Jesen je pravo vrijeme za uživanje u okusima sezonskih plodova, a bundeva je bez sumnje zvijezda sezone. Kada hladniji dani i ubrzan ritam postanu dio svakodnevice, nema boljeg načina za unos zdravih i brzih zalogaja negoli pripremom humusa od bundeve. Osim što je ukusan i savršeno spaja kremasti okus slanutka s blagom slatkoćom pečene hokkaido tikve, odličan je izvor vlakana, proteina i zdravih masti, što ga čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
Humus je idealan za brzu užinu, doručak ili kao prilog uz glavno jelo, a priprema je toliko jednostavna da će postati vaš omiljen jesenski recept.
Kremasti humus od bundeve
Količina: za 4 osobe
Vrijeme pripreme: Priprema traje oko 60 minuta, nakon čega slijedi hlađenje. (Tikvu možete ispeći navečer, a ujutro onda pripremiti humus). Ako već imate pečenu tikvu, humus je gotov za 20 minuta.
Sastojci:
- 250 g pečene hokkaido tikve
- 250 g slanutka (iz limenke ili staklenke)
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 žlica akvafabe (vode od slanutka)
- 30 g tahinija
- 1 žličica soli
- pola žličice papra, mljevene paprike i kumina
Priprema:
- Hokkaido tikvu dobro operite (ako znate odakle je, ne morate je guliti), prerežite na četvrtine pa odstranite koštice.
- Stavite je u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 190 °C, i pecite oko 35 minuta – vilicom provjerite je li mekana.
- Kada je gotova, izvadite je iz pećnice i pustite da se malo ohladi. Za to vrijeme ocijedite slanutak pa sa strane ostavite akvafabu (tekućinu u kojoj je bio slanutak). Očistite češnjak.
- Sve stavite u blender i blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte još soli po okusu i akvafabe ako je smjesa pregusta.
- Poslužite uz krekere po želji ili narezane štapiće povrća (mrkva, celer…).
Dobar tek želi vam Okruglica!