Cheesecake od lubenice: Ljetni desert koji spaja sočnost lubenice s kremastim užitkom sira i vrišti ljeto!

Cheescake od lubenice. (Petra Sabljić)

Što kažete na desert koji savršeno spaja sočnost osvježavajuće lubenice i kremastu raskoš sira? Mi kažemo da, jer lubenica je namirnica koja daje svježinu svakom jelu s kojim se kombinira, a ono što je najvažnije – lako je dostupna, barem u ovim ljetnim mjesecima.

Vidjeli smo ju u brojnim kombinacijama – od ljetnih salata, pečenu s dodatkom feta sira, u shakeu pa do ukusnih ražnjića. Međutim, gastroblogerica Petra Sabljić, poznata na Instagramu kao Mama kuharica, otišla je korak dalje i pripremila lepršavi i lagani desert koji će vas podsjećati na sunčane dane, vesela druženja i bezbrižne trenutke provedene na godišnjem odmoru.

U nastavku donosimo recept koji „vrišti“: Ljeto!

Zašto su plamenci ružičasti, rakovi trajni stanari u solanama, a cvijet soli pravi dragulj? Otkrijte sve ove tajne na Festivalu soli!

Cheescake od lubenice.
Cheescake od lubenice. (Foto: Petra Sabljić)

Cheesecake od lubenice

Priprema: 30 minuta

Kalup: promjer 26 cm

Količina: do 12 kriški 

Sastojci:

Podloga:

  • 350 g Petit keksa
  • 150 g maslaca/margarina
  • 1 dcl mlijeka

Cheesecake krema:

  • 250 g mascarpone sira
  • 100 g sirnog namaza (ABC, Dukatela)
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • sok polovice limuna
  • mala šalica šećera u prahu

Sloj lubenica:

Nekoliko komada lubenice (otprilike 3 – 4 šake lubenice izrezane na kockice).

  • 4 žlice šećera
  • vanilin šećer
  • želatina (prema uputi s vrećice)

Priprema:

  1. Otopiti maslac, dodati mljevene kekse i mlijeko, sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup.
  2. Pripremiti kremu od sira. Mascarpone siru dodati sirni namaz, vrhnje za šlag i šećer u prahu pa miksati do kremaste teksture. Dodati limunov sok pa još kratko miksati.
  3. Kremu premazati preko podloge i staviti u hladnjak da se stisne.
  4. Lubenici maknuti koštice i narezati na manje komadiće u zdjelu pa izblendati u blenderu sa šećerom i vanilin šećerom. 
  5. Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Lubenicu staviti na vatru pa dodati želatinu, zagrijavati minutu do dvije.
  6. Maknuti s vatre i ohladiti pa preliti preko kreme.
  7. Ukrasiti po želji pa prije posluživanja ohladiti u hladnjaku 3 do 4 sata. 

Dobar tek i uživajte u okusima ljeta!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci