Upoznajte bivšeg vojnika Martina i pridružite mu se na šarenom putovanju i stvaranju umjetničkih djela – The art of fun!

The art of fun, Martin Lešković. (Foto: Dejan Tatomir)

Martin Lešković ima tek 23 godine, ali ako je suditi po onome čime se bavi i što je sve radio, usudili bismo se reći da ima bogato životno iskustvo.

Naime, ovaj mladić iz Ivanić Grada s radnom adresom u Zagrebu nakon srednje škole postao je hrvatski vojnik. To iskustvo naučilo ga je da slijedi pravila, ali i da razvije zanimanje za nešto novo. „Bilo je to lijepo iskustvo, ali žudio sam za slobodnijim izričajem u kojem ne postoje pravila, u kojem su granice izbrisane, a mašta pojedinca jedino je ograničenje”, priča nam Martin koji je nedavno u centru Zagreba otvorio „The art of fun”, umjetničke radionice za sve one koji se žele kreativno izražavati. 

Fluid Art ili Shoot + Spin, radionice napunjene adrenalinom i zabavom.
Slikanje, The art of fun. (Foto: Dejan Tatomir)

Akcijsko slikanje bez granica

„Moj tim i ja ljudima pokušavamo približiti akcijsko slikanje. To je vrsta umjetnosti koja na ovim prostorima nije zastupljena zbog samog načina izvedbe. U akcijskom slikanju ne postoje oblici, ne postoje slikarska pravila, a u prvom su planu osoba koja slika i način na koji ona stvara tu sliku.

To može biti razlijevanjem boje, prskanjem, paljenjem same boje – drugim riječima, ne postoje granice, ali zato postoje naše voditeljice radionica koje su tu da vas usmjere u cijelom tom procesu i, naravno, da radionice same po sebi budu sigurne”, govori nam Martin koji je na ovu ideju došao istražujući nove kulture. 

„Moje su velike ljubavi putovanja i istraživanja novih kultura i običaja. Tako sam se približio svijetu boja i svijetu izražavanja pojedinca kroz boje. Posebno me inspirirala umjetnička scena New Yorka otkud je akcijsko slikanje i krenulo.

Ljudi koji, na primjer, nisu znali naslikati ljubavnike kako dijele zajednički poljubac, dobili su potrebu naslikati osjećaj zajedničkog poljupca. Svidjela mi se ideja slikanja nečeg nevidljivog, nečeg što se ne može dotaknuti, a što je opet svuda oko nas”, opisuje nam ovaj mladi umjetnik što je točno The art od fun. 

Penjanje u dvorani – dinamičan sport zabavan za cijelu obitelj!

The art of fun - akcijsko slikanje, u kojem ne postoje oblici i postoje slikarska pravila.
Akcijsko slikanje. (Foto: Dejan Tatomir)

Fluid Art ili Shoot + Spin, radionice napunjene adrenalinom i zabavom

Martin i njegov tim nude dvije vrste radionica. Na radionicama Fluid Arta upoznat ćete samu tehniku slikanja, boja te načine na koje se boje zajedno slažu. Polaznici potom ubacuju silikonska ulja u boje te se platno, nakon što se te boje izliju po njemu, pali. Dok ulje polako gori, dobivaju se fantastične strukture i efekti. Cijelo to vrijeme slika je živa: vi je gledate, a ona stvara samu sebe na način koji nikako ne možete predvidjeti.

 Shoot+Spin - potpuno nov način stvaranja slika napunjen adrenalinom i zabavom.
Shoot+Spin – potpuno nov način stvaranja slika. (Foto: Dejan Tatomir)

Druga vrsta radionice jest Shoot+Spin. To je potpuno nov način stvaranja slika napunjen adrenalinom i zabavom. Najprije se baloni pune bojama po vašem izboru, nakon čega se vješaju na lance koji vise sa stropa studija. U njih se puca pištoljem na zrak uz zadovoljene sigurnosne mjere te ta boja onda pada na platno koje se još dodatno vrti velikom brzinom kako bi boja koja je na njemu stvorila efekt eksplozije. 

„Reakcije polaznika fantastične su. Svi se zabavljaju, što i jest cilj studija: maknuti se od svakodnevnih problema i uroniti u svijet boja, stvaranja i dobre glazbe. Zato naše radionice ne volim zvati radionicama, već su to umjetnička iskustva. To je iskustvo zabave, bezbrižnosti, stvaranja i dječje zaigranosti”, objašnjava nam ovaj svestran mladić koji je svoje iskustvo odlučio naplaćivati simbolično kako bi ono bilo dostupno što većem broju ljudi. 

„Cijene naših radionica iznose 20 i 25 eura, ovisno o tehnici koju želite isprobati. Ta cijena uključuje zaštitu za vašu odjeću i obuću, stvaranje slike uz smjernice naših stručnih voditeljica i dobru zabavu za sve uzraste. Nakon što je izradite, sliku sušimo kod nas te je premazujemo bezbojnim sredstvom koje će očuvati zasićenost vaših boja te zaštititi samu sliku da godinama ostane onakva kakvom ste je stvorili.” 

Zabavno stvaranje umjetničkih djela - The art of fun!
Umjetnička djela kreirana zabavom. (Foto: Dejan Tatomir)

U planu su i posebni projekti za osobe s posebnim potrebama

No, ako ste pomislili da je to sve od Martina, u krivu ste! Martin nije samo umjetnik. On studira zrakoplovstvo, a dio svojeg vremena posvetio je i modelingu pa nerijetko snima i modne kampanje.

Modu također doživljava kao način izražavanja, a zrakoplovstvo je zavolio još u srednjoj zrakoplovnoj školi kada je shvatio da ne postoji ništa ljepše nego odlijepiti se od piste i zaploviti nebom. S nestrpljenjem čeka što mu nosi budućnost jer, kako kaže, svoju umjetnost želi dijeliti i izvan Zagreba. 

„U planu već imamo projekte povezivanja umjetnosti s djecom i odraslima s posebnim potrebama te ćemo tako razvijati kreativne načine na koji se osobe s poteškoćama mogu izraziti kroz boje i slikarstvo.

Vjerujem da će budućnost biti uzbudljiva, zanimljiva i u svim najrazličitijim nijansama boja koje možete zamisliti, a na vama je da nas pratite i svojim dolaskom poduprete našu ideju povezivanja”, zaključuje Martin kojeg možete zapratiti i na njegovim profilima na Instagramu i Facebooku. Također možete posjetiti njegovu internetsku stranicu i za sebe pronaći termin za ovo šareno putovanje.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci