Nova Slatkopedijina slikovnica slavi majčinu ljubav: „Nastala je u najtežem trenutku mog života, ali mama je uvijek bila tu“

Domaća slikovnica - Mama je uvijek tu. (Foto: Slatkopedija)

„Mama je uvijek tu“ naslov je kojim Slatkopedija najavljuje zaokret u izboru tema te stilu pisanja i ilustriranja, a kojim veliča najjaču ljubav od svih – majčinu.

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi. Riječ je o slikovnici „Mama je uvijek tu“ koju izdaje Slatkopedija, a iza koje stoji uigrani tim: Kate Bošković kao autorica, Matea Erceg iz 13. kata kao ilustratorica i Mirjana Bošković Smrekar kao urednica. Ova slikovnica predstavlja svojevrstan zaokret u izboru tema te stilu pisanja i ilustriranja po kojem su Slatkopedijine slikovnice već postale prepoznatljive na tržištu, a ujedno je i prvi naslov iz njihove novopokrenute biblioteke Obiteljske priče.

„Mama je uvijek tu“ i ljubav koja sve pobjeđuje

„Slikovnicