Domaća granola – praktična, hranjiva i ukusna opcija bez glutena

Domaća granola, priprema. (Foto: Studio Kefirolicious)

Planiranje obroka za putovanje s djecom može biti izazov, no domaća granola nudi praktičnost, hranjivost i izvrsnu okusnu raznolikost. Osim što je jednostavna za pripremu i pakiranje, domaća granola pruža potrebnu energiju i hranjive tvari.

Djeca vole slatkiše pa dodavanje suhog voća ili komadića čokolade u domaću granolu može zadovoljiti i najzahtjevniji slatki zub. Međutim, važno je paziti da granola ne sadrži previše dodanog šećera. Priprema domaće granole omogućava vam kontrolu nad količinom šećera i sastojcima koje dodajete, što je izuzetno važno.

Priprema je brza i jednostavna. Možete sami odabrati sastojke koji najbolje odgovaraju vašem djetetu. Zobene pahuljice bez glutena, bademi, suho voće i med su osnovni sastojci. Dodatak maslinovog ili kokosovog ulja, vanilin šećera i prstohvata soli obogatit će okus i teksturu granole. Nakon što pripremite granolu ostavite je da se ohladi pa zapakirajte u malu plastičnu posudicu ili vrećicu koja se lako može spremiti u ruksak ili torbu. Granola je izdržljiva i može trajati nekoliko dana ili čak tjedana, ovisno o uvjetima skladištenja.

Tijekom putovanja, kod stajališta za odmor, jednostavno umiješajte domaću granolu u kupljeni kefir ili jogurt. To je izvrstan način da obogatite obrok dodatnom hranjivošću i okusom, a djeca će uživati u kombinaciji hrskave granole i kremastog jogurta ili kefira. Osim toga, granolu možete jesti i kao samostalni obrok ili grickalicu tijekom putovanja kako biste izbjegli gladne trenutke ili kupnju brze hrane koja može biti manje zdrava opcija.

Domaća granola predstavlja izvanredan izbor hrane za putovanje s djecom. Osim što pruža sve potrebne hranjive sastojke, osigurava da vaša djeca budu sita, puna energije i spremna za sve avanture koje ih čekaju na putovanju. Ne zaboravite, također, ponijeti dovoljno vode kako biste osigurali hidrataciju tijekom putovanja. S domaćom granolom kao praktičnom, hranjivom i ukusnom opcijom za putovanje, možete biti sigurni da ćete zadovoljiti potrebe i želje svoje djece.

Domaća granola s kefirom. (Foto: Studio Kefirolicious)

Domaća granola

Količina: Ova količina je dostatna za pečenje u velikoj tavi iz pećnice.

Vrijeme pripreme: 10 min

Sastojci:

  • 200 g pahuljica – bezglutenskih zobenih ili heljdinih
  • 50 g suncokretovih sjemenki
  • 150 g orašastih plodova – u ovoj granoli je 75 g badema i 75 g lješnjaka
  • čajna žlica cejlonskog cimeta u prahu
  • čajna žlica đumbira u prahu
  • 2 jušne žlice maslaca od lješnjaka ili maslaca od badema – u ovoj granoli je maslac od lješnjaka
  • 6 jušnih žlica meda ili javorovog sirupa – u ovoj granoli je javorov sirup
  • 2 jušne žlice kokosovog ulja

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
  2. Tavu obložite papirom za pečenje.
  3. U zdjelu dodajte pahuljice, suncokretove sjemenke, cimet i đumbir.
  4. Sitno narežite orašaste plodove pa ih dodajte u zdjelu ostalim sastojcima i sve pomiješajte.
  5. Na laganoj vatri zagrijte maslac, javorov sirup i kokosovo ulje te miješajte dok se sve ne poveže. Pazite da ne zavrije.
  6. Zagrijanu smjesu dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
  7. Sve dobro pomiješajte dok smjesa ne postane ljepljiva pa je rasporedite po papiru za pečenje i pecite oko 20 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.
  8. Ako ne volite veće komade granole, tijekom pečenja granolu promiješajte drvenom žlicom ili kuhačom.
  9. Granolu čuvajte u zatvorenoj staklenci ili limenci do nekoliko tjedana.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci