Francuska elegancija u vašem domu: Jednostavni domaći kroasani za svaku priliku

Domaći kroasani. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Jedno od najprepoznatljivijih francuskih jela, ali svakako i jedno od najfinijih je kroasan. Pravilna tradicionalna izrada pravog lisnatog tijesta je nešto dugotrajnija i kompliciranija, ali zato danas donosimo jednostavniji recept koji daje jednako fantastičan rezultat.

Ovi kroasani su poput pravih francuskih, izuzetno puni i sočni. Mogu se puniti raznim nadjevima, i slanim i slatkim, ali i ispeći prazni. Moj savjet je da se dio napuni nekim slatkim nadjevom, a dio je najbolje napraviti prazne i neutralne pa od njih raditi sendviče. Kasnije, ovi koje smo punili slatkim nadjevom budu desert!

Ovo jelo svakako svrstavam u ona obiteljska jela jer je priprema jednostavna pa mogu u njoj sudjelovati i djeca, a znamo da to svi vole. Osim toga, i nekoliko dana budu vrlo ukusni. Ja kao majka koja ih pripremam, ali i moja obitelj kao konzumenti ih svakako odobravamo i preporučujemo!

Zapanjujući slapovi, vilinski vrt, Napoleonov magazin, Indijanci i selfie iz pilotske kabine: Otkrijte čuda Rastoka i Slunja!

Domaći kroasani.
Domaći kroasani. (Foto: Marija Herjavić Jerkić)

Domaći kroasani

Vrijeme pripreme: 1 sat

Količina: 8 većih ili 16 manjih komada

Sastojci za tijesto:

  • 400 g glatkog brašna
  • paketić suhog kvasca
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 80 – 100 ml tople vode
  • 50 ml ulja
  • malo šećera
  • malo soli
  • Još je potrebno:
  • oko 200 g maslaca
  • jaje (ili samo žutanjak)
  • malo mlijeka

Postupak pripreme:

  1. Sve sastojke za tijesto dobro umijesiti pa pustiti tijesto da odmori desetak minuta na toplom.
  2. Kad se tijesto udvostruči, premijesiti ga i podijeliti na 8 jednakih dijelova.
  3. Od svakog dijela oblikovati lopticu, pokriti ih krpom i pustiti ih da kratko odmore, dovoljno je 5 minuta.
  4. Razvaljati svaku lopticu na veličinu palačinke pa slagati jednu na drugu tako da između svake naribamo malo jako hladnog maslaca.
  5. Zatim ih tako složene još razvaljati, izrezati na 8 do 16 komada/kriška i po želji staviti neki nadjev ili ostaviti prazne.
  6. Zarolati svaku i stavljati na masni papir; ne preblizu jer se još dignu.
  7. Pustiti da se dignu dok se pećnica grije na 180 °C, premazati svaku razmućenim žutanjkom s malo mlijeka i peći 20 – 25 minuta.
  8. Jesti ih po želji tako pripremljene ili ih prerezati napola i napraviti od njih sendviče.

Dobar tek!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci