Kremast, zasitan i aromatičan hummus možete naći u cijelom Jordanu. Ovo ukusno jelo napravljeno je od nekoliko sastojaka poput slanutka, limuna, češnjaka i tahinija. Tako jednostavno, a tako dobro! Iako postoje mnogi recepti za hummus, svaki ima svoje tajne za stvaranje jedinstvenog okusa. Dok putujete Jordanom, jedan od najboljih načina povezivanja s kulturom je hrana.
Isprobajte potpuno novo iskustvo uživanja u hummusu tijekom boravka u Jordanu
Mnogo se raspravlja o podrijetlu hummusa, ali jedno je sigurno – riječ je o jelu s bliskoistočnim korijenima. Poslužuje se u zdjelici i često se dijeli za stolom. Preliven je raznim stvarima, obično kuhanim slanutkom, maslinovim uljem i začinima, ali također može se preliti drugim povrćem i mesom te posipati svježim začinskim biljem poput peršina ili mente. U hummusu je najbolje uživati sa svježim pita-kruhom, ali ponekad se jede i s lukom ili se poslužuje kao dio mezze.
Najbolje je kušati nekoliko vrsta hummusa u Jordanu kako biste vidjeli koji vam se najviše sviđa. Neki se poslužuju s više limuna, više češnjaka ili drugih začina. U Jordanu se u hummusu može uživati za doručak, ručak ili večeru, svi sastojci su hranjivi, zdravi i zasitni. Uobičajeno je jedenje hummusa s jogurtom poznata kao laban ma hummus. Kada se hummus poslužuje na ovaj način, umjesto tahinija koristi se jogurt koji stvara drugačiju teksturu i okus, osim toga, umjesto maslinovog ulja koristi se maslac za stvaranje bogate kremaste teksture. Potpuno novo iskustvo uživanja u hummusu!
Može biti i s pinjolima poznat kao hummus bi snobar ili hummus preliven kuhanom janjetinom ili drugim mesom, poznat kao hummus bi lahme. Uz to, hummus poslužen bez dodatka mesa ili jogurta potpuni je vegetarijanski/veganski obrok što mnogim putnicima olakšava pronalaženje hranjive i zasitne hrane na jordanskoj avanturi.
Konzumiranje hummusa može biti vrlo brz obrok dok ste u pokretu usred razgledavanja. A možete uživati i u dužem ručku uz mezze od drugih jela i salata.
Puno se toga može istražiti o popularnoj jordanskoj hrani, ali jedno je sigurno, jesti hummus u Jordanu je obavezno!
Trominutni hummus
Količina: za dvije osobe ili više osoba kao dio mezze
Vrijeme pripreme: tri minute
- 400 g kuhanog slanutka, ocijeđenog
- 30 g tekućine od slanutka ili više po potrebi
- 60 g tahinija
- 20 ml maslinovog ulja
- 1 limun, iscijeđen sok
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- pola žličice kumina u prahu
- sol
Za ukrašavanje
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- svjež list peršina
- povrće
- Dodajte sve sastojke u blender i zatvorite poklopac.
- Uključite blender na jaču razinu na 30 sekundi (ili duže ovisno o blenderu). Po želji dodajte još tekućine od slanutka (aquafaba) za mekši hummus.
- Stavite hummus u malu zdjelu za posluživanje i ukrasite maslinovim uljem, povrćem i svježim peršinom.
- Poslužite uz topli pita-kruh ili tostirane kriške kruha.
Dobar tek!