Pržena svinjetina na azijski način: Recept za egzotičan obiteljski ručak koji se jednostavno priprema

Pržena svinjetina na azijski način. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Ako volite đumbir, češnjak i slatkasti hoisin umak, onda je ova pržena svinjetina na azijski način savršena ideja za obiteljski ručak koji će vas odvesti na kulinarsko putovanje kroz egzotične okuse Azije.

Dolaskom hladnijih dana svi tražimo jela koja pružaju toplinu i ugodu, a ova kombinacija okusa donosi upravo to. Bez obzira na to jeste li iskusan kuhar ili tek započinjete svoje kulinarske avanture, priprema ove pržene svinjetine bit će brza i jednostavna, a rezultati će sigurno oduševiti cijelu obitelj.

Spremite se za otkrivanje novih okusa i uživajte u svakom zalogaju!

Pet dvoraca u Hrvatskoj za obiteljski izlet: Otkrijte povijesne priče, legende i prirodne ljepote koje će oživjeti maštu svih generacija

Pržena svinjetina na azijski način.
Pržena svinjetina na azijski način. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Pržena svinjetina na azijski način

Količina: za 3 – 4 osobe

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 400 g mljevene svinjetine
  • 2 žlice ulja (suncokretovo)
  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 cm svježeg đumbira, sitno nasjeckanog ili naribanog
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice hoisin umaka (za slatkast okus)
  • 1 žlica rižina octa (ili balsamico octa)
  • 1 žličica šećera (ili meda)
  • čili (prema ukusu)
  • 1 žlica sriracha umaka (po ukusu)
  • 2 mlada luka, nasjeckana (za dekoraciju)
  • sezam za dekoraciju
  • svježe začinsko bilje (korijander ili peršin)

Priprema:

  1. Pripremite začine i umak: U manjoj zdjeli pomiješajte soja umak, hoisin umak, ocat, šećer (ili med) i sriracha umak. Ovaj umak dat će okus jelu.
  2. Pržite meso: U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne omekša i dobije zlatno smeđu boju. Zatim dodajte češnjak i đumbir te pržite još minutu ili dvije dok ne zamirišu.
  3. Dodajte svinjetinu: U tavu ubacite mljevenu svinjetinu i razmrvite je kuhačom kako bi se ravnomjerno ispekla. Pržite je dok ne postane smeđa i hrskava, oko 8 – 10 minuta.
  4. Dodajte umak: Kad je svinjetina dobro pržena, u tavu ulijte pripremljeni umak. 
  5. Sve dobro promiješajte da se umak ravnomjerno rasporedi. Kratko sve zajedno kuhajte dok meso ne upije umak.

Posluživanje: 

Gotovu prženu svinjetinu pospite nasjeckanim mladim lukom, sezamom i svježim korijanderom ili peršinom. Poslužite uz prilog po želji.

Savjeti:

Po želji, tijekom prženja možete dodati povrće poput paprike, mrkve ili tikvica. Ako volite svježe arome, možete dodati malo soka od limete ili limuna.

Ovo prženo jelo s azijskom mljevenom svinjetinom možete poslužiti uz nekoliko različitih priloga koji će savršeno nadopuniti okuse. Evo nekoliko prijedloga:

  • kuhana ili pržena (jasmin ili basmati) riža koja će zbog svojeg neutralnog okusa savršeno upiti sve bogate arome jela
  • pržena riža s jajima i povrćem (mrkva, grašak, kukuruz) koja će dodati teksturu i okus, a uz to možete koristiti soja sos i sezamovo ulje
  • rižini rezanci –- azijski rezanci savršeni su izbor, posebno ako ih kratko pržite s malo soja umaka, češnjakom i povrćem poput paprike ili mrkve
  • stir-fry povrće – brzo prženo povrće poput brokule, tikvica, paprike, šparoga ili mahuna u woku s malo sezamova ulja, soja umaka i češnjaka dodat će boju i hrskavost jelu
  • azijska salata – svježa, lagana salata od kupusa, mrkve, krastavaca i mladog luka, prelivena s malo rižina octa, sezamova ulja i soja umaka, pružit će osvježavajuću kontrastnu teksturu
  • parena bao peciva – mekana azijska peciva kuhana na pari mogu biti zanimljiv prilog i savršeno nadopuniti jelo
  • kimchi – fermentirani kupus, tipičan za korejsku kuhinju, a njegova ljutina i kiselost izvrsno balansiraju s okusom svinjetine.

Uživajte u okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci