Kremasta juha od mrkve i đumbira: Slatko-pikantna lagana okrepa za cijelu obitelj 

Juha od mrkve i đumbira. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Proljetni obroci često traže lagane, zdrave i ukusne recepte koji oduševljavaju cijelu obitelj. Kremasta juha od mrkve i đumbira savršen je primjer – bogata je okusima, hranjiva i jednostavna za pripremu. 

Sastojci poput svježe mrkve i đumbira često se nalaze u mom hladnjaku, pa otuda i inspiracija za ovu juhu koja pruža savršenu ravnotežu između slatkog i pikantnog. Isprobajte je, vjerujem da će vas oduševiti. 

Jeste li znali da u Andaluziji postoji pravo štrumpfovsko selo? Júzcar će očarati sve obožavatelje malih plavih junaka!

Juha od mrkve i đumbira.
Juha od mrkve i đumbira. (Foto: Darko Debić, Samo jedan griz)

Kremasta juha od mrkve i đumbira

Količina: za 4 osobe

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

Sastojci

  • 350 g mrkve
  • 1 manji luk
  • komadić celera, narezan na kocke
  • 1 – 2 cm svježeg, narezanog đumbira 
  • 1 češanj češnjaka 
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca 
  • sol i papar 
  • malo limunova soka (za svježiji okus)
  • 1 čajna žličica kurkume 

Priprema:

  1. Mrkvu ogulite i narežite na manje komade.
  2. Luk grubo narežite, a češnjak sitno nasjeckajte.
  3. U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
  4. Dodajte luk i pržite 3 – 4 minute, dok ne postane staklast.
  5. Dodajte celer, mrkvu i đumbir te sve popržite nekoliko minuta.
  6. Dodajte češnjak i kurkumu te kratko popržite (tridesetak sekundi).
  7. Prelijte temeljcem (ili vodom). Posolite.
  8. Pokrijte lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri 20 – 25 minuta, dok povrće ne omekša.
  9. Kada je povrće skuhano, popaprite i sklonite lonac s vatre.
  10. Sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu juhu.
  11. Ako je previše gusta, dodajte još temeljca ili vode dok ne dobijete željenu gustoću.
  12. Po želji, dodajte malo limunova soka za osvježavajući okus.
  13. Juhu poslužite toplu – možete je ukrasiti s malo kiselog vrhnja ili preprženim kockicama kruha.

Uživajte u aromatičnoj juhi!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci