Egzotična kombinacija okusa 2: Salata s fileom pilećeg zabatka, sočnim kivijem, mandarinama i laganim kefirnim umakom

Salata s fileom pilećeg zabatka. (Foto: Kefirolicious studio)

Ponekad je upravo spoj različitih okusa taj koji nas najviše oduševljava, a upravo takva egzotična sinergija dolazi do izražaja u ovoj osvježavajućoj salati.

Salata je kombinacija savršeno pečenih fileta pilećeg zabatka narezanih na tanke trake i tu dobivamo bogatstvo proteina i delikatan okus koji se savršeno uklapa s ostatkom sastojaka. Svježi kivi i mandarine, pružaju osvježavajuću notu slatkoće i kiselosti. A ono što povezuje ove raznolike sastojke je lagani kefirni umak od vodenog kefira kombinirajući raznolike arome u savršenu cjelinu. Vodeni kefir je probiotički napitak napravljen od kefirnih zrnaca za vodeni kefir koja su, kao i zrnca za mliječni kefir, simbioza dobrih bakterija i kvasca. O dobrobitima vodenog kefira pročitajte više ovdje.

Bilo da ju servirate kao lagani obrok ili elegantno predjelo, ova salata bit će zvijezda vašeg stola. Vaši najmiliji će uživati u ovoj egzotičnoj kombinaciji okusa, a možda će nekima biti i inspiracija za daljnja kulinarska istraživanja.

Egzotična sinergija okusa: Salata od pilećih prsa s kakijem i dresingom od nara i vodenog kefira

Salata s fileom pilećeg zabatka, kivijem, mandarinama i kefirnim umakom
Salata s fileom pilećeg zabatka, kivijem, mandarinama i kefirnim umakom. (Foto: Kefirolicious studio)

Salata s fileom pilećeg zabatka, kivijem, mandarinama i kefirnim umakom

Količina: za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci za salatu:

  • 1 pakiranje filea zabatka, oko 500 g
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 10 velikih listova zelene salate, kristalke
  • 2 šake rokule
  • 1 manja glavica radiča ili ½ veće
  • 2 mandarine
  • 1 kivi
  • 100 g feta sira

Sastojci za umak:

  • 150 ml vodenog kefira
  • 1 naranača
  • dva prstohvata soli
  • 2 čajne žlice senfa
  • 2 čajne žlice meda
  • 2 čajne žlice jabučnog octa

Priprema:

  1. Filee operite, stavite u dublju tavu, prelijte uljem i posolite. Zatim, poklopite poklopcem ili zatvorite aluminijskom folijom te pecite 1 sat.
  2. Dok se filei peku, napravite umak. Sve sastojke stavite u blender i blendajte nekoliko minuta. Sadržaj procijedite kroz gustu cjediljku kako biste uklonili pulpu pa prelijte u teglicu i zatvorite poklopcem.
  3. Operite salatu, rokulu i radič pa pokidajte na manje komade i stavite sve zajedno u veću zdjelu.
  4. Zatim u zdjelu dodajte kriške mandarine narezane na polovice i oguljeni kivi, narezan na kolutiće. 
  5. Fetu narežite na kockice.
  6. Pečene filee pustite da se malo ohlade pa narežite na male komade. Dodajte u zdjelu pa sve prelijte umakom. Sve dobro izmiješajte i poslužite.

Uživajte u okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci