Blagdanski užitak iz Međimurja: Yaya i tvornica čokolade i Ekoborovnice Lisjak spoj su ljubavi prema prirodi i vrhunskim slasticama!

Eko borovnice Lisjak i Yaya tvornica čokolade. (Foto: arhiva, Lisjak)

Za vrijeme adventskih blagdana uvijek se osjećamo razdragano i tih dana želimo kušati nešto drukčije, posebnije. Peku se kolači, smišlja jelovnik za blagdanske ručkove i večere, kupuju fina pića i traga za idealnim darovima. Pa, neovisno o tome želite li delicije OPG-a Ekoborovnice Lisjak poslužiti ukućanima ili dragim gostima, ili ih zajedno sa slatkim, posebnim čokoladama i pralinama nekome darivati, sada je vrijeme da ih nabavite.

Dražesna obitelj Lisjak u vlastitom nasadu eko borovnica.
Obitelj Lisjak. (Foto: arhiva, Lisjak)

Jasminka i Leo Lisjak obožavaju borovnice i 2011. godine odlučili su u međimurskom mjestašcu Šenkovec zasaditi svoje jer, koliko god kupovne borovnice bile mirisne i ukusne, ako su tretirane kemikalijama – nisu dobre za naše zdravlje. Svoje borovnice uzgajali su na prirodan način, bez ikakvih tretiranja. Svaku su stabljiku ručno plijevili, svakoj stabljici pjevali i pričali, radovali se svakoj bobici koju su ubrali.

Eko borovnice Lisjak jedini su eko nasad u Međimurju od kojih obitelj Lisjak proizvodi razne pekmeze, umake i slično.
Eko pekmezi od borovnica i preljev od kakaa i borovnica. (Foto: arhiva, Lisjak)

Ljubav prema borovnicama i očuvanju prirode

U njihovim su borovnicama isprva uživali njihovi prijatelji i poznanici, a potom su počeli stizati upiti za prodaju, stoga su 2014. godine odlučili proširiti nasade. Pa, neovisno o površini koju danas pokrivaju njihovi nasadi, i dalje se drže početnih načela: „Zdravo, ukusno, ekološko”, a slogan njihova OPG-a Ekoborovnice Lisjak – „Good Food, Good Mood” – koji je mnogima poznat, govori sam za sebe. Danas OPG Ekoborovnice Lisjak jedini u Međimurju uzgaja borovnice po načelima ekološkog uzgoja u, naravno, jedinoj zelenoj regiji od pet takvih u svijetu koja je certificirana oznakom Green Destinations. Ipak je to regija zdravlja i užitka.

Obnovite energiju u Termama Sveti Martin i razmazite se zabavnim obiteljskim odmorom u prvom Healthness resortu u Europi

Eko borovnice Lisjak jedini su eko nasad u Međimurju od kojih obitelj Lisjak proizvodi razne pekmeze, umake i slično.
Eko pekmezi od borovnica. (Foto: arhiva, Lisjak)

Da nije lagano ni ležerno imati prirodu za partnera, znamo svi. Može biti velikodušna, ali i hirovita te u nekoliko minuta uništiti sav trud. Ali, suradnja s prirodom, pokazalo je iskustvo Jasminke i Lea Lisak, itekako se isplati. U poslu, o kojem su sanjali, nisu sami: pomažu im i njihova djevojčica Frida, psić Harley, indijske patkice koje obožavaju jesti puževe i ostale nametnike, vrijedne pčelice koje se raduju svakom cvijetu te ostala velika i mala stvorenja koja žive na njihovoj zemlji i tako uspostavljaju prirodnu ravnotežu i bioraznolikost.

Yaya tvornica čokolade ovaj divan eko liker od borovnica kombinira u svoje slasne praline.
Eko borovnice Lisjak, liker od borovnica. (Foto: arhiva, Lisjak)

Svi znamo da su borovnice zrele jednom u godini, pa obitelj čuva njihove okuse i mirise u raznim proizvodima: kuhaju ekopekmeze sa šećerom i bez šećera, proizvode liker od borovnica, džin s borovnicama, preljeve (borovnica i kakao), a za ljubitelje ljutog: slatko-ljute umake od borovnice i čili-papričice. Svake godine dosjete se nečeg novog, a najnovije su – čokolade!

Praline od čokolade s raznim punjenjem.
Čokoladne praline. (Foto: arhiva, Lisjak)

Slasna inovacija spajanja borovnica i čokolade u vrhunske delikatese

Naime, Jasminka i Leo, koji obožavaju čokoladu, dugo su sanjali o tome da proizvedu vlastitu, ali ne običnu, čokoladu. Ideja, koja se rodila još 2016. godine, bila je spojiti borovnice i čokoladu. Vrijedni i ustrajni, pohađali su tečajeve slastičarstva i čokolatijerstva, kupili kalupe te stroj za liofilizaciju i, malo pomalo, krenuli izrađivati kreativne slastice koje su već našle put do mnogobrojnih sladokusaca.

Yaya tvonica čokolade vrlo kreativno spaja čokoladu, slatki sastojak, sa jednako slatkim borovnicama.
Yaya tvornica čokolade, bomboni od borovnica. (Foto: arhiva, Lisjak)

Trenutačno još uvijek u svojoj kuhinji, njezin suprug Leo i Jasminka, koju zovu Yaya, pod brendom „Yaya i tvornica čokolade” proizvode čokoladu, praline i ostale vrhunske proizvode od čokolade koje kombiniraju s voćem iz vlastitog uzgoja.

Budući da voće sadržava veliku količinu vode, spajanje s čokoladom omogućuje već spomenuti stroj za liofilizaciju. Naime, to je postupak kojim se voće najprije duboko zamrzne, a zatim se dehidrira, čime se iz njega „izvlači” sva voda, a zadržavaju se vitamini, minerali i aroma.

Istražite čaroliju Bajkovite šume, upoznajte mitološka bića i legende, i pomozite šumi da „oživi“ 

Yaya tvornica čokolade ima neodoljive čokoladne table, poput ove, cremino koštice.
Yaya tvornica čokolade, čokoladna tabla cremino koštice. (Foto: arhiva, Lisjak)

Umjetnost okusa s čarobnim kombinacijama – od čokoladnih tabli s bučinim košticama do trufflea s likerskim punjenjem

Izrađuju slastice od vrhunske belgijske čokolade, a u njihovoj tvornici nastaju čokoladne table od tamne čokolade s bučinim košticama, po čijoj je proizvodnji ova regija poznata i tzv. črnom olju (bučinom ulju), potom s borovnicama i malinama i od bijele čokolade s jagodama, malinama i borovnicama.

Yaya tvornica čokolade, između ostalog, ima i savršene ručno rađene praline (pa čak i one za 18 +, s alkoholom)-
Čokoladne praline. (Foto: arhiva, Lisjak)

Neodoljivi su i njihove čokoladne dražeje, odnosno bomboni s borovnicama, kavom i karameliziranom čokoladom te s lješnjacima. Nije to sve! Yaya proizvodi truffle s punjenjem od likera i džina od borovnica, grizalice od bijele čokolade s jagodama i malinama te praline – njih deset s pet različitih punjenja i okusa pakira u neodoljivu darovnu kutiju.

Novost u asortimanu „Yaya i tvornica čokolade” jesu i Cremino table od bučinih koštica u bijeloj čokoladi te Cremino table od tamne čokolade i lješnjaka. Naime, želja im je spojiti spojiti čokoladu kako s njihovim, tako i s namirnicama lokalnih proizvođača u Međimurju.

Proizvode trenutačno prodaju u svojoj tvrtki, odnosno na kućnom pragu (Maršala Tita 86, Šenkovec), a mogu se kupiti i u „Međimurskom štacunu” ili naručiti dostavom putem društvenih mreža.

Mi smo se oduševili okusima!

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci