Rižoto sa šparogama u zero waste stilu – elegancija okusa koja slavi dolazak proljeća

Rižoto sa šparogama. (Foto: Vedrana Orlović, Studio Kefirolicious)

S dolaskom proljeća priroda nas počinje darivati svježim, vibrantnim okusima koji nas bude iz zimske uspavanosti. Među prvim vjesnicima ove vedre sezone svakako su šparoge – nježne, aromatične i odlične za slana, ali i slatka jela. Rižoto sa šparogama jedno je od jela koje najbolje ističe njihov karakter.

U ovoj proljetnoj verziji rižota koristi se cijela biljka – ništa se ne baca! Nježni, gornji dijelovi šparoga često se pretvore u finu, svilenkastu kremu koja se dodaje pri završnom kremiranju jela, dajući mu puninu i dubinu okusa. Donji, tvrđi dijelovi stabljike – koje mnogi nesvjesno bacaju – savršeni su za pripremu domaće juhe koja se zatim koristi kao temeljac za kuhanje riže. Takav zero waste pristup ne samo da je održiv u našim kuhinjama, već i oplemenjuje cijelo jelo dodatnim slojevima mirisa i okusa.

Ako se odlučite na njegovu pripremu, rižoto sa šparogama idealan je izbor za svečani ručak, ali i za svakodnevne trenutke kad želite pripremiti nešto sezonski, toplo i hranjivo. Možete ga poslužiti kao lagano predjelo ili kao glavno jelo uz čašu suhog bijelog vina. Evo kako ga pripremiti.

Recept za rižoto sa šparogama.
Recept za rižoto sa šparogama. (Foto: Vedrana Orlović, Studio Kefirolicious)

Rižoto sa šparogama

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Količina: za 4 osobe

Sastojci za rižoto:

  • 250 g riže Arborio
  • 500 g šparoga
  • 50 g ribanog parmezana
  • 50 g maslaca 
  • 1 luk 
  • maslinovo ulje

Sastojci za temeljac:

  • 2 mrkve
  • 1 stabljika celera 
  • 1 luk
  • 2 l vode 
  • 2 prstohvata soli 

Priprema:

  1. Pripremu rižota od šparoga počnite čišćenjem šparoga: rukama uklonite najtvrđi dio šparoga koji ćete koristiti za temeljac uz ostale sastojke.
  2. Odrežite vrhove šparoga, a srednji dio šparoga narežite na kolutiće i podijelite ih u dvije jednake hrpice.
  3. Operite povrće za temeljac (mrkvu i celer), zatim mrkvu, celer i luk narežite na krupnije komade i dodajte u lonac. U lonac s povrćem dodajte i debele stabljike šparoga i sol. Prelijte vodom i kuhajte najmanje pola sata nakon što zavrije. 
  4. Dok se temeljac kuha, zakuhajte vodu u koju ste dodali sok pa u ključalu vodu dodajte vrhove šparoga i kuhajte maksimalno dvije minute. Zatim vrhove šparoga prebacite u zdjelu s hladnom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu boju i ostali hrskavi.
  5. Sada napravite kremu. Ogulite i sitno narežite luk. U tavu dodajte tri jušne žlice maslinova ulja i luk, malo popržite, dodajte još dvije jušne žlice maslinova ulja, jednu hrpicu narezanih kolutića stabljike, prstohvat soli i podlijte jednom šefljom temeljca. Poklopite i kuhajte sve pet minuta. Kada se malo ohladi, izblendajte u zelenu kremastu smjesu.
  6. Vrhove šparoga blanširajte u slanoj vodi oko 15 minuta.
  7. Sada imate sve sastojke za početak kuhanja rižota: temeljac, kremu od kolutića i vrhove šparoga.
  8. U dublju tavu dodajte tri jušne žlice maslinova ulja, malo zagrijte pa dodajte rižu. Tostirajte rižu tri do četiri minute uz dodavanje prstohvata soli.
  9. Dodavajte 200 ml temeljca dok ne prekrije rižu i nastavite kuhati. Po potrebi dodajte još temeljca. Otprilike na polovici kuhanja dodajte kremu pa ostale kolutiće šparoga.
  10. Nastavite kuhati rižoto. Po potrebi ga posolite. 
  11. Dvije do tri minute prije kraja kuhanja u rižoto dodajte maslac i parmezan pa sve promiješajte. Probajte pa dodajte još soli ako je to potrebno.
  12. Pri posluživanju rižoto možete ukrasiti vrhovima šparoga, ali vrhove možete dodati i u sam rižoto kada bude kuhan.

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci