U današnje vrijeme malo smo zapustili tradiciju traženja i skupljanja hrane u divljini. Ako u vašem kraju nema divljih šparoga, siguran sam da ima medvjeđeg luka u ovo doba godine. S obzirom na kratkoću sezone, znajte da šparoge (i medvjeđi luk) možete i zamrznuti pa ih tako i izvan sezone dodati u razna jela.
Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana i jedna je od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu, zahvalna za dijabetičare i one koji paze na vitku liniju jer samo 100 grama šparoga sadrži oko 20 kalorija. Osim toga, riječ je i o visokonutritivno bogatoj namirnici koja sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, cink, magnezij…, stoga, ako se do sada nije našla na vašem tanjuru, svakako biste ju trebali uzeti u obzir.
Šparoge su prava delikatesa, a možete ih jesti sirove, kuhane, pečene, pirjane ili ukiseljene. Da biste napravili ovu preukusnu salatu od divljih šparoga, šparoge samo dobro operite, zatim ih kuhajte dok lagano ne omekšaju, ocijedite i ohladite, zatim začinite uljem i octom. To je sve! Dodate li malo kuhanih jaja i krišku dobrog kruha, dobili ste odličnu večeru. Jednostavna hrana je najbolja, a svi će ju obožavati!
Salata s divljim šparogama
Vrijeme pripreme: 20 min
Količina: za dvije osobe
Sastojci:
- 400 g divljih šparoga
- 4 kuhana jaja
- sol (po želji malo crne soli)
- crni papar
- 3 žlice bučinog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- nasjeckani prženi bademi ili lješnjaci
- svježe začinsko bilje po želji
Priprema:
- Divljim šparogama odvojite drvenasti (tvrdi) dio i temeljito ih operite.
- Zakuhajte lonac vode. Dodajte sol. Dodajte šparoge i kratko kuhajte.
- Ocijedite i ohladite u ledenoj vodi.
- Ogulite jaja i narežite.
- Šparoge stavite u zdjelu, po vrhu pospite solju, dodajte ulje i ocat. Bučino ulje i balzamični ocat možete zamijeniti maslinovim uljem i octom po svom izboru.
- Dodajte narezana jaja, nasjeckane orašide, svježe začinsko bilje i malo mljevenog crnog papra. Promiješajte.
- Poslužite uz malo tostiranog kruha.
Uslast!