Dizano tijesto u bilo kojem obliku je nešto što nas uvijek vraća u djetinjstvo i podsjeća na naše bake. Iz tog razloga sam vam pripremila recept za gibanicu čije je tijesto mekano poput oblaka, a opet sočno, i dobro se slaže s raznim nadjevima. Jedan koji posebno volimo u našoj kući je domaći pekmez od šljiva, dodatno obogaćen toplim okusima ruma i cimeta. Jer, tko može odoljeti tom mirisu blagdana?
Kada razmišljamo o tome što možemo ponijeti od hrane na piknik ili na neki izlet, uglavnom se sjetimo sendviča i slanih varijanti jela. Zato je moja preporuka da se, uz sendvič, ponese i koji komadić ovog slasnog kolača jer ćemo na taj način uživati u blagdanskom odmoru i zasladiti se uz npr. kavu ili čaj koji uzmemo u termosici. Odličan obrok za bilo koji outdoor izlet!
Šunkarna Kodila: raj za ljubitelje mesa u blizini Murske Sobote koji osvaja gastroljubitelje
Dizana gibanica s džemom od šljiva
Količina: za 6 osoba
Vrijeme pripreme: 2 sata
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 15 g ulja
- malo soli
- 1 vrećica instant kvasca
- 50 g šećera
- vanilija
- rum
- 200 ml mlakog mlijeka
- 80 g omekšanog maslaca
Još je potrebno:
- džem od šljiva
- malo ruma
- malo cimeta
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Sve sastojke za tijesto osim maslaca dobro umijesiti i pustiti pokriveno da se digne barem pola sata.
- Dodati omekšani maslac, umijesiti ga u tijesto i još ga malo razraditi dok se ne počne odvajati od posude pa još jednom sve pokriti i pustiti da se digne.
- Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na centimetar i pol debljine u oblik pravokutnika, zatim jednoliko premazati smjesom od džema od šljiva, ruma i cimeta te zarolati u željeni oblik i prebaciti u kalup za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Upaliti pećnicu na 170 °C, a dok se grije, pustiti kolač da se pokriven diže u toploj prostoriji.
- Peći 25 – 30 minuta, a nakon 15 minuta preko kolača prebaciti aluminijsku foliju da ne zagori s gornje strane.
- Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu, spremiti u posudice kako se ne bi zgnječilo u torbi iponijeti na obiteljski izlet!
Uslast!