Umjesto na kremšnite, u Samobor k Gabreku na palačinke!

Palačinke. (Foto: iStock, Mizina)

Samobor, bajkovit i romantičan gradić podno Samoborskog gorja idealan je za obiteljske izlete vikendom, a i mala je oaza fine hrane i domaćih delicija. U Samoboru je svoje dane nekoć provodio i veliki hrvatski književnik Antun Gustav Matoš, a pjesnik Stanko Vraz našao je tamo svoju muzu i inspiraciju za pisanje poznate zbirke ljubavne poezije „Đulabije“.

Osim po bogatoj povijesti, Samobor je poznat po gastronomskim specijalitetima poput rudarske greblice, pastrva, fašničkih krafni, kremšnita i ostalih slastica. U središtu glavnog trga nalazi se stari zdenac s pitkom vodom i legendom koja kaže: „Tko iz zdenca pije vodu – u Samobor se uvijek vraća“, a mi vas sa zdenca vodimo u predivan park-šetalište Vugrinščak pa do mjesta u koje ćete se sigurno htjeti vratiti – u gostionicu Gabreku.

Tradicionalna kuhinja i opuštena atmosfera za obitelj

U Samoboru je još od davnih dana neizostavna stanica za „prezalogajiti” – restoran Gabreku 1929, jedan od najstarijih ugostiteljskih obrta. Danas je ovaj ugostiteljski biser nadomak stoljeću postojanja.

Uz slogan „Domaće ponuđeno, po domaći spravleno“, nudi tradicionalne specijalitete pripremljene od svježih i lokalnih namirnica sa seoskih gospodarstava većinom iz okolice Samobora. U bogatom jelovniku, naglasak je na jelima koja se poslužuju više od devet desetljeća poput špek fileka, čvaraka, dinstane jetrice, telećeg pečenja, češnjovki, krvavica, pohanog mozga, vepra u umaku od brusnica i sl.

Tek tisuću i prva palačinka je „prava“ palačinka

Ovdje će svaki sladokusac doći na svoje i uživati u omiljenim sastojcima i okusima. Svoje slavne palačinke obitelj Gabrek priprema prema receptu pokojne bake, a ključ uspjeha dobrih palačinki, kažu, „je u – tavi“. U obitelji tvrde kako u tavi treba ispeći barem 1.000 palačinki da bi se dobila ona prava. S ovim pravilom se apsolutno slažemo. U tavi se osim kreacija aroma i okusa stvara i priča o ljubavi s kojom obitelj Gabrek generacijama već priprema svoja jela, kao i veselje i smijeh brojnih sladokusaca koji su ih okusili.

Otkrijte 50 različitih vrsta palačinki u gostionici Gabrek!

I dok birate palačinke iz jelovnika, neće vam biti lako jer će vam se na prvu svidjeti barem deset vrsti. U ponudi imaju palačinke po staroj recepturi – sa šećerom i limunom, zapečene sa sirom ili punjene i pohane s gljivama.

Ako ste ljubitelji slatkih okusa, opcije su neiscrpne, od palačinki s raznim pekmezima, čokoladom ili Nutellom s orasima, šećerom, sladoledom ili šlagom, do palačinki u vinskom šatou ili šatou od jaja. Možete se odlučiti i za opcije s umakom od šumskog voća, slatkim sirom i grožđicama, slatkim sirom i pofurenim orasima, pofurenim orasima i kavom, kokosom i bijelom čokoladom, ribanim jabukama i orasima zapečenim s vrhnjem…

Kombinacije su bezbrojne, a u Gabreku vam nude da i sami složite svoju palačinku sa sastojcima po želji. Izvrsno, zar ne?

Samobor, centar. (Foto: Shutterstock, xbrchx)

Jesenske aktivnosti nakon gastronomskog užitka uz programe za djecu i mladež

Nakon posjete Gabreku preporučujemo ugodnu šetnju kroz park-šetalište Vugrinščak uz opuštajući žubor potoka. Ovaj prekrasan park mali je prirodni raj. U parku se nalazi i dječje igralište, dok se u blizini vodopada i potoka Gradne nalazi i sunčani sat – zanimljiv izazov za vaše mališane za otkrivanje točnog vremena. Predivna šetnica vodi vas na glavni trg do Galerije Prica koja vikendima često nudi razne aktivnosti za male kreativce; dječje filmske matineje te kazališne predstave. U blizini se nalazi i Kućica za razmjenu knjiga u kojoj se ponekad mogu naći i dječje knjige ili slikovnice.

Samobor, rudnik. (Foto: Shutterstock)

Popodnevna avantura u rudniku Svete Barbare

Zaputite li se pak od gostionice Gabreku automobilom, na suprotnu stranu prema Rudama, za svega 5 kilometara doći ćete do prave atrakcije, rudnika Svete Barbare, najstarijeg rudnika bakra i željeza u Europi. Kroz podzemne tunele duge 350 metara proći ćete kroz pravu avanturu, vidjeti kako izgleda ruda bakra i upoznati mitska bića. Više o rudniku i nestašnim rudarima doznajte ovdje.

Za kraj možemo uistinu potvrditi da svojim zanimljivim sadržajima i gastronomskim delicijama, Samobor s razlogom privlači brojne posjetitelje, a restoran Gabreku je neizostavno odredište za sve koji žele iskusiti istinski duh i okus ovog grada.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci