Nemojte me pogrešno shvatiti, nema ništa lošeg u tome da za dan zaljubljenih svojoj boljoj polovici kupite bombonijeru u obliku srca. Međutim, ako tražite poslasticu koja zaista dolazi od srca, umjesto toga probajte ovu valentinovsku roladu. Zamislite samo kako bi romantično bilo podijeliti ovakav sočan i kremast kolač nakon posebne večere za dvoje!
LUV Fest – festival ljubavi, umjetnosti i lutanja pretvara Ljubljanu u kulisu iz romantičnog filma
Valentinovska rolada
Količina: za 4 – 6 osoba
Količina biskvita je za pleh veličine oko 45 x 30 cm
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 150 g oštrog brašna
- 150 g šećera
- prstohvat soli
Sastojci za dekorativnu tuile pastu:
- 1 bjelanjak
- 40 g brašna
- 30 g šećera u prahu
- 30 g maslaca sobne temperature
- Nekoliko kapi crvene prehrambene boje u gelu
Sastojci za sirup:
- 2 žlice maraskina
- 2 žlice šećera
- 200 ml vode
- 3 žlice soka od limuna
- Prokuhajte šećer, vodu i sok od limuna.
- U ohlađeni sirup dodajte maraskino.
Sastojci za kremu od sira:
- 200 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- šećer u prahu po želji
- malo maraskina
Sve sastojke miksajte dok se ne dobije kremasta i pjenasta tekstura.
Priprema:
- Na papiru veličine pleha u kojem ćete peći biskvit nacrtajte flomasterom dekoraciju u obliku malih srca.
- Papir na kojem ste nacrtali dekoraciju stavite na pleh, a na njega papir za pečenje na koji ćete precrtati dekoraciju tuile pastom.
- Za dekorativnu tuile pastu dobro promiješajte sve sastojke. Stavite ju u slastičarsku vrećicu s tankim nastavkom ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh.
- Na papir za pečenje precrtajte dekoraciju koja se nalazi ispod papira za pečenje.
- Izvucite papir na kojem je bio flomasterom nacrtan uzorak. Pleh s papirom za pečenje i srcima od tuile paste stavite u zamrzivač dok pripremate biskvit.
- Pećnicu zagrijte na 170 °C.
- Za biskvit miksajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu i gustu smjesu. Dodajte žumanjke i kratko promiješajte. Dodajte brašno i sol koje ste prethodno prosijali, sve lagano promiješajte.
- Dekorativnu pastu izvadite iz zamrzivača i na nju prelijte biskvit pa ga pažljivo poravnajte.
- Pecite ga 10-ak minuta. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice.
- Urolajte u čistu kuhinjsku krpu, tako da dekorativna strana bude vanjska. Odvojite papir za pečenje.
- Ohlađeni biskvit natopite sirupom, premažite kremom i zarolajte, stavite u hladnjak da se ohladi i zatim poslužite.
Neka vaša ljubav dugo traje i uvijek iznova bude uzbudljiva, kao i putovanje novim okusima!