako nastavite čitati.

Vjeruje se da naziv kefir dolazi od turske riječi „kef“ koja se još uvijek koristi u bliskoistočnim jezicima, a znači „užitak“ ili „dobar osjećaj“. Kefir je fermentirani mliječni napitak koji se dobiva uz pomoć kulture kefira ili kefirnih zrnaca. Iako se zrnca često nazivaju tibetanska ili kefirna gljiva, kefirna zrnca nisu gljive. Zrnca su po sastavu mješavina proteina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasca.

Zrnca kefira se hrane mliječnim šećerom (laktozom), tj. razgrađuju mliječni šećer laktozu, a procesom fermentacije teško probavljive komponente iz mlijeka razgrađuju i predprobavljaju. Zato kefir mogu koristiti i osobe koje ne podnose laktozu. Minerali iz mlijeka, na primjer kalcij, procesom fermentacije postaju lakše biološki dostupni (organizam ih može lakše iskoristiti). Koje su još dobrobiti domaćeg kefira, saznajte u nastavku.

Odličan izvor probiotika

Mliječno-kisele bakterije (laktobakterije ili probiotičke bakterije) koje žive u našim crijevima igraju presudnu ulogu u jačanju imuniteta i zaštite organizma od raznih bolesnih stanja. Dugoročno, poremećaji crijevne flore uzrokuju poremećaje s iskorištavanjem nutrijenata, ali i kronična trovanja tvarima koje izlučuju patogene bakterije i gljivice. Kefir je probiotički (korisni mikroorganizmi) i prebiotički (sadrži tvari koje pospješuju rast korisnih mikroorganizama) napitak koji uspostavlja ravnotežu u crijevnoj flori i time jača imunitet i popravlja probavu.

Bogatstvo B vitaminima

Domaći kefir je bogat vitaminima B. Izvrstan je izvor vitamina B7 (biotin) koji pomaže apsorpciji tijela drugih B vitamina, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 ​​(piridoksal fosfat), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin). Za optimalno funkcioniranje našeg organizma potrebno je održavati odgovarajući unos B vitamina. Neke od funkcija B vitamina su regulacija normalne funkcije bubrega, jetra i središnjeg živčanog sustava. Zatim, B vitamini sudjeluju u stvaranju energije iz hrane, važni su za održavanje zdravog krvožilnog sustava, za zdravlje kože i kose te ključni su za sintezu DNK, tj. izgradnju svih novih stanica.

Izvor minerala

Kefir je odličan izvor kalcija i magnezija. Fosfor (drugi po redu najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu koji sudjeluje u asimilaciji ugljikohidrata, lipida i proteina za rast i održavanje stanica te za energiju) je također zastupljen u velikim količinama u kefiru. U kefiru su također prisutni: kalij, bakar, cink, željezo, mangan, kobalt i molibden.

Antibakterijska svojstva

Kefir ima antibakterijska svojstva protiv mnogih patogenih organizama. Na planinama Kavkaza znanstvenici su testirali kefir na bilo koju vrstu štetnih bakterija, ali na svoje iznenađenje nisu našli ni jednu. S obzirom na to da su sanitarni uvjeti znatno lošiji u dubljim područjima planina Kavkaza, znanstvenici su odbili vjerovati nepostojanje štetnih bakterija. Odlučili su testirati kefir te u kefirna zrnca ubrizgali su bakteriju E. Coli. U 24 sata E. Coli uništile su dobre bakterije iz kefira. Kefir je pokazao sposobnost i uništavanja bakterije H. pylori. Osim toga, kompleksna mikroflora kefira pokazala je sposobnost potaknuti naš imunološki sustav, odbijajući infekcije. Jer kada se domaći kefir konzumira kao piće, stvara zdravi sluzavi sloj u debelom crijevu te djeluje kao dobar medij koji podržava rast zdrave crijevne flore te koji pomaže u sprečavanju parazitskih infekcija i zatvor. To znači da je kefir koristan u sprečavanju mnogih gastrointestinalnih poremećaja.

Prirodni antibiotik

Kefir kao prirodni antibiotik izlučuje zaštitna svojstva koja sprječavaju rast štetnih bakterija. Razna medicinska izvješća su pokazala da je kefir koristan u liječenju psorijaze, ekcema, alergija, migrene, gihta, reumatoidnog artritisa, kandidijaze, kolitisa i dr.

Kako prilikom pisanja članaka volim istražiti što više izvora, naišla sam i na članak koji za kefir zaključuje „Za kefir se zasad slobodno može reći – puno buke, malo dokaza“. No, bez obzira na stavove i iskustva drugih, članke, studije i knjige o domaćem kefiru, svatko može isprobati „na sebi“ djelovanje domaćeg kefira i zaključiti odgovara li njegovu organizmu ili ne. 

Ja nisam pobornik stava „ono što je dobro i prirodno, mora činiti dobro svima“. Zato, kod uvođenja novih namirnica u prehranu, potrebno je steći osobna iskustva u dijelu kako ta namirnica utječe na mene i čini li meni dobro. Osim što je blagotvoran za naše zdravlje, domaći kefir se može koristiti u jelima, kao samostalni obrok ili u dodacima obroku. Kako bih vam olakšala put prema uvođenju mliječnog kefira u prehranu, pripremila sam mali vodič i recepte (okuse zdravlja) dostupne i na portalu Family Welcome.

Briga za zdravlje nikada nije bila jednostavnija (i slasnija) uz čašu domaćeg kefira!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci