Prigorska poslastica: Tenka gibanica – tradicionalna, brza i ukusna delicija kao as iz rukava za svaku priliku 

Tenka gibanica. (Foto: Marija Herjavić jerkić

Jedno je jelo meni često „as iz rukava“, a to je tenka gibanica. To je jelo za koje treba deset do petnaest minuta pripreme prije pečenja, a zaista je pravi specijalitet. Kao spas u zadnji čas mogu ga preporučiti ne samo za večeru kojoj će se sigurno svi članovi obitelji jako razveseliti, nego i za goste koji će uživati u ovom jelu. Prednost joj je u tome što dok se peče, mi imamo vremena za ostale pripreme, a poslužena topla, uvjerena sam, osvojit će sve za vašim blagovaonskim stolom. 

Svatko tko voli sir, ovo će prigorsko jelo obožavati. Ono što je meni kao kuharici posebno drago je što je njezina priprema više nego jednostavna. Zanimljivo je da, iako je ovo prepoznatljiv i popularan specijalitet, njegovi detalji pripreme razlikuju se od sela do sela. Čak mu se i naziv mijenja pa je tako poznat i kao i kravajica, loparka, perica… 

Popularno je od davnih dana, a jedan od razloga je i taj što u ovo jelo idu sastojci koje je imalo gotovo svako domaćinstvo – brašno, sir, jaja i vrhnje, a često bi se radilo od proizvoda koji se nisi uspjeli prodati „u trgovini“, a kratkog su trajanja. Ovo se jelo obavezno posluživalo kao predjelo na svečanim ručkovima, pogotovo za blagdane, a vjenčanja su bez njega bila nezamisliva. 

U Prigorju je gotovo uvijek na stolu u danima kad se ne mrsi mesom, a može biti bez šećera, ili tradicionalno, s kristal šećerom posipanim po vrućoj gibanici. U mojoj obitelji ovo je pravo obiteljsko jelo; svi mu se vesele, i uvijek moram raditi duplu količinu jer jedna nestane za tren!

Dodatni savjet: Sjetite se ovog jela i kad idete na neke izlete, mala količina bude zasitna i svakako je zanimljivija od sendviča!

Agroturizam Antunović: Oaza dalmatinske kulture i prirode na poluotoku Pelješcu

Tenka gibanica.
Tenka gibanica. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Tenka gibanica

Količina: 1 pleh veličine pećnice 

Vrijeme pripreme: 15 minuta plus pečenje 

Sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 200 ml mlake vode
  • malo ulja 

Sastojci za nadjev:

  • 500 g svježeg sira
  • 250 ml kiselog vrhnja, najbolje da ima što više masnoće
  • 2 jaja
  • griza radi zgušnjavanja
  • soli po želji

Priprema:

  1. Zamijesiti tijesto, najbolje spiralnim nastavcima miksera, i ostaviti dok se ne napravi nadjev. Tijesto će biti malo ljepljivije, to je u redu.
  2. Pomiješati sve sastojke za nadjev. 
  3. Tijesto prebaciti na dobro pobrašnjeni masni papir koji smo stavili u plitki pleh za pečenje veličine pećnice te razvaljati ga i razvući rukama malo preko ruba pleha.
  4. Na razvučeno tijesto prebaciti i razmazati nadjev te rubove tijesta preklopiti malo preko nadjeva.
  5. Premazati rubove s malo vrhnja i jaja koje smo odvojili od nadjeva.
  6. Peći na 200 °C dok se ne zarumeni. Po želji vruće posipati kristal šećerom.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci