Virovitičanka Zlata Vuzem od medenjaka radi mala umjetnička djela te u blagdane unosi posebnu čaroliju

Medenjak na finjak. (Foto: Zlata Vuzem)

Sve miriše po kolačima. Cimet, klinčići, korice agruma, grožđice (ponekad namočene u rumu), vanilin šećer… Da ne nabrajamo sve dodatne začine koji božićnim kolačima daju poseban, karakterističan okus. Ponekad se koriste novi recepti, peku kolači koje možda naše bake nisu poznavale, a u većini domaćinstava listaju se stare kuharice i tradicija ipak pobjeđuje. 

Medenjak ukrašen s uzorkom čipke.
Medenjak na finjak, lijepo ukrašena kuglica s uzorkom čipke. (Foto: Zlata Vuzem)

Jedan od kolačića koji je neizostavan na blagdanskom stolu je medenjak! Zapisi o pečenju kolača od meda sežu čak do doba Rimskog carstva, a karakterističan okus mogu zahvaliti đumbiru. Vjeruje se da su medenjaci u ostalom dijelu Europe prvi put pečeni u 11. stoljeću, a više se začina počelo dodavati zahvaljujući križarima koji su iz istočnih zemalja donijeli recepte za pečenje pikantnijeg kruha i peciva. 

Medenjaci koji bude najljepša blagdanska sjećanja na putovanja u Mariju Bistricu

Medenjak na finjak zvončići.
Medenjak na finjak, zvončići. (Foto: Zlata Vuzem)

Da ne duljimo, povijest medenjaka i pečenje različitih oblika te izrada kućica od ovog tijesta dugačka je, ali u jedno smo sigurni: Virovitičanka Zlata Vuzem sa svojim će medenjacima sigurno ući u povijest pečenja, pogotovo ukrašavanja ovih tradicionalnih slastica.

Različiti oblici medenjaka, lijepo ukrašeni s uzorkom čipke.
Medenjak na finjak, različiti oblici medenjaka. (Foto: Zlata Vuzem)

Od slučajnog početka do spoja tradicije: Zlatini medenjaci s čipkom osvajaju srca već deset godina!

Izradom medenjaka počela se baviti slučajno. U jednom je časopisu prije više od deset godina vidjela kućicu od medenjaka i uspjela ju je napraviti. Ali bila je neugledna pa je razmišljala kako bi ju mogla ukrasiti. Bio je to početak, a svi počeci su teški. Ima dana kada se uspije u naumu, ali bilo je i dana kada su Zlatini medenjaci ili bili tvrdi kao kamen, ili previše mekani, ali nije odustajala. 

Najprije je pronašla idealan omjer za tijesto, što nije ni čudo jer voli peći kolače i ima iskustva u tome, s obzirom na to da joj je otac pčelar Slavko Švraka, vlasnik poznate slastičarnice Medena u Virovitici. Ukrasi su u početku bili svakojaki, a nakon što je Zlata Vuzem na internetu ugledala medenjak u obliku srca ukrašen uzorkom čipke, bio je to pun pogodak. Zlata je odlučila spojiti dvije tradicije: medenjak i čipku!

Medenjak u obliku velikog srca, lijepo ukrašen.
Medenjak na finjak, veliko srce. (Foto: Zlata Vuzem)

„Medenjak na finjak”: čipka kao Zlatin pečat na medenjacima

Spretna s rukama, umjetnički nadarena i uporna Zlata ubrzo je shvatila kako treba ukrašavati medenjake, ali onda joj je trebalo vremena da pogodi točan omjer bjelanjaka i šećera u prahu da glazura bude dovoljno žitka za ocrtavanje, a ne previše vlažna – jer poželjno je da se što brže osuši. 

Izazovno je ocrtavati uzorak čipke pomoću vrećice, kojoj je Zlata na početku svoje karijere odrezala ugao i napravila malu rupicu, i smjese od bjelanjaka. Dakako, uzorci se ne mogu stvarati iz glave pa je domišljata Zlata s interneta preuzela uzorke čipke namijenjene kukičanju (heklanju). Puno strpljenja, mirna ruka, brojanje, precizno iscrtavanje mreže kao podloge pa potom ispunjavanje kvadratića i stvaranje uzoraka i godine iskustva Zlatu Vuzem pretvorili su u pravu umjetnicu ukrašavanja medenjaka, kućica – svega od naoko jednostavne, a ipak komplicirane (jer ne uspije svakom) smjese za medenjake.

Zlata Vuzem, osim što medenjake ukrašava s uzorkom čipke, ona ih i ručno oslikava.
Oslikavanje medenjaka. (Foto: Zlata Vuzem)

Potrebno je najmanje tri dana za jednu kućicu

Čipka je Zlatin prepoznatljiv motiv kojim oslikava medenjake u raznim oblicima – od zvončića, kuglica, borića, preko adventskih vjenčića i kućica. Međutim, Zlata ponekad uzme u ruke kist i jestivu boju pa poput slikarice i umjetnice po medenjacima slika različite motive

Kućica od medenjaka koja osvaja srca, a za koju je potrebno najmanje tri dana da se izradi.
Kućica ukrašena s uzrokom čipke. (Foto: Zlata Vuzem)

Zaposlena u Općoj bolnici u Virovitici, Zlata Vuzem nema previše slobodnog vremena, a samo da spomenemo da su za izradu jedne kućice potrebna tri dana jer tijesto se mora ispeći, potom zalijepiti, čekati da se osuši, ukrasiti pa pustiti da se „čipka“ i ukrasi suše cijelu noć. Stoga, moglo bi se reći da je glavni sastojak ovih malih umjetničkih djela – ljubav.

Zlatu Vuzem i njezin profil „Medenjak na finjak“ možete zapratiti na Instagramu i na Facebooku pa vam možda njezina umjetnička djela postanu inspiracija da i vaši kolačići budu posebni. Stavite ih u staklenku, lijepu kutiju, upakirajte ih u celofan s lijepom vrpcom i stavite pod bor – bit će to jestivi dar koji će dragi ljudi dugo pamtiti.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci