U ovo blagdansko vrijeme, dok mnogi uživaju u tradicionalnim kolačima, ja ću uživati u malo drugačijim slasticama. Jednako ukusnima, ali bez glutena i s malo drugačijim sastojcima.
Mogu reći da je „potraga za nečim drugačijim” početak moje gastro/foto/videopriče. Zbog intolerancija na određene namirnice bila sam prisiljena tražiti vrstu prehrane koja mi odgovara te sam počela eksperimentirati s namirnicama. Istovremeno sam dodatno istraživala o nutrijentima, probavi i važnosti dobrih bakterija za naš organizam. Tada sam počela raditi svoj domaći kefir (prvo mliječni, zatim vodeni) i istraživati kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama.
Nakon godina istraživanja i isprobavanja recepata rodila se ideja o blogu. Željela sam svoja saznanja podijeliti sa svima koji su si postavljali ista pitanja kao i ja ili imali slične simptome. Željela sam kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela i obogatiti ih dobrim bakterijama. Kroz razvoj recepata s domaćim kefirom rodila se i ljubav prema fotografiranju i snimanju hrane, a 2018. godine objavila sam prvi članak na blogu.
Dodatan izazov na mojem putovanju prema zdravijem načinu života bila je dijagnosticirana celijakija, koja je uvela dodatno ograničenje u moj prehrambeni svijet. Unatoč tome, s istim entuzijazmom i strašću, tražim inspiraciju za nove recepte te neprestano učim o fotografiji i videografiji. Svjesna sam da jedno ne ide bez drugoga – uz ukusnu hranu, nezaobilazna je i privlačna fotografija.
Vjerujem da će okusi zdravlja poslužiti kao izvor inspiracije za raznovrsna i maštovita jela, čak i u okvirima prehrane s određenim ograničenjima. Neka vaš blagdanski stol bude obogaćen raznolikošću, a ova torta neka predstavlja gastronomski doživljaj iznenađenja.
Imamo sjajan recept za fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom i tajnim sastojkom!
Torta od batata
Količina: količina sastojaka dostatna je za kalup za tortu promjera 19 cm.
Vrijeme pripreme: 45 min
Sastojci:
- 450 g pirea od narančastog batata
- 100 g kokosova brašna
- 2 jaja
- 75 ml meda (livadni ili bagrem)
- čajna žlica cimeta u prahu
- čajna žlica đumbira u prahu
- čajna žlica praška za pecivo
- jušna žlica maslaca od badema
- 200 g bijele čokolade
- 200 g malina
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na 175 °C.
- Kalup za tortu premazati maslacem, a na dno staviti papir za pečenje.
- Batat oprati, oguliti, narezati na manje komade i kuhati u vodi dok ne omekša te ostaviti da se ohladi.
- U multipraktiku izblendati ohlađen batat u kremastu smjesu pa dodati jaja, med, cimet, đumbir, maslac od badema, kokosovo brašno i prašak za pecivo.
- Ako nemate multipraktik, batat dobro zgnječiti u pire pa mu dodavati jedan po jedan sastojak.
- Smjesu utisnuti u kalup i peći oko 40 minuta (ovisno o jačini pećnice), dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe suha.
- Preliti rastopljenom bijelom čokoladom i ukrasiti malinama.
Želim vam svima sretan i blagoslovljen Božić te zdravu 2024. godinu!