Za vrijeme adventskih blagdana uvijek se osjećamo razdragano i tih dana želimo kušati nešto drukčije, posebnije. Peku se kolači, smišlja jelovnik za blagdanske ručkove i večere, kupuju fina pića i traga za idealnim darovima. Pa, neovisno o tome želite li delicije OPG-a Ekoborovnice Lisjak poslužiti ukućanima ili dragim gostima, ili ih zajedno sa slatkim, posebnim čokoladama i pralinama nekome darivati, sada je vrijeme da ih nabavite.
Jasminka i Leo Lisjak obožavaju borovnice i 2011. godine odlučili su u međimurskom mjestašcu Šenkovec zasaditi svoje jer, koliko god kupovne borovnice bile mirisne i ukusne, ako su tretirane kemikalijama – nisu dobre za naše zdravlje. Svoje borovnice uzgajali su na prirodan način, bez ikakvih tretiranja. Svaku su stabljiku ručno plijevili, svakoj stabljici pjevali i pričali, radovali se svakoj bobici koju su ubrali.
Ljubav prema borovnicama i očuvanju prirode
U njihovim su borovnicama isprva uživali njihovi prijatelji i poznanici, a potom su počeli stizati upiti za prodaju, stoga su 2014. godine odlučili proširiti nasade. Pa, neovisno o površini koju danas pokrivaju njihovi nasadi, i dalje se drže početnih načela: „Zdravo, ukusno, ekološko”, a slogan njihova OPG-a Ekoborovnice Lisjak – „Good Food, Good Mood” – koji je mnogima poznat, govori sam za sebe. Danas OPG Ekoborovnice Lisjak jedini u Međimurju uzgaja borovnice po načelima ekološkog uzgoja u, naravno, jedinoj zelenoj regiji od pet takvih u svijetu koja je certificirana oznakom Green Destinations. Ipak je to regija zdravlja i užitka.
Da nije lagano ni ležerno imati prirodu za partnera, znamo svi. Može biti velikodušna, ali i hirovita te u nekoliko minuta uništiti sav trud. Ali, suradnja s prirodom, pokazalo je iskustvo Jasminke i Lea Lisak, itekako se isplati. U poslu, o kojem su sanjali, nisu sami: pomažu im i njihova djevojčica Frida, psić Harley, indijske patkice koje obožavaju jesti puževe i ostale nametnike, vrijedne pčelice koje se raduju svakom cvijetu te ostala velika i mala stvorenja koja žive na njihovoj zemlji i tako uspostavljaju prirodnu ravnotežu i bioraznolikost.
Svi znamo da su borovnice zrele jednom u godini, pa obitelj čuva njihove okuse i mirise u raznim proizvodima: kuhaju ekopekmeze sa šećerom i bez šećera, proizvode liker od borovnica, džin s borovnicama, preljeve (borovnica i kakao), a za ljubitelje ljutog: slatko-ljute umake od borovnice i čili-papričice. Svake godine dosjete se nečeg novog, a najnovije su – čokolade!
Slasna inovacija spajanja borovnica i čokolade u vrhunske delikatese
Naime, Jasminka i Leo, koji obožavaju čokoladu, dugo su sanjali o tome da proizvedu vlastitu, ali ne običnu, čokoladu. Ideja, koja se rodila još 2016. godine, bila je spojiti borovnice i čokoladu. Vrijedni i ustrajni, pohađali su tečajeve slastičarstva i čokolatijerstva, kupili kalupe te stroj za liofilizaciju i, malo pomalo, krenuli izrađivati kreativne slastice koje su već našle put do mnogobrojnih sladokusaca.
Trenutačno još uvijek u svojoj kuhinji, njezin suprug Leo i Jasminka, koju zovu Yaya, pod brendom „Yaya i tvornica čokolade” proizvode čokoladu, praline i ostale vrhunske proizvode od čokolade koje kombiniraju s voćem iz vlastitog uzgoja.
Budući da voće sadržava veliku količinu vode, spajanje s čokoladom omogućuje već spomenuti stroj za liofilizaciju. Naime, to je postupak kojim se voće najprije duboko zamrzne, a zatim se dehidrira, čime se iz njega „izvlači” sva voda, a zadržavaju se vitamini, minerali i aroma.
Istražite čaroliju Bajkovite šume, upoznajte mitološka bića i legende, i pomozite šumi da „oživi“
Umjetnost okusa s čarobnim kombinacijama – od čokoladnih tabli s bučinim košticama do trufflea s likerskim punjenjem
Izrađuju slastice od vrhunske belgijske čokolade, a u njihovoj tvornici nastaju čokoladne table od tamne čokolade s bučinim košticama, po čijoj je proizvodnji ova regija poznata i tzv. črnom olju (bučinom ulju), potom s borovnicama i malinama i od bijele čokolade s jagodama, malinama i borovnicama.
Neodoljivi su i njihove čokoladne dražeje, odnosno bomboni s borovnicama, kavom i karameliziranom čokoladom te s lješnjacima. Nije to sve! Yaya proizvodi truffle s punjenjem od likera i džina od borovnica, grizalice od bijele čokolade s jagodama i malinama te praline – njih deset s pet različitih punjenja i okusa pakira u neodoljivu darovnu kutiju.
Novost u asortimanu „Yaya i tvornica čokolade” jesu i Cremino table od bučinih koštica u bijeloj čokoladi te Cremino table od tamne čokolade i lješnjaka. Naime, želja im je spojiti spojiti čokoladu kako s njihovim, tako i s namirnicama lokalnih proizvođača u Međimurju.
Proizvode trenutačno prodaju u svojoj tvrtki, odnosno na kućnom pragu (Maršala Tita 86, Šenkovec), a mogu se kupiti i u „Međimurskom štacunu” ili naručiti dostavom putem društvenih mreža.
Mi smo se oduševili okusima!