Uskrs u Đakovu: od tradicije i čokoladnog užitka do zabavne potrage za pisanicama

Jaja šarana voskom i čokoladna jaja. (Foto: Adriana Lončarević, izvor: TZGĐ)

Slavonija je čarobna u svako doba, a njezina čarolija posebno dolazi do izražaja u vrijeme blagdana kada se tradicijom, gostoprimstvom i baštinom pokazuje u punom sjaju. Uskrs u Đakovu već se tradicionalno obilježava njegovanjem običaja, prezentacijom gastronomije karakteristične za ovo doba godine te aktivnostima za najmlađe.

U subotu, 23. ožujka, u Ulici pape Ivana Pavla II. (Korzo) na gastro festu svoje će proizvode predstaviti brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, udruge i domaće radinosti.

Tradicionalno ukrašavanje jaja.
Tradicionalno ukrašavanje jaja. (Foto: Adriana Lončarević, izvor: TZGĐ)

Povratak očuvanju tradicionalnog šaranja jaja voskom

Radionica tradicionalnog šaranja jaja voskom održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo pod vodstvom Mihaele Šogorić koja sa svojim suradnicima iz Semeljaca posvećuje veliku pažnju očuvanju ovog običaja. Radi se o starom seoskom načinu šaranja jaja, kako su to radile njihove bake i prabake – voskom. Jaja se potom bojaju u bojama koje se prave od obične grafitne olovke.

Tradicionalno oslikavanje prakticira se sve više – osim što je najzdraviji način, bez štetnih dodataka, konzervansa i slično, predstavlja povratak očuvanju tradicionalnih narodnih vrednota njegujući obiteljske rituale.

Kremasti španjolski kroketi s dodatkom neodoljive slavonske delicije

Uskrs u Đakovu - radionica izrade čokoladnih jaja.
Radionica izrade čokoladnih jaja. (Foto: Adriana Lončarević, izvor: TZGĐ)

Slatka uskrsna radionica, druženje sa zečevima i potraga za pisanicama

Radionica „Čokoladna uskrsna jaja” održat će se pod vodstvom učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Antuna Horvata u kući Reichsmann. Na radionici će se sudionici i posjetitelji festivala moći okušati u izradi čokoladnih jaja uz pomoć učenika koji su odlično svladali tehniku izrade te će s cjelokupnim procesom izrade jaja upoznati i sudionike i posjetitelje

Uskrs u Đakovu, tradicionalno ukrašavanje jaja voskom.
Jaja šarana voskom i čokoladna jaja. (Foto: Adriana Lončarević, izvor: TZGĐ)

Ovoj radionici posebno se vesele oni najmlađi, koji obožavaju čokoladu i zbog kojih se ova radionica prvenstveno i održava kako bi ponajprije kušali čokoladna jaja, a potom se i sami okušali u izradi uz pomoć učenika koji će im pripremiti kalupe, čokoladu i različita punjenja. Učenici će im pomoći da dođu do kraja procesa izrade gotovog proizvoda koji će na kraju, dakako, moći i kušati ili pokloniti svojim bližnjima za Uskrs.

Uskrs u Đakovu, potraga za čokoladnim pisanicama. (
Potraga za čokoladnim pisanicama. (Foto: Adriana Lončarević, izvor: TZGĐ)

Udruga „Kreativa za kulturu” priprema druženje sa živim zečevima i zabavnu potragu za pisanicama u Strossmayerovu parku gdje najmlađi mogu sudjelovati u potrazi za čokoladnim pisanicama. 

Ako ne znate kamo za uskrsni vikend, pridružite nam se u Đakovu i uživajte u bogatstvu tradicije, gastronomije i zabave!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci