Hladna juha od cikle, omiljeno jelo u mnogim zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Litvi, Poljskoj i Rusiji, savršena je za ljetne dane. Ova osvježavajuća juha, s blagom kiselkastom notom, poslužuje se hladna, a njezina priprema ne zahtijeva paljenje štednjaka ili pećnice.
Glavni sastojci su lako dostupni: cikla, krastavci, jogurt ili kefir, svježi kopar, a ponekad i jaja (tvrdo kuhana). Neke varijante uključuju kiselo vrhnje ili mlijeko. Evo kako sam ju ja pripremio.
Đakovo Craft Beer festival 2024.: Stiže nam peto rujansko izdanje slavonskog festivala domaćeg piva!
Hladna juha s ciklom i krastavcima
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Sastojci:
- 2 kuhane cikle
- 750 g jogurta, možete ga kombinirati s mlaćenicom/kefirom
- 2 žlice sitno nasjeckanog kopra
- 1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
- 1 veći krastavac oguljen, krupno nariban i 1 manji krastavac narezan na kockice
- 1 zgnječen češanj češnjaka
- sol
- papar
Za posluživanje:
- kockice tostiranog kruha
- kockice krastavaca
- maslinovo ulje
- 2 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
- Možete upotrijebiti kuhanu ciklu, a ako imate svježu, skuhajte ju ovako: operite ju bez guljenja pa ciklu u kori stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte ju oko sat vremena, dok ne omekša (zapiknite vilicu u glavicu cikle, tako ćete znati je li kuhana).
- Ciklu krupno naribajte i stavite u zdjelu (juha se ne kuha pa to može biti neka lijepa posuda za serviranje).
- Ogulite krastavac, jedan naribajte, a drugi (manji) narežite na kockice. Dodajte preostale sastojke, zalijte jogurtom, začinite po želji i dobro promiješajte.
- Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
- Servirajte u ohlađenim tanjurima i ukrasite po želji. Ja sam to učinio s kockicama tostiranog kruha, krastavca i tvrdo kuhanim jajima.
Uslast!