Dunav Fest u Vukovaru započeo degustacijom specijaliteta domaćina i nacionalnih manjina i jubilejnom zabavom uz Psihomodo pop!

Dunav Fest Vukovar. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Na šetnici uz Dunav u Vukovaru započeo je Dunav Fest, koji će se održavati sve do 29. lipnja. Prvi dan festivala ponudio je bogat program ispunjen tradicijom i gastronomskim delicijama, zabavnim aktivnostima, atraktivnim nagradama te nastupima i spektakularnim koncertom. Brojni građani i posjetitelji Vukovara uživali su u raznovrsnoj ponudi i živopisnoj atmosferi. 

Dunav Fest Vukovar, šetnica.
Dunav Fest Vukovar, šetnica. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Manifestacija Dunav Fest započela je u 10 sati vožnjom Dunavom s pristaništa kod veslačkog kluba i to prigodno po promotivnoj cijeni. Brodovi su plovili cijeli dan, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo na vodi.

U poslijepodnevnim satima na terasi hotela Lav održan je kulinarski spektakl „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“ gdje su majstori lonca i kuhače predstavili svoja umijeća. Posjetitelji su imali priliku degustirati jela pripremljena prema recepturama koje se prenose generacijama, a koja su pripremili Hrvati te pripadnici nacionalnih manjinaRusini, Srbi, Mađari, Ukrajinci i Nijemci.

Dunav Fest, ljepota različitosti.
Dunav Fest, ljepota različitosti. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Posjetitelji s oduševljenjem kušali brojna tradicionalna jela isprepletana utjecajima različitih kultura

Kuhinja najistočnije hrvatske županije, pa time i Vukovara kao njezina sjedišta, odraz je podneblja i ljudi koji ondje žive vjekovima, ali i utjecaja drugih naroda koji su se doseljavali, njihovih kultura, navika i običaja kao nigdje u Hrvatskoj. Kako je Vukovar grad u zagrljaju Slavonije i Srijema, tako i kuhinja ovog kraja ima neke samo svoje posebnosti i karakteristike obaju područja.

Šima Šesto. Društvo „Hrvatska žena“ Vukovar.
Šima Šesto, predsjednica Društva „Hrvatska žena“ Vukovar. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Pijani šaran.
„Pijani šaran“ Društva „Hrvatska žena“ Vukovar. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Šima Šesto, predsjednica Društva „Hrvatska žena“ Vukovar, koje se već tradicionalno uključuje u događanja Dana Dunava, danas Dunav Fest, predstavila je tradicionalna jela nacionalne kuhinje, koje su pripremile članice njihova Društva, uključujući „pijanog šarana“, grah s buncekom, slavonski čobanac, štrudle te pite od višanja i jabuka. 

Dunav Fest Vukovar. Jela Udruge Nijemaca i Austrijanaca.
Udruga Nijemaca i Austrijanaca. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Krpice sa zeljem.
Taške Udruge Nijemaca i Austrijanaca. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor. TZGV)

Dara Mayer, predstavnica Udruge Nijemaca i Austrijanaca garada Vukovara, predstavila je slatke zalogaje kojima je teško odoljeti – šnenokle, apfel štrudlu, granadir marš, taške s prezlama i makom, knedle sa šljivama te slano jelo – krpice sa zeljem.

Dunav Fest Vukovar. Degustacija jela.
Degustacija jela „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Dunav Fest Vukovar.
Vera Matušinski, potpredsjednica UKPD-a „Ivan Franko“ Vukovar. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Vera Matušinski, potpredsjednica UKPD-a „Ivan Franko“ Vukovar, istaknula je važnost ukrajinske narodne kuhinje kao kulturne baštine, baš poput jezika, književnosti i umjetnosti, koja je stvarana tijekom stoljeća i odražava običaje, socijalne uvjete, prirodne i klimatske osobitosti u kojima je boravio ukrajinski narod tijekom povijesti. Tijekom večeri posjetitelji su uživali u varenykyma, boršču, buhtlama, orahnjači, makovnjači, sarmi od heljde i pljeskavicama od krumpira koje su pripremile članice sekcije Ukrajinski narodni običaji i rukotvorine.

Jela Vijeća srpske nacionalne manjine.
Priprema jela Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine.
Zoran Rokvić. predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Jelovnik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Vukovara predstavio je Zoran Rokvić, a sastojao se od papule, pogače, proje, taška, fiša, pečene ribe (smuđ, šaran i som), pečenog krumpira na ribljem ulju, koljiva, srpske salate, krumpir-salate, gužvare, kiflica i pite.

Dunav Fest Vukovar.
Ljubica Harkaj, predstavnica Vijeća rusinske nacionalne manjine grada Vukovara. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Bobaljki s makom.
Bobaljki s makom. (Foto: Darko Kontin)

Jelovnik Vijeća rusinske nacionalne manjine grada Vukovara predstavila je Ljubica Harkaj. Na jelovniku su se tako našle lepinjice s kiselim kupusom – kapuščanjiki, rusinska pizza sa svježim sirom – beljuši, sir od jaja i mlijeka s kuhanom šunkom, kuhanom kobasicom i hrenom kao prilogom – sirec te tijesto s makom – bobaljki.

MiniPolis – prvi dječji grad na zapadu Zagreba u kojem mališani otkrivaju što žele postati kad odrastu!

