Slasna uskrsna poslastica: bezglutenski kuglof s bananama i osvježavajućim mliječnim kefirom

Bezglutenski kuglof s bananama i mliječnim kefirom. (Foto: Kefirolicious studi/Vedrana Orlović)

Uskrs je vrijeme kada se okupljamo oko stola u radosti i obilju. Za vaše najmilije koji ne mogu uživati u tradicionalnim uskrsnim slasticama imamo prijedlog za nešto drugačije slastice.

Sirkovo brašno ima blago slatkast okus, što ga čini idealnom alternativom pšeničnom brašnu. Brašno od sirka, koje je prirodno bez glutena, istovremeno daje predivnu aromu i pruža obilje nutritivnih vrijednosti koje slastice čine ne samo ukusnima, već i korisnima za naše zdravlje. Ovo brašno bogato je proteinima, željezom i B vitaminima, stoga nam pruža nutrijente potrebne za održavanje energije i vitalnosti tijekom blagdana. Usto, vlakna iz sirkova brašna pomažu u regulaciji probave i pružaju osjećaj sitosti

Bezglutenski kuglof.
Bezglutenski kuglof. (Foto: Kefirolicious studio/Vedrana Orlović)

Ovog Uskrsa darujmo svojim bližnjima ne samo ljubav kroz ukusne slastice, već i brigu o njihovu zdravlju kroz pažljivo odabrane sastojke. Zato, za doživljaj koji će osvojiti srca i nepce isprobajte kombinaciju sirkova brašna s kremastim bananama i osvježavajućim mliječnim kefirom. Rezultat će vas očarati, a vaši najmiliji vraćat će se po još koju šnitu! 

Bezglutenski kuglof by Kefirolicious.
Bezglutenski kuglof s bananama i mliječnim kefirom (Foto: Kefirolicious studio/Vedrana Orlović).

Bezglutenski kuglof s bananama i mliječnim kefirom

Količina: 18 šnita

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 jaja
  • 150 ml mliječnog kefira
  • 2 jušne žlice maslaca od kikirikija
  • 200 g brašna od sirka
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • ½ čajne žlice soda bikarbone
  • 2 čajne žlice cimeta u prahu
  • ½ čajne žlice đumbira u prahu
  • 3 šake borovnica (ovaj put sam koristila zamrznute)
  • 200 g bijele čokolade

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na 175 °C.
  2. Kalup za kuglof premazati maslacem.
  3. U multipraktiku ili blenderu izblendati jaja, banane i maslac od kikirikija pa dodati kefir pomiješan sa sodom bikarbonom. 
  4. U posebnoj posudi pomiješati brašno od sirka, prašak za pecivo, cimet i đumbir pa sve dodati u mješavinu jaja, banana i maslaca od kikirikija.
  5. Sve dobro izmiješati špatulom/kuhačom pa u smjesu dodati borovnice. Ponovno izmiješati pa smjesu prebaciti u kalup za kuglof.
  6. Peći oko 35 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Pečeni kuglof izvaditi iz pećnice, ostaviti desetak minuta da se ohladi pa izvaditi iz kalupa.
  7. Ohlađeni kuglof preliti rastopljenom bijelom čokoladom.

Neka vaše blagdanske trpeze budu ispunjene radošću, zdravljem i zajedništvom. Sretan Uskrs!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci