Danas vas vodim na putovanje okusima Istanbula, čudesnog kozmopolitskoga grada, koji će vas vrlo lako zavesti svojom šarolikom ljepotom, orijentalnim ambijentom i čarobnom arhitekturom, ali i bogatstvom okusa koji prate multikulturalnost grada.
U Istanbulu postoje brojna gastronomska iskušenja koja ćete poželjeti kušati – pritom mislim na brda rahat lokuma, posvuda prisutne kebabe i ljepljive slatke baklave nakon svakog obroka, bogatu kulinarsku kulturu koja uključuje utjecaje iz Otomanskog Carstva, središnje Azije, s Balkana i Kavkaza. No, još jedan turski specijalitet čest je na ulicama Istanbula: simit. Simit je upleteno pecivo prekriveno sjemenkama sezama. U njemu obavezno uživajte uz šalicu jakog turskog čaja.
Grad Ivane Brlić Mažuranić ponovo postaje mjesto gdje bajke oživljavaju!

Simit – tradicionalno tursko upleteno pecivo
Količina: 5 komada promjera oko 15 cm
Vrijeme pripreme: 90 minuta
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 150 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 1 pakiranje suhog kvasca (7 g)
- 1 jušna žlica šećera
- 1 jaje veličine L
- 70 g maslaca sobne temperature (omekšali maslac)
Za premaz:
- 2 žlice mlijeka
- 50 g sezama
Priprema:
- Zagrijte mlijeko i vodu dok ne postanu topli na dodir, umiješajte šećer i kvasac. Pustite deset minuta na toplome mjestu.
- Mješavinu kvasca, umućeno jaje i maslac dodajte u brašno pa mikserom ili ručno zamijesite tijesto. Kad je tijesto mekano i elastično, oblikujte kuglu i stavite je u nauljenu posudu. Prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto oko 40 minuta, dok se ne udvostruči.
- Podijelite tijesto na 10 komada jednake veličine i svaki komad oblikujte u kuglicu.
- Jednu kuglicu rolajte u traku dugačku otprilike 50 centimetara. Tijesto pritišćite dlanovima i rolajte od sredine prema krajevima tako da traka bude jednake debljine. Isto napravite i s još jednom kuglicom. Stavite trake jednu pored druge, na jednom kraju ih spojite i motajte spiralno jednu preko druge. Oblikujte „pletenicu” u krug i spojite.
- Gotov simit stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite s ostalim lopticama.
- Stavite ih na pleh za pečenje, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite otprilike pola sata na toplome da narastu.
- Svaki simit premažite mlijekom i pospite sezamom.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 °C 17 do 20 minuta.
Uslast i uživajte u vikendu!