Udruga Mađara grada Vukovara.
Predstavnici jela Udruge Mađara grada Vukovara. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Rozalija Jakumetović predstavila je mađarska jela.
Mađarske delicije. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Mađarsku kuhinju predstavila je predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara, Rozalija Jakumetović, koja je ovom prigodom istaknula da Udruga od 2008. godine aktivno radi na očuvanju mađarskih tradicionalnih vrijednosti i promociji kulturnog života. Za ovu prigodu pripremili su „kruha masti“, sirni namaz, kobase, slanine, gujaš juhu, Hortobađi palačinke, vratinu s medom, ciganjsko pečenje, pečene kobase, restani krompir, sataraš, a za desert pitu s grizom, žarbo i kuglof.

Dunav Fest Vukovar.
Dunav Fest „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“ (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

U Vukovaru se isprepliću utjecaji različitih kultura, doseljavanih i odseljavanih naroda, starosjedilaca i došljaka. Ta povezanost s ostatkom svijeta, sposobnost da svakoga primi, ugosti i učini dijelom sebe prihvaćajući raznolikost, uzimajući od svih ono najbolje, čini Vukovar gostoljubivim krajem vrhunske gastronomije. Njegova kuhinja je prostodušna, jednostavna, raznolika, sadržajna i mirisna – jednako dostojna siromaha, age i kralja.

 „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“
Promocija knjižice s jelima nacionalnih manjina „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

S Dunav Festa, velikog gastronomskog događaja istočne Hrvatske, u svijet poslane razglednice s brojnim receptima

Istoga dana, nakon degustacije primamljivih jela, na terasi hotela Lav održana je promocija knjižice „Vukovar na stolu – ljepota različitosti“ koju je ilustrirala dizajnerica, Vukovarka Zrinka Merčep, u obliku atraktivnih razglednica, a projekt je sufinanciran sredstvima Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Marina Sekulić.
Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

„Ova knjižica nije klasična kuharica s receptima i fotografijama, već svojevrsni spomenar koji ilustracijama i tekstovima oživljava priču o načinu i stilu života jednog vremena, o kulturi življenja te o tradiciji i bogatstvu nematerijalne kulturne baštine Vukovara kroz crtice iz života njegovih stanovnika. Također, knjižica vukovarskim restoranima služi kao temelj za kreiranje autohtonih jelovnika, čime se značajno doprinosi razvoju njihove ponude. Kuharica u ovom obliku ujedno je i atraktivna brošura, zanimljiva turistima i posjetiteljima Vukovara“, kazala je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

Dunav Fest Vukovar. Slanje razglednica s receptima jela nacionalnih manjina.
Slanje razglednica s receptima jela nacionalnih manjina. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Nagrade SuperBox i SuperCard.
SelectBox i SuperCard darivanje. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)
Dunav Fest dobitnici.
Jedan od dobitnika SelectBox paketa i SuperCard darovnih kartica. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Posjetitelji Dunav Festa tijekom ovog događanja imali su priliku besplatno poslati razglednice svojim najdražima, dijeleći s njima tajne recepture iz različitih nacionalnih kuhinja. Tri sretna posjetitelja koji su iskoristili tu mogućnost, a koje su iz kotlić “sandučića” izvukli direktorica TZ-a grada Vukovara Marina Sekulić, gastrobloger Darko Kontin i novinarka Mirjana Vidović osvojili su sponzorske pakete SelectBox u vrijednosti od 49,99 eura i darovne kartice SuperCard u vrijednosti od 50,00 eura.

Tamburaši.
Tamburaši. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Večer je upotpunjena nastupom tamburaša koji su pjesmom dodatno podigli već sjajnu atmosferu.

Ovaj događaj nije samo promovirao gastronomsku raznolikost, već je i potaknuo kulturnu interakciju među posjetiteljima, ističući važnost očuvanja i dijeljenja kulturnih baština nacionalnih manjina.

Dunav Fest Vukovar. PsihomodoPop.
Jubilejni koncert rock grupe Psihomodo Pop. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Spektakularna završnica prvog dana Dunav Festa uz poznate hitove uz koje su stasale mnoge generacije!

Na šetnici uz Dunav bio je organiziran i Dunavski sajam, odnosno sajam tradicijskih proizvoda, a posjetitelji su mogli uživati u jelima iz kotlića i s roštilja, kušati šarana na rašljama i grah u ćupu, langoše te vina lokalnih vinara.

Nastup rock grupe Psihomodo Pop
Nastup rock grupe Psihomodo Pop. (Foto: Vedran Čuljak; Izvor: TZGV)

Prvi dan Dunav Festa završio je spektakularnim koncertom kojim je obilježen velik jubilej, 40 godina karijere kultnog rock sastava Psihomodo Pop, uz njihove poznate hitove uz koje su stasale mnoge generacije: „Frida“, „Donna“, „Ona ludo pati“, „Kad sam imao 16“…, a za kraj su poručili „Sve će biti u redu“!

Ako ste propustili prvi dan događanja Dunav Festa, još uvijek nam se stignete pridružiti u petak i subotu, 28. i 29. lipnja, a detalje programa možete saznati na službenoj internetskoj stranici Turističke zajednice grada Vukovara.

Dođite i uživajte u bogatom programu i ljepotama Dunava!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci