Imamo fantastičan recept za višenamjenski bezglutenski kruh koji oduševljava sva nepca

Bezglutenski kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

U današnje vrijeme sve su popularniji recepti bez glutena. Neki su na bezglutensku prehranu prešli zbog zdravstvenih problema, a neki je biraju iz nekog drugog razloga. Kako god bilo, i jednima i drugima težnja je da upotrebljavaju donekle prirodne sastojke umjesto gotovih industrijskih mješavina brašna.

Vrlo se često i svi članovi obitelji okreću bezglutenskoj prehrani ako je jedan član na strogoj bezglutenskoj prehrani. No, to ne smije biti razlog da nitko nema prilike uživati u slasnim zalogajima. Nakon mnogo isprobanih recepata, odnosno istraživanja tehnika metodom pokušaja i pogreške, došla sam do fantastičnog recepta za kruh. Idealan je i za sendviče i kao dodatak jelima, a ja ću priznati da mi je najfiniji – sam. Može se jesti i nekoliko dana, a kad se počne sušiti, toster pomaže da mu produžite  trajanje za još koji dan. Uvjerena sam da ćete uživati u svakom zalogaju!

Bezglutenski kruh koji obožavaju baš svi. Otkrijte kako ga napraviti.
Bezglutenski kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Bezglutenski kruh

Količina: 1 kruh

Vrijeme pripreme: 45 do 55 minuta

Sastojci:

  • 120 g zobenog brašna
  • 120 g heljdinog brašna
  • 100 g kukuruznog škroba
  • 15 g psyllium ljuskica
  • pola žličice xantan gume
  • sjemenke lana
  • 8 – 10 g soli
  • malo šećera
  • paketić i pol suhog kvasca
  • voda po potrebi

Priprema:

  1. Psyllium ljuskice namočiti u vodi da se dobije gel. Upijaju puno vode, stoga treba dodavati vode da ne bude „tvrdo kao beton”, već da bude mekano poput pudinga.
  2. Promiješati sve ostale sastojke (sjemenke lana malo samljeti) pa u to staviti pripremljen psyllium gel i dodavati vode toliko da se može rukom umijesiti tijesto, a da se malo lijepi za ruke, no da se može oblikovati.
  3. Oblikovati u željeni oblik, pustiti u pobrašnjenoj posudi pokrivenoj krpom da se diže barem pola sata. Pobrašniti zobenim ili heljdinim brašnom.
  4. Po želji zarezati kruh na nekoliko mjesta i peći na 250 °C stupnjeva 15 minuta i onda još 30 do 40 minuta na 200 °C, ovisno o veličini kruha. 
  5. Vrući, tek pečeni, kruh zamotati u krpu i staviti na rešetku da se ohladi.
  6. Uživati u kruhu s nekim dodatkom ili bez ičega!

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci