Kremasti španjolski kroketi s dodatkom neodoljive slavonske delicije

Kremasti španjolski kroketi. (Foto: Samo jedan griz)

Zamislite šetnju šarmantnim uličicama Španjolske dok vas na svakom uglu mame mirisi hrskavih delicija. Među tim divnim aromama ovog ću puta istaknuti krokete – mekane i kremaste iznutra, obavijene hrskavim omotačem koji pruža savršen kontrast. Tajna njihove mekoće zapravo leži u gušćem bešamel umaku. Imajte na umu da smjesu treba dobro ohladiti prije paniranja.

U ovom sam receptu svoju jedinstvenu inačicu stvorio upotrebljavajući kulenovu seku, slavonsku deliciju, no mogućnosti su neograničene. Često se u smjesu dodaje ribani tvrdi sir u kombinaciji s drugim sastojcima kako bi se postigao željeni spoj okusa. 

Ako se mene pita, ovi kroketi uz svježu salatu čine glavno jelo (recept je prilagođen za dvije izdašne porcije), dok su Španjolci skloni uživanju u njima u obliku tapasa, malih zalogaja koji čine veliku radost. 

Količina: 8 – 10 velikih kroketa

Vrijeme pripreme: 40 min plus hlađenje

Španjolski kroketi.
Kremasti španjolski kroketi. (Foto: Samo jedan griz)

Kremasti španjolski kroketi

Sastojci: 

  • 2 jušne žlice ulja
  • 40 g maslaca
  • 1 manji češanj češnjaka, sitno sjeckan
  • 100 g kulenove seke, sitno sjeckane
  • 60 g glatkog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • malo soli
  • malo ribanog muškatnog oraščića

Sastojci za paniranje:

  • 1 jaje
  • oštro brašno
  • prezle / krušne mrvice
  • ulje za prženje

Priprema: 

  1. Ulje i maslac ugrijati u loncu, dodati brašno i nekoliko minuta miješati na laganoj vatri. 
  2. Dodati češnjak i nakon toga mlijeko, miješati pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice. 
  3. Ako nastanu grudice, usitniti ih štapnim mikserom.
  4. Kuhati 8 do 10 minuta na laganoj vatri uz neprestano miješanje kuhačom. 
  5. Dodati kulenovu seku, sol i muškatni oraščić. 
  6. Maknuti s vatre i smjesu razvući na nauljeni pleh u obliku pravokutnika debljine 1 – 2 cm.
  7. Kad se prestane pariti, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. 
  8. Nakon što se smjesa ohladi do sobne temperature, staviti u hladnjak. 
  9. Prije rezanja kroketa smjesa mora biti sasvim ohlađena. 
  10. Ohlađen pravokutnik izrezati na 8 do 10 komada. 
  11. Panirati, svaki komad staviti prvo u brašno, umućeno jaje i u krušne mrvice. 
  12. Pržiti u ulju i poslužiti uz salatu.

Que aproveche!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci