Otkrivamo vam recept za rižoto s bundevom i šumskim gljivama koji uvijek uspijeva. Evo kako ga pripremiti!

Rižoto s bundevom i šumskim gljivama. (Foto: Darko Kontin, Darkova Web Kuharica)

Iako jesen zna biti pomalo tmurna, Darko Kontin s nama dijeli recept za rižoto s bundevom i šumskim gljivama koji je, kako kaže, siguran da će vam razvedriti dan. Ne samo zato što jelo izgleda kao pun tanjur poslijepodnevnog sunca, već i zbog okusa koji će izmamiti osmijeh i na najtmurnijem licu.

Ako vam se nameće pitanje kako skuhati odličan rižoto, Darko tvrdi da je to definitivno jedno od onih jela koje djeluje kompliciranije za pripremu nego što uistinu jest.

Rižoto s bundevom i šumskim gljivama.
Rižoto s bundevom i šumskim gljivama. (Foto: Darko Kontin, Darkova Web Kuharica)

Koraci pretpripreme za savršen rižoto

Kako biste kod kuće uvijek spremili ukusan rižoto, potrebno je pripremiti kvalitetne namirnice za njegovu pripremu i odvojiti malo vremena. Tu se prvenstveno misli na temeljac bogat okusom s obzirom na to da će upravo on dati najviše okusa rižotu. Drugi korak je pravilno odabrana riža (koja se ne ispire prije kuhanja), a na kraju su i svježe sve ostale namirnice koje se koriste u pripremi željenog rižota.

Rižoto možete pripremiti na više načina. Brža verzija pripreme rižota specifična je za restorane, dok je ležernija ona koju će većina nas pripremati kod kuće. Ali svi će se složiti da se za kvalitetan rižoto moraju pratiti sljedeći koraci:

  • dinstanje luka da dobro požuti;
  • tostiranje sirove neoprane riže s lukom prije podlijevanja;
  • podlijevanje alkoholom (vinom) i nastavljanje pirjanja riže dok alkohol ne ispari;
  • postepeno dodavanje i podlijevanje riže temeljcem (što je temeljac bogatiji okusom, to bolje);
  • dodavanje maslaca na kraju za kremoznost.

Otkrijte tajne Logarske doline, njezine slapove, zmajeve, bajkovite priče, zen zone i gastronomske doživljaje!

Rižoto s bundevom i šumskim gljivama.
Rižoto s bundevom i šumskim gljivama. (Foto: Darko Kontin, Darkova Web Kuharica)

Rižoto s bundevom i šumskim gljivama 

Ako ste ikada pripremali rižoto, znat ćete pripremiti i rižoto s bundevom i šumskim gljivama. I to bez potrebe da pratite recept. Dovoljno je da znate da gljive na početku pripreme rižota dinstate i odmah odlažete sa strane, a ostatak rižota nastavite pripremati na sokovima koje su gljive ispustile.

Također, pire od bundeve dodajete nakon isparavanja vina, a nakon njega tek stavljate temeljac.

Temeljca će možda trebati nešto više nego inače, ali s druge strane zbog bundeve će trebati koristiti manje maslaca za isti stupanj kremoznosti rižota. Ili još bolje, za okus, umjesto maslaca, koristite Ghee maslac. 

Kod posluživanja za bogatiji okus rižota na vrh stavite malo kiselog vrhnja ili jogurta.

Vrijeme pripreme: 45 minuta

Količina: 5 porcija

Sastojci:

  • 200 grama riže (sirove, nekuhane Arborio riže)
  • 150 grama pirea od pečene bundeve (može i butternut tikva ili neka druga vrsta tikve)
  • 150 grama raznolikih šumskih gljiva
  • 1000 ml povrtnog temeljca
  • 150 grama žutog luka
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 jušna žlica Ghee maslaca (pročišćeni mliječni maslac)
  • po ukusu parmezana
  • po ukusu čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
  • po ukusu soli i papra

Priprema: 

  1. U suhoj dubokoj tavi kratko prepecite gljive. Ovisno o veličini gljiva, možete ih narezati na manje komade. Pecite ih taman koliko im treba da počnu ispuštati sokove, a zatim ih odložite sa strane na tanjur.
  2. Sokovima gljiva dodajte maslinovo ulje i na njega stavite dinstati sjeckani luk. Luk je potrebno dinstati do zlatnosmeđe boje. Veći je problem ako luk nije dovoljno dinstan nego ako je dinstan previše.
  3. Dinstanom luku dodajte sirovu i neopranu rižu. Ispiranjem riže isprat ćete s površine i dio škroba koji bi kasnije pomogao učiniti rižoto kremoznim. Rižu dinstajte do minutu ili dok ne čujete da koje zrno riže počne pucketati.
  4. Rižu i luk podlijte bijelim vinom i nastavite miješati sve dok vino ne ispari. Zatim dodajte i umiješajte pire od bundeve. Pire od bundeve je meso pečene bundeve koje je usitnjeno u kremu štapnim mikserom ili električnom sjeckalicom.
  5. Uz stalno miješanje, postepeno dodajte manje količine povrtnog temeljca. Kako će većina temeljca ispariti, tj. upiti se u rižu, nastavite dolijevati ostatak. Rižoto dodatno začinite po potrebi. Za 30 minuta riža bi trebala biti kuhana.
  6. Rižoto sklonite sa štednjaka i u njega dobro umiješajte maslac.
  7. Rižoto poslužite s gljivama, listićima parmezana i malo kiselog vrhnja ili čvrstog jogurta. 

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci