Alpaka ranč Pepito & prijatelji u blizini Zagreba stvoren je za druženje sa životinjama i uživanje u prirodi!

Alpaka ranč Pepito & prijatelji u Bizeljskom. (Foto izvor: Alpaka ranč Pepito & prijatelji)

Susjedna Slovenija bogata je prirodnim i kulturnim atrakcijama što je čini poželjnom vikend-destinacijom poželite li odmaknuti se od užurbane svakodnevice i iskusiti nešto sasvim novo, a da ne morate daleko putovati.

Proteklih nekoliko godina sve su popularnije idilične lokacije koje su svojevrsna stress-free zona, koje pružaju mir, svjež zrak te rustikalni i obiteljski ugođaj u skladu s prirodom. Upravo zato, popularnost alpaka rančeva ne prestaje rasti, a susjedna Slovenija broji njih čak šest. Jedan od njih je Alpaka Ranč Pepito & prijatelji u Bizeljskom, a što ga čini posebnim, otkrivamo u nastavku.

Maženje alpaka.
Maženje alpaka. (Foto izvor: Alpaka ranč Pepito & prijatelji)

Alpaka ranč Pepito & prijatelji – raj za sve zaljubljenike u preslatke životinje 

Obiteljski ranč Pepito & prijatelji, dom je brojnih alpaki, škotskih mini konja, tibetanskih koza, više pasmina kokoši, patki te pasa i mačaka. Smješten je svega četrdesetak minuta vožnje automobilom od graničnog prijelaza Bregana, u slikovitom okruženju Bizeljskog, točnije u Drenovcu kod Bukovja.

Na ranču se nalazi oko 50 životinja, a svaka od njih prijateljski je raspoložena, spremna na maženje i druženje. Glavna atrakcija Alpaka ranča Pepito & prijatelji, što možete zaključiti i iz samog naziva ranča, je „glavni“ alpaka mužjak Pepito koji je i nagrađivan na europskim natjecanjima radi svoje srebrno-crne dlake. 

Što sve nudi ranč Pepito & prijatelji? 

Tijekom interaktivnog obilaska životinje možete hraniti, fotografirati se s njima i maziti ih. Nakon toga slijedi radionica u kojoj možete samostalno izraditi sapun od 100 % prirodne alpaka vune koja se dobiva filcanjem. Posjet ranču Pepito & prijatelji završava kušanjem lokalnog vina i soka, a ako pri rezervaciji termina dogovorite i obrok, možete uživati u ukusnoj zakusci spravljenoj od lokalno uzgojene hrane.

Ako u vama tinja avanturistički duh, a uz to imate i kamper, za samo 10 eura po danu možete uživati u predivnom pogledu na ranč okružen prirodom, a u cijenu su uključene struja i voda. Postoji li ljepši način za odmaranje duše i tijela od užurbane svakodnevice?

Cijena ulaznica koje uključuju vođenu turu i radionicu za odrasle iznosi 15 eura, za djecu do 18 godina 10 eura, dok je za djecu do četvrte godine ulaz besplatan. Obiteljska ulaznica dostupna je po cijeni od 40 eura, a nadoplata za zakusku iznosi 5 eura po osobi. Obilasci su mogući u 10 i 13 sati, a krajem veljače, za vrijeme školskih praznika, rezervacija termina je obavezna.

Obiteljska avantura u okolici

U blizini ranča nalazi se još nekoliko zanimljivih atrakcija, a njihov obilazak vrijedi planirati kada se zaputite u smjeru Slovenije. Ljubiteljima životinja predlažemo posjet Jelenovom grebenu smještenom u podnožju prekrasne Olimske gore, domu više od 100 pitomih jelena i muflona koji slobodno šeću. Tijekom posjeta, možete uživati u hranjenju životinja, degustaciji domaćih proizvoda ili sudjelovati u nekoj od zanimljivih radionica koje se održavaju u Turističkom centru Piki.

Putujete li s manjom djecom, obavezno posjetite Vještičinu kuću koja se nalazi kilometar od samostana Olimije. Ovdje ćete se susresti s brojnim junacima iz slovenske i strane književnosti, narodnih priča i bajki. A nakon što istražite Zemlju bajki i mašte, ne propustite posjetiti Minoritski samostan Olimje. Samostan je poznat po vrtu s više od 250 biljaka i trećoj najstarijoj ljekarni u Europi u kojoj se nalazi prava riznica brojnih tinktura za njegu ljepote i očuvanje zdravlja. No, nećete se prevariti privuče li vas u njegovoj blizini zavodljiv miris koji dopire iz Čokoladnice Olimje. Stoga, svakako navratite po slatki zalogaj i osigurajte si potrebnu energiju za šetnju do 40 metara visokog Stupa zdravlja i veselja na Rudnici, s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na okolicu.

Zaželite li se nakon ugodne šetnje relaksacije i kupanja u bazenima, u blizini se nalaze terme Olimia, Čatež i Paradiso. Bez obzira na vaš izbor, zabave zasigurno neće nedostajati.

Dodatne zanimljivosti

Alpake su domaće životinje koje potječu iz Južne Amerike, posebno iz planinskih područja Anda u Peruu, Čileu, Boliviji i Ekvadoru. Preslatke životinje prijateljskog raspoloženja poznate su po mekoj dlaki odnosno vuni koja dolazi u različitim bojama, uključujući bijelu, smeđu, crnu i sivu. Ona je topla, lagana i hipoalergenska.

Alpake su društvene životinje koje preferiraju život u zajednici. Odlično se slažu s drugim domaćim životinjama i jako vole ljude. Nisu agresivne te vole brigu i pažnju. Hrane se travom i sijenom te komuniciraju različitim zvukovima, uključujući brujanje, mjehuranje, kliktanje i cviljenje. Obično teže između 55 i 65 kilograma, a visoke su oko 81 do 99 centimetara. Vrlo su osjetljive na jake kontraste između svijetlih i tamnih boja, a dobro vide i u mraku.

Želite li pobjeći od gradske vreve i uživati u dodiru s prirodom, Alpaka Ranč Pepito & prijatelji savršen je izbor za vaš idući vikend-izlet.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci