Priprema doručka, međuobroka ili slastice ne mora uvijek biti povezana s dugim i zahtjevnim pripremama. Zato tražimo praktična obiteljska rješenja, poput cimet rolica iz kalupa za muffine koje osvajaju jednostavnošću pripreme i neodoljivim okusom.
Cimet potječe iz kore drveta cimetovca (Cinnamomum verum ili Cinnamomum cassia) koje se prvenstveno uzgaja u tropima Azije, npr. na Šri Lanki, u Indiji, Indoneziji i Kini. U našem receptu ne koristimo ga samo za aromatiziranje ovog slatkog jela čiji će miris prožeti obiteljski dom, već i zbog njegovih ljekovitih svojstava koja ga čine neizostavnim dijelom kulinarskih i medicinskih tradicija diljem svijeta zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
S obzirom na to da nam je ostalo tijesta za pizzu, i nama je cimet bio inspiracija za ovu kreativnu i neodoljivu slasticu, savršenu za doručak uz šalicu tople kave ili kakao, ili kao lagani zalogaj u bilo koje doba dana. Stoga, pripremite se za mirisno putovanje okusima koje ćete rado ponavljati iznova i iznova!
Super jednostavne cimet rolice
Količina: Za 6 cimet rolica
Vrijeme pripreme: 35 minuta
Sastojci:
- 250 g razvaljanoga gotovog tijesta za pizzu
- 3 žlice smeđeg šećera
- ½ žličice cimeta
- 2 žlice maslaca, otopljenog
Sastojci za glazuru:
- 1 velika žlica šećera u prahu
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- pola žlice mlijeka
Priprema:
- Pomiješajte smeđi šećer i cimet u zdjeli i ostavite sa strane.
- Na pobrašnjenoj radnoj površini otvorite tijesto za pizzu te ga, ako je to potrebno, još malo razvaljajte u pravokutnik.
- Premažite otopljeni maslac po cijeloj površini tijesta. Po vrhu pospite smjesu smeđeg šećera i rasporedite stražnjom stranom žlice tako da svaki dio tijesta bude pokriven. Tijesto smotajte u roladu i izrežite na šest jednakih dijelova.
- Položite rolice u nauljen kalup za muffine, a možete ih staviti i u papirnate kalupe za muffine. Pecite na 180 °C dvadesetak minuta, dok ne porumene.
- Dok se cimet rolice peku u pećnici, umutite prosijani šećer u prahu, mlijeko i vaniliju za glazuru.
- Kad cimet rolice budu gotove, prelijte ih glazurom i uživajte u toplim rolicama.
Uslast!