S dolaskom proljeća priroda nas počinje darivati svježim, vibrantnim okusima koji nas bude iz zimske uspavanosti. Među prvim vjesnicima ove vedre sezone svakako su šparoge – nježne, aromatične i odlične za slana, ali i slatka jela. Rižoto sa šparogama jedno je od jela koje najbolje ističe njihov karakter.
U ovoj proljetnoj verziji rižota koristi se cijela biljka – ništa se ne baca! Nježni, gornji dijelovi šparoga često se pretvore u finu, svilenkastu kremu koja se dodaje pri završnom kremiranju jela, dajući mu puninu i dubinu okusa. Donji, tvrđi dijelovi stabljike – koje mnogi nesvjesno bacaju – savršeni su za pripremu domaće juhe koja se zatim koristi kao temeljac za kuhanje riže. Takav zero waste pristup ne samo da je održiv u našim kuhinjama, već i oplemenjuje cijelo jelo dodatnim slojevima mirisa i okusa.
Ako se odlučite na njegovu pripremu, rižoto sa šparogama idealan je izbor za svečani ručak, ali i za svakodnevne trenutke kad želite pripremiti nešto sezonski, toplo i hranjivo. Možete ga poslužiti kao lagano predjelo ili kao glavno jelo uz čašu suhog bijelog vina. Evo kako ga pripremiti.

Rižoto sa šparogama
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Količina: za 4 osobe
Sastojci za rižoto:
- 250 g riže Arborio
- 500 g šparoga
- 50 g ribanog parmezana
- 50 g maslaca
- 1 luk
- maslinovo ulje
Sastojci za temeljac:
- 2 mrkve
- 1 stabljika celera
- 1 luk
- 2 l vode
- 2 prstohvata soli
Priprema:
- Pripremu rižota od šparoga počnite čišćenjem šparoga: rukama uklonite najtvrđi dio šparoga koji ćete koristiti za temeljac uz ostale sastojke.
- Odrežite vrhove šparoga, a srednji dio šparoga narežite na kolutiće i podijelite ih u dvije jednake hrpice.
- Operite povrće za temeljac (mrkvu i celer), zatim mrkvu, celer i luk narežite na krupnije komade i dodajte u lonac. U lonac s povrćem dodajte i debele stabljike šparoga i sol. Prelijte vodom i kuhajte najmanje pola sata nakon što zavrije.
- Dok se temeljac kuha, zakuhajte vodu u koju ste dodali sok pa u ključalu vodu dodajte vrhove šparoga i kuhajte maksimalno dvije minute. Zatim vrhove šparoga prebacite u zdjelu s hladnom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu boju i ostali hrskavi.
- Sada napravite kremu. Ogulite i sitno narežite luk. U tavu dodajte tri jušne žlice maslinova ulja i luk, malo popržite, dodajte još dvije jušne žlice maslinova ulja, jednu hrpicu narezanih kolutića stabljike, prstohvat soli i podlijte jednom šefljom temeljca. Poklopite i kuhajte sve pet minuta. Kada se malo ohladi, izblendajte u zelenu kremastu smjesu.
- Vrhove šparoga blanširajte u slanoj vodi oko 15 minuta.
- Sada imate sve sastojke za početak kuhanja rižota: temeljac, kremu od kolutića i vrhove šparoga.
- U dublju tavu dodajte tri jušne žlice maslinova ulja, malo zagrijte pa dodajte rižu. Tostirajte rižu tri do četiri minute uz dodavanje prstohvata soli.
- Dodavajte 200 ml temeljca dok ne prekrije rižu i nastavite kuhati. Po potrebi dodajte još temeljca. Otprilike na polovici kuhanja dodajte kremu pa ostale kolutiće šparoga.
- Nastavite kuhati rižoto. Po potrebi ga posolite.
- Dvije do tri minute prije kraja kuhanja u rižoto dodajte maslac i parmezan pa sve promiješajte. Probajte pa dodajte još soli ako je to potrebno.
- Pri posluživanju rižoto možete ukrasiti vrhovima šparoga, ali vrhove možete dodati i u sam rižoto kada bude kuhan.
Uslast!