Otkrijte recept za neodoljivu hladnu juhu s ciklom i krastavcima – idealnu za vruće ljetne dane!

Hladna juha s ciklom i krastavcima. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Hladna juha od cikle, omiljeno jelo u mnogim zemljama srednje i istočne Europe, posebno u Litvi, Poljskoj i Rusiji, savršena je za ljetne dane. Ova osvježavajuća juha, s blagom kiselkastom notom, poslužuje se hladna, a njezina priprema ne zahtijeva paljenje štednjaka ili pećnice.

Glavni sastojci su lako dostupni: cikla, krastavci, jogurt ili kefir, svježi kopar, a ponekad i jaja (tvrdo kuhana). Neke varijante uključuju kiselo vrhnje ili mlijeko. Evo kako sam ju ja pripremio.

Đakovo Craft Beer festival 2024.: Stiže nam peto rujansko izdanje slavonskog festivala domaćeg piva!

Hladna juha s ciklom
Hladna juha s ciklom i krastavcima. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Hladna juha s ciklom i krastavcima

Količina: za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Sastojci:

  • 2 kuhane cikle 
  • 750 g jogurta, možete ga kombinirati s mlaćenicom/kefirom
  • 2 žlice sitno nasjeckanog kopra
  • 1 žlica sitno nasjeckanog vlasca
  • 1 veći krastavac oguljen, krupno nariban i 1 manji krastavac narezan na kockice
  • 1 zgnječen češanj češnjaka
  • sol
  • papar

Za posluživanje:

  • kockice tostiranog kruha
  • kockice krastavaca
  • maslinovo ulje
  • 2 tvrdo kuhana jaja 

Priprema:

  1. Možete upotrijebiti kuhanu ciklu, a ako imate svježu, skuhajte ju ovako: operite ju bez guljenja pa ciklu u kori stavite kuhati u lonac s vodom. Kuhajte ju oko sat vremena, dok ne omekša (zapiknite vilicu u glavicu cikle, tako ćete znati je li kuhana).
  2. Ciklu krupno naribajte i stavite u zdjelu (juha se ne kuha pa to može biti neka lijepa posuda za serviranje).
  3. Ogulite krastavac, jedan naribajte, a drugi (manji) narežite na kockice. Dodajte preostale sastojke, zalijte jogurtom, začinite po želji i dobro promiješajte. 
  4. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta prije posluživanja.
  5. Servirajte u ohlađenim tanjurima i ukrasite po želji. Ja sam to učinio s kockicama tostiranog kruha, krastavca i tvrdo kuhanim jajima.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci