Medenjaci koji bude najljepša blagdanska sjećanja na putovanja u Mariju Bistricu

Medenjaci. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Otkad sam bila mala djevojčica, pamtim da su me roditelji često vodili na Mariju Bistricu. Istini za volju da mi je to tada bilo pravo obiteljsko putovanje koje je meni uvijek dugo trajalo. Ali nešto što mi je ostalo u najljepšem sjećanju s Marijom Bistricom jesu medenjaci, oni fini mirišljavi, mekani i uvaljani u šećer u prahu. Kad bolje razmislim, mislim da sam na putu bila nestrpljiva jer nisam mogla dočekati upravo te slasne zalogaje! 

I dandanas se ti medenjaci obavezno kupuju, i sretna sam da sam tu ljubav i nova putovanja na istoimeno svetište u koji hodočaste ljudi iz cijele Hrvatske, ali i svijeta, prenijela i na svoju djecu. Medenjaci su zaista postali simbol ovog svetišta, jedna slatka uspomena koju mnogi ponesu kao uspomenu ili poklon nekome. 

Meni su svakako jedno od najdražih sjećanja iz djetinjstva, zato vam donosim recept za ove prave bistričke medenjake u kojima možete uživati u toplini svog doma, stvarajući uspomene sa svojom djecom dok ih pripremate!

Imamo odličan recept za gibanicu s džemom od šljiva, obogaćenu rumom i cimetom!

Medenjaci mekani i ukusni, baš kao oni pravi bistrički.
Medenjaci. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Medenjaci

Vrijeme pripreme: 20 min pripreme + 1 h odmora u hladnjaku + 10 min pečenja

Količina: za 4 osobe

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 cijelo jaje i 2 žumanjka
  • 200 g kristal šećera
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 5 jušnih žlica hladne vode
  • 4 žlice svijetlog meda
  • 1 žlica svinjske masti
  • malo soli
  • žličica mješavine začina za medenjake

Još je potrebno:

  • šećer u prahu za uvaljanje

Priprema:

1. Pomiješati sve sastojke za tijesto i povezati u kompaktnu smjesu.

2. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na sat vremena.

3. Izvaditi iz hladnjaka i premijesiti tijesto na pobrašnjenoj podlozi.

4. Oblikovati kuglice veličine oraha i stavljati ih na pleh za pečenje s masnim papirom. Ostaviti razmaka između kuglica jer narastu prilikom pečenja.

5. Peći ih na 170 °C 10-ak minuta.

6. Ohlađene medenjake uvaljati u šećer u prahu i uživati u svakom slasnom zalogaju!

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci