Imamo recept za autentični bakin kukuruzni kruh s hrskavom koricom i bogatim okusom

Kukuruzni kruh kakav su pekle naše bake. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Nalazimo se u došašću, vremenu iščekivanja Kristova rođenja i jednog od najvećih blagdana. U mojoj obitelji je tradicija izuzetno bitna, a za blagdane poput Božića uvijek bi se radio onaj starinski kukuruzni kruh.

Kukuruzni kruh je mnogima omiljen, onako sočan, hrskave korice i pun okusa, baš poput kolača. To je čar kukuruznog brašna, jednog od mnogo bezglutenskih vrsta. Baš taj nedostatak glutena ovo brašno čini malo kompliciranijim i potrebno mu je dodati i pšeničnog kako bi bio kompaktan. Naravno, tko izbjegava gluten, ne smije konzumirati ovakav kruh uz dodatak pšenice. 

Osim kukuruznog, bezglutenska brašna su i rižino, zobeno, heljdino, proseno… Mnogi ljudi ova brašna miješaju sa pšeničnim i tako pripremaju raznovrsne kruhove, kako tko već voli. 

Kad smo kod uobičajenih brašna, svakako je najraširenija upotreba pšeničnog brašna, koje može biti i integralno, crno, polubijelo, a ne smijemo zaboraviti ni raženo i pirovo brašno, koja su svako na svoj način posebno fina i njihovim kombinacijama možemo pripremiti cijeli niz raznovrsnih kruhova. No, vratimo se onome najdražem – bakinom, starinskom kukuruznom kruhu. Upravo za njega donosim recept kako biste uživali u autentičnom okusu sa svojom obitelji. I da vam otkrijem malu tajnu – ovaj kruh je tako dobar da mu ne trebaju nikakvi dodaci; najbolji je sam!

Vjerujem da će ovaj kruh biti zvijezda blagdanskog stola za obiteljski ručak!

Medenjaci koji bude najljepša blagdanska sjećanja na putovanja u Mariju Bistricu

Kukuruzni kruh neodoljivo hrskave korice i punog okusa.
Kukuruzni kruh kakav su pekle naše bake. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Kukuruzni kruh

Vrijeme pripreme: 2,5 sata

Količina: 1 kruh

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g glatkog brašna
  • paketić i pol suhog kvasca
  • žličica šećera
  • 12 g soli
  • vode po potrebi, ovisno o brašnu, oko 300 – 400 ml

Priprema:

  1. Kukuruznom brašnu dodati sol, promiješati i preliti s polovicom kipuće vode kako bismo pofurili brašno.
  2. Dobro promiješati da brašno upije vodu i poklopljeno pustiti da se prohladi. 
  3. Dodati kvasac, šećer, pšenično brašno i mlaku vodu i umijesiti tijesto.
  4. Poklopljeno pustiti da se digne na toplom, premijesiti i još jednom dići.
  5. Prebaciti tijesto u masnim papirom obložen kalup za pečenje i pećnicu za to vrijeme ugrijati na 250 °C.
  6. Dignuti kruh ubaciti u ugrijanu pećnicu i nakon 10 minuta smanjiti na 180 °C. 
  7. Ovisno o obliku kruha, peći kruh još nekih 45 minuta pa ga izvaditi na rešetku da se ohladi.
  8. Uživati u svakom zalogaju, a po želji i u kombinaciji s blagdanskim delicijama.

U ovoj sezoni slatkih trenutaka, želim vam svima sretan Božić i uspješnu novu godinu! Neka vam predstojeći dani budu ispunjeni mirisima i okusima malih kulinarskih čuda. I naravno, nemojte zaboraviti uključiti vaše najmlađe u njihovo stvaranje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci