Imamo odličan recept za gibanicu s džemom od šljiva, obogaćenu rumom i cimetom!

Gibanica s pekmezom od šljiva. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Dizano tijesto u bilo kojem obliku je nešto što nas uvijek vraća u djetinjstvo i podsjeća na naše bake. Iz tog razloga sam vam pripremila recept za gibanicu čije je tijesto mekano poput oblaka, a opet sočno, i dobro se slaže s raznim nadjevima. Jedan koji posebno volimo u našoj kući je domaći pekmez od šljiva, dodatno obogaćen toplim okusima ruma i cimeta. Jer, tko može odoljeti tom mirisu blagdana?

Kada razmišljamo o tome što možemo ponijeti od hrane na piknik ili na neki izlet, uglavnom se sjetimo sendviča i slanih varijanti jela. Zato je moja preporuka da se, uz sendvič, ponese i koji komadić ovog slasnog kolača jer ćemo na taj način uživati u blagdanskom odmoru i zasladiti se uz npr. kavu ili čaj koji uzmemo u termosici. Odličan obrok za bilo koji outdoor izlet!

Šunkarna Kodila: raj za ljubitelje mesa u blizini Murske Sobote koji osvaja gastroljubitelje

Gibanica recept je nešto što se traži u vrijeme blagdana, a mi imamo baš savršenog okusa!
Gibanica s pekmezom od šljiva. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Dizana gibanica s džemom od šljiva

Količina: za 6 osoba

Vrijeme pripreme: 2 sata

Sastojci za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 15 g ulja
  • malo soli
  • 1 vrećica instant kvasca
  • 50 g šećera
  • vanilija
  • rum
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 80 g omekšanog maslaca

Još je potrebno:

  • džem od šljiva
  • malo ruma 
  • malo cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Sve sastojke za tijesto osim maslaca dobro umijesiti i pustiti pokriveno da se digne barem pola sata.
  2. Dodati omekšani maslac, umijesiti ga u tijesto i još ga malo razraditi dok se ne počne odvajati od posude pa još jednom sve pokriti i pustiti da se digne.
  3. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na centimetar i pol debljine u oblik pravokutnika, zatim jednoliko premazati smjesom od džema od šljiva, ruma i cimeta te zarolati u željeni oblik i prebaciti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
  4. Upaliti pećnicu na 170 °C, a dok se grije, pustiti kolač da se pokriven diže u toploj prostoriji.
  5. Peći 25 – 30 minuta, a nakon 15 minuta preko kolača prebaciti aluminijsku foliju da ne zagori s gornje strane.
  6. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu, spremiti u posudice kako se ne bi zgnječilo u torbi iponijeti na obiteljski izlet!

Uslast!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci