Jedno od najprepoznatljivijih francuskih jela, ali svakako i jedno od najfinijih je kroasan. Pravilna tradicionalna izrada pravog lisnatog tijesta je nešto dugotrajnija i kompliciranija, ali zato danas donosimo jednostavniji recept koji daje jednako fantastičan rezultat.
Ovi kroasani su poput pravih francuskih, izuzetno puni i sočni. Mogu se puniti raznim nadjevima, i slanim i slatkim, ali i ispeći prazni. Moj savjet je da se dio napuni nekim slatkim nadjevom, a dio je najbolje napraviti prazne i neutralne pa od njih raditi sendviče. Kasnije, ovi koje smo punili slatkim nadjevom budu desert!
Ovo jelo svakako svrstavam u ona obiteljska jela jer je priprema jednostavna pa mogu u njoj sudjelovati i djeca, a znamo da to svi vole. Osim toga, i nekoliko dana budu vrlo ukusni. Ja kao majka koja ih pripremam, ali i moja obitelj kao konzumenti ih svakako odobravamo i preporučujemo!
Domaći kroasani
Vrijeme pripreme: 1 sat
Količina: 8 većih ili 16 manjih komada
Sastojci za tijesto:
- 400 g glatkog brašna
- paketić suhog kvasca
- 150 ml toplog mlijeka
- 80 – 100 ml tople vode
- 50 ml ulja
- malo šećera
- malo soli
- Još je potrebno:
- oko 200 g maslaca
- jaje (ili samo žutanjak)
- malo mlijeka
Postupak pripreme:
- Sve sastojke za tijesto dobro umijesiti pa pustiti tijesto da odmori desetak minuta na toplom.
- Kad se tijesto udvostruči, premijesiti ga i podijeliti na 8 jednakih dijelova.
- Od svakog dijela oblikovati lopticu, pokriti ih krpom i pustiti ih da kratko odmore, dovoljno je 5 minuta.
- Razvaljati svaku lopticu na veličinu palačinke pa slagati jednu na drugu tako da između svake naribamo malo jako hladnog maslaca.
- Zatim ih tako složene još razvaljati, izrezati na 8 do 16 komada/kriška i po želji staviti neki nadjev ili ostaviti prazne.
- Zarolati svaku i stavljati na masni papir; ne preblizu jer se još dignu.
- Pustiti da se dignu dok se pećnica grije na 180 °C, premazati svaku razmućenim žutanjkom s malo mlijeka i peći 20 – 25 minuta.
- Jesti ih po želji tako pripremljene ili ih prerezati napola i napraviti od njih sendviče.
Dobar tek!