Jedanaestogodišnji chef Kamoliddin HIT je na društvenim mrežama! Za njega je kuhanje više od hobija!

Chef Kamoliddin. (Foto: iStock)

Kuhanje je za neke više od svakodnevne obaveze, više od zadatka koje moraju ispuniti kako bi zadovoljili potrebu za hranom. Za neke je to strast koja ih ispunjava, način na koji se rješavaju stresa, umjetnost stvaranja nečeg izuzetnog. 

Kroz kuhanje, ljudi izražavaju svoju kreativnost i emocije, osjećajući se poput umjetnika pred praznim platnom, spremni ga pretvoriti u remek-djelo. Kuhanje nema granica, pruža nam mogućnost eksperimentiranja tehnikama i namirnicama. Samo uzbuđenje i iščekivanje finalnog rezultata ima posebnu čar, koje samo kuhanje čini još uzbudljivijim procesom. 

Svaka kultura satkana je od autentičnih recepata povezanih s tradicijom i autohtonim namirnicama i začinima. Oni spojeni u ukusna jela čine kuhinju s određenog podneblja prepoznatljivom u svijetu. Kroz svaki ukusan zalogaj hrana priča priču o kraju iz kojeg potječe, o kuharu koji ju je pripremio i o namirnicama od kojih je napravljena.

Naravno, ne vole svi pripremati hranu, međutim i oni koji kuhaju zato što moraju vrlo dobro znaju koliko je ona važna. Ovdje ne govorimo o hrani kao o „gorivu“ koje nam je potrebno za naš organizam, već o pojmu koji nas povezuje s tradicijom, drugim ljudima i ispunjava radošću. Neki kuhanje zavole u zrelim godinama, dok se nekima ljubav prema kuhanju javlja još u djetinjstvu. Svatko od nas barem je jednom s bakom mijesio tijesto uoči Dana kruha ili s majkom izrađivao božićne kolačiće. Te trenutke ispunjene ljubavlju i dandanas pamtimo i trudimo se proživjeti ih s vlastitom djecom. 

Ipak nekima su oni puno više od sjećanja ili radnje koju žele ponoviti s novim generacijama. U nekima su oni potaknuli ljubav prema kuhanju. To se dogodilo i Kamoliddinu, mladom chefu koji je postao HIT na društvenim mrežama. 

Mali kuhari edukacijom svih članova obitelji, uživaju u pripremi novih jela.
Dječja kreativnost i radoznalost pobuđuje se u kuhinji. (Foto: iStock)

Ljubav prema kuhanju ne poznaje ni granice ni godine

Naime, jedanaestogodišnjeg chefa na Instagramu prati više od milijun ljudi. Maleni zaljubljenik u kuhanje svakodnevno pratitelje oduševljava svojim kuharskim umijećem, brzim, jednostavnim i zanimljivim receptima. 

Kamoliddin je rođen u Londonu, dok su njegovi roditelji iz Uzbekistana. Kuhati je počeo već s tri godine uz majku i baku. Iako još uvijek nije odlučio čime se želi baviti u budućnosti, kuhanje je za njega više od hobija. 

Iako je u početku pomagao majci s kuhanjem, prvo jelo koje je samostalno napravio bio je sendvič. Danas radi puno kompleksnija jela poput tjestenine, deserta, mesa i zdravih grickalica, a njegovo omiljeno jelo koje je pripremio je piletina s povrćem iz pećnice.

Kamoliddin ističe kako mu je najdraži dio kuhanja uživanje s obitelji, a osim majke, nerijetko mu u kuhanju pomaže i sedmogodišnji brat. Iako nema onoga što ne voli jesti, najviše uživa u začinjenoj hrani koju mu pripreme majka i baka i uzbekistanskoj kuhinji. Uzbekistanka kuhinja jedna je od najbogatijih u središnjoj Aziji zahvaljujući nomadskom načinu života Uzbeka. Oni su najčešće kuhali visokokaloričnu hranu, s namirnicama poput ovčetine i govedine uz poveću količinu zelenila i začina. Osim što ga je naučila kuhati, Kamoliddinu majka pomaže i u vođenju Instagram profila.

Inspiraciju za svoje recepte pronalazi u knjigama s receptima i na raznoraznim kanalima kao što su YouTube i Instagram. Omiljena knjiga mu je „5 Ingredients Mediterranean“ poznatog kuhara Jaimea Olivera. Naime, Jamie je jedan od najpopularnijih svjetskih chefova koji je svoju karijeru započeo kao Goli kuhar. Kroz svoju karijeru vodio je mnoge restorane, sudjelovao u raznim gastronomskim emisijama te izdao nekoliko kuharica. 

Napisati kuharicu malom Chefu velika je želja.
Pisanje kuharice. (Foto: iStock)

Put prema vlastitoj kuharici i zalogajnici

Mladi chef Kamoliddin trenutno radi na pisanju vlastite kuharice, a cilj mu je otvoriti vlastitu zalogajnicu. U njoj bi jednog dana uz peciva i kavu posluživao deserte u čaši, hladno prešane sokove i zdrave sendviče. Omiljeni snack Kamoliddina je tortilla chips i guacamole umak, dok mu je omiljena slastica Ferrero Rocher. Osim prema kuhanju, Kamoliddin uživa u putovanjima i istraživanju novih kultura, najdraži predmet u školi mu je matematika, a hobiji stolni tenis i nogomet. 

Kako biste kod djeteta potaknuli ljubav prema kuhanju, kuhajte zajedno, krenite s pripremanjem njima omiljene hrane te jednostavnih recepata, napominje Kamoliddin. Ako ste u potrazi za jednostavnim i ukusnim receptima, škicnite na best chef me Instagram profil i pogledajte inspirativne ideje ovog mladog kuhara. 

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci