Kako najbolje izvući sreću? Mi kažemo nadjevenim kruhom!

Nadjeveni kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Vjerujem da kako nama, tako i vama često se dogodi da ostane nešto namirnica koje se nisu pojele, a još nisu za bacanje. Tu dolazimo do još jedne teme, zero waste, koja je u današnje vrijeme dosta popularna i ljudi su, nasreću, postali sve osvješteniji po tom pitanju. Tu možemo povući paralelu i s našim bakama i prabakama koje su pazile da se ništa od hrane i namirnica ne baci te da se sve na neki način uspije iskoristiti. Moja jela najčešće i nastaju. Uvijek pogledam što od namirnica koje imam doma mogu iskoristiti pa od toga krećem s razmišljanjem o receptu.

Jelo koje vam danas predstavljam je jedno od omiljenih u mojoj obitelji – nadjeveni kruh. Naime, kruha kod nas uvijek mora biti, ali dogodi se da se nekad ne pojede do kraja. Ovo jelo savršeno je rješenje da se uz taj kruh iskoriste i sve salame i sirevi koji nam se skupljaju u hladnjaku i polako im otkucava vrijeme. Slobodno dajte mašti na volju pa umjesto sira i salame, iskoristite i neku čokoladu, voće i slično. U našoj obitelji pizza je jedno od omiljenih jela pa ovi okusi budu uvijek jednoglasno izglasani.

I na kraju, što može biti bolje nego kad se cijela obitelj okupi oko stola, na sredinu stavimo ovo jelo i svatko si radosno izvlači svoj komadić te uz malo umaka i puno osmijeha uživa u zalogaju i trenutku!

Pripremite svoje maske – vrijeme je za peto godišnje doba – poklade!

Nadjeveni kruh, recept.
Nadjeveni kruh. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Nadjeveni kruh

Količina: 1 kruh

Vrijeme pripreme: 5 minuta pripreme i oko 15 minuta pečenja

Sastojci:

  • kruh, može i star nekoliko dana
  • sir, salama, kulen, odnosno nadjev po želji
  • origano, umak od rajčice

Priprema:

1. Krug izrezati na komadiće, okomito i vodoravno, pazeći da ne budu prerezani do kraja, tako da se dobiju štapići kruha, a da su rezovi u obliku okomite mreže.

2. U utore staviti nadjev po želji i svakako sir da se lijepo otopi.

3. Prebaciti u posudu za pečenje na masni papir te peći na 180 °C dok se sir ne otopi i lagano zapeče. Ako je kruh suh, prije pečenja sve lagano poškropiti vodom.

4. Pečeno posipati s malo origana te s obitelji sjest za stol i uživati u zajedničkim trenucima izvlačeći svatko svoj komadić i po želji umakati u umak od rajčice, najbolje domaći.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci