U svijetu slastica postoji jedan dragulj koji svojom nježnom teksturom, raznolikim spektrom boja i bogatim okusima osvaja srca gurmana diljem planeta. Riječ je o neodoljivim i elegantnim macaronsima, delikatnim kolačićima čije korijene treba tražiti u francuskoj kuhinji. Budući da su blagdani pravo vrijeme za posebne slastice, odlučio sam s vama podijeliti recept za macaronse s neodoljivom čokoladnom kremom. Vi se, naravno, možete poigrati bojama i ukrasima…
Ako tražite recept za najukusnije i najmekanije germknedle, ne tražite dalje! Ove ćete obožavati!
Blagdanski macaronsi s čokoladnom kremom
Količina: 20 macaronsa
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci za čokoladnu kremu:
- 250 g čokolade
- 2,5 dl slatkog vrhnja
Priprema:
- Vrhnje zagrijati do točke vrenja. Usipati nalomljenu čokoladu i po želji dodati tople zimske začine poput cimeta i đumbira. Pustiti nekoliko minuta i pomiješati da se sve sjedini.
- Čekati da se masa ohladi i stegne.
Macaronsi
- 150 g bademova brašna
- 150 g šećera u prahu
- 110 g bjelanjaka
- 150 g kristal-šećera
- boje po želji
1. smjesa
- Pomiješati 150 g bademova brašna sa 150 g šećera u prahu.
- Ako bademovo brašno nije fino mljeveno, ubaciti ga u multipraktik i još blendati sve zajedno te prosijati.
- Dodati 55 g bjelanjka, boju u prahu i sve sjediniti bez miksanja.
- Ne miješati dugo.
2. smjesa
- Sirup: 150 g kristal-šećera kuhati s 35 g vode dok sirup ne postigne temperaturu od 118 °C.
- Za drugu smjesu miksati 55 g bjelanjaka i lagano ulijevati vrući sirup da se dobije čvrst šaum. Dodati boju i miksati dok se šaum ne ohladi.
- Lagano špatulom spojiti obje smjese. Bitno je procijeniti koliko treba miješati: ne smije biti pretvrdo, ali ni premekano. Kada se podigne špatula u zrak, smjesa se treba poput lave lagano slijevati nazad u zdjelu.
- Staviti smjesu u slastičarsku vrećicu i oblikovati kružiće promjera 2 cm na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne stvori „korica” na macaronsima.
- Peći macaronse u prethodno zagrijanoj pećnici 15 – 18 minuta na 150 °C.
- Ohladiti ih. Čokoladnu kremu staviti u slastičarsku vrećicu, spajati po dva macaronsa kremom i ukrasiti blagdanskim šećernim ukrasima.
S obzirom na to da se bliži kraj ove čudesne i dinamične godine, želim vam svima blistavu novu godinu, uz, naravno, putovanje najfinijim okusima svijeta! Neka vam ovi blagdani donesu mirise egzotičnih začina u toplim zimskim večerima i neka vam srca kucaju u ritmu gastronomske radoznalosti i raznolikosti, od azijske pikantnosti do mediteranske jednostavnosti.
Putujemo okusima i u nadolazećoj 2024. godini i stvaramo nove uzbudljive recepte!