Torta od batata: Malo drugačija slastica iznenađenja za ulazak u zdraviju novu godinu

Torta od batata. (Foto: Kefirolicious studio)

U ovo blagdansko vrijeme, dok mnogi uživaju u tradicionalnim kolačima, ja ću uživati u malo drugačijim slasticama. Jednako ukusnima, ali bez glutena i s malo drugačijim sastojcima.

Mogu reći da je „potraga za nečim drugačijim” početak moje gastro/foto/videopriče. Zbog intolerancija na određene namirnice bila sam prisiljena tražiti vrstu prehrane koja mi odgovara te sam počela eksperimentirati s namirnicama. Istovremeno sam dodatno istraživala o nutrijentima, probavi i važnosti dobrih bakterija za naš organizam. Tada sam počela raditi svoj domaći kefir (prvo mliječni, zatim vodeni) i istraživati kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. 

Nakon godina istraživanja i isprobavanja recepata rodila se ideja o blogu. Željela sam svoja saznanja podijeliti sa svima koji su si postavljali ista pitanja kao i ja ili imali slične simptome. Željela sam kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. Kroz razvoj recepata s domaćim kefirom rodila se i ljubav prema fotografiranju i snimanju hrane, a 2018. godine objavila sam prvi članak na blogu. 

Dodatan izazov na mojem putovanju prema zdravijem načinu života bila je dijagnosticirana celijakija, koja je uvela dodatno ograničenje u moj prehrambeni svijet. Unatoč tome, s istim entuzijazmom i strašću, tražim inspiraciju za nove recepte te neprestano učim o fotografiji i videografiji. Svjesna sam da jedno ne ide bez drugoga – uz ukusnu hranu, nezaobilazna je i privlačna fotografija.

Vjerujem da će okusi zdravlja poslužiti kao izvor inspiracije za raznovrsna i maštovita jela, čak i u okvirima prehrane s određenim ograničenjima. Neka vaš blagdanski stol bude obogaćen raznolikošću, a ova torta neka predstavlja gastronomski doživljaj iznenađenja.

Imamo sjajan recept za fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom i tajnim sastojkom!

Torta od batata, idealna slastica za doček nove godine.
Torta od batata. (Foto: Kefirolicious studio)

Torta od batata

Količina: količina sastojaka dostatna je za kalup za tortu promjera 19 cm.

Vrijeme pripreme: 45 min

Sastojci:

  • 450 g pirea od narančastog batata
  • 100 g kokosova brašna
  • 2 jaja
  • 75 ml meda (livadni ili bagrem)
  • čajna žlica cimeta u prahu
  • čajna žlica đumbira u prahu
  • čajna žlica praška za pecivo
  • jušna žlica maslaca od badema
  • 200 g bijele čokolade
  • 200 g malina 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 175 °C.
  2. Kalup za tortu premazati maslacem, a na dno staviti papir za pečenje.
  3. Batat oprati, oguliti, narezati na manje komade i kuhati u vodi dok ne omekša te ostaviti da se ohladi.
  4. U multipraktiku izblendati ohlađen batat u kremastu smjesu pa dodati jaja, med, cimet, đumbir, maslac od badema, kokosovo brašno i prašak za pecivo. 
  5. Ako nemate multipraktik, batat dobro zgnječiti u pire pa mu dodavati jedan po jedan sastojak.
  6. Smjesu utisnuti u kalup i peći oko 40 minuta (ovisno o jačini pećnice), dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe suha.
  7. Preliti rastopljenom bijelom čokoladom i ukrasiti malinama.

Želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić te zdravu 2024. godinu!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci