Ako volite humus, ovaj od bundeve će vas očarati – savršen jesenski zalogaj u ubrzanoj svakodnevici

Humus od bundeve. (Foto: Alica Bjeli)

Jesen je pravo vrijeme za uživanje u okusima sezonskih plodova, a bundeva je bez sumnje zvijezda sezone. Kada hladniji dani i ubrzan ritam postanu dio svakodnevice, nema boljeg načina za unos zdravih i brzih zalogaja negoli pripremom humusa od bundeve. Osim što je ukusan i savršeno spaja kremasti okus slanutka s blagom slatkoćom pečene hokkaido tikve, odličan je izvor vlakana, proteina i zdravih masti, što ga čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Humus je idealan za brzu užinu, doručak ili kao prilog uz glavno jelo, a priprema je toliko jednostavna da će postati vaš omiljen jesenski recept.

Alpaka ranč Pepito & prijatelji u blizini Zagreba stvoren je za druženje sa životinjama i uživanje u prirodi!

Humus od bundeve-.
Humus od bundeve. (Foto: Alica Bjeli/Okruglica79)

Kremasti humus od bundeve

Količina: za 4 osobe

Vrijeme pripreme: Priprema traje oko 60 minuta, nakon čega slijedi hlađenje. (Tikvu možete ispeći navečer, a ujutro onda pripremiti humus). Ako već imate pečenu tikvu, humus je gotov za 20 minuta. 

Sastojci:

  • 250 g pečene hokkaido tikve
  • 250 g slanutka (iz limenke ili staklenke)
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica akvafabe (vode od slanutka)
  • 30 g tahinija
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra, mljevene paprike i kumina

Priprema:

  1. Hokkaido tikvu dobro operite (ako znate odakle je, ne morate je guliti), prerežite na četvrtine pa odstranite koštice.
  2. Stavite je u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 190 °C, i pecite oko 35 minuta – vilicom provjerite je li mekana. 
  3. Kada je gotova, izvadite je iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme ocijedite slanutak pa sa strane ostavite akvafabu (tekućinu u kojoj je bio slanutak). Očistite češnjak.
  4. Sve stavite u blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još soli po okusu i akvafabe ako je smjesa pregusta. 
  5. Poslužite uz krekere po želji ili narezane štapiće povrća (mrkva, celer…).

Dobar tek želi vam Okruglica!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci