Salata s divljim šparogama vjesnik je toplog proljeća: Zaputite se u prirodu po svoju večeru!

Recept za salatu s divljim šparogama. (Foto: Darko Debić Samo jedan griz)

U današnje vrijeme malo smo zapustili tradiciju traženja i skupljanja hrane u divljini. Ako u vašem kraju nema divljih šparoga, siguran sam da ima medvjeđeg luka u ovo doba godine. S obzirom na kratkoću sezone, znajte da šparoge (i medvjeđi luk) možete i zamrznuti pa ih tako i izvan sezone dodati u razna jela.

Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana i jedna je od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu, zahvalna za dijabetičare i one koji paze na vitku liniju jer samo 100 grama šparoga sadrži oko 20 kalorija. Osim toga, riječ je i o visokonutritivno bogatoj namirnici koja sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, cink, magnezij…, stoga, ako se do sada nije našla na vašem tanjuru, svakako biste ju trebali uzeti u obzir.

Šparoge su prava delikatesa, a možete ih jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane ili ukiseljene. Da biste napravili ovu preukusnu salatu od divljih šparoga, šparoge samo dobro operite, zatim ih kuhajte dok lagano ne omekšaju, ocijedite i ohladite, zatim začinite uljem i octom. To je sve! Dodate li malo kuhanih jaja i krišku dobrog kruha, dobili ste odličnu večeru. Jednostavna hrana je najbolja, a svi će ju obožavati!

Izgubljeni u tirkiznoj ljepoti: obiteljsko putovanje kroz bajkovitu dolinu Soče u srcu Nacionalnog parka Triglav

Salata s divljim šparogama. (
Salata s divljim šparogama. (Foto: Samo jedan griz/Darko Debić)

Salata s divljim šparogama

Vrijeme pripreme: 20 min

Količina: za dvije osobe 

Sastojci:

  • 400 g divljih šparoga
  • 4 kuhana jaja
  • sol (po želji malo crne soli)
  • crni papar
  • 3 žlice bučinog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • nasjeckani prženi bademi ili lješnjaci
  • svježe začinsko bilje po želji

Priprema:

  1. Divljim šparogama odvojite drvenasti (tvrdi) dio i temeljito ih operite.
  2. Zakuhajte lonac vode. Dodajte sol. Dodajte šparoge i kratko kuhajte. 
  3. Ocijedite i ohladite u ledenoj vodi.
  4. Ogulite jaja i narežite. 
  5. Šparoge stavite u zdjelu, po vrhu pospite solju, dodajte ulje i ocat. Bučino ulje i balzamični ocat možete zamijeniti maslinovim uljem i octom po svom izboru. 
  6. Dodajte narezana jaja, nasjeckane orašide, svježe začinsko bilje i malo mljevenog crnog papra. Promiješajte. 
  7. Poslužite uz malo tostiranog kruha.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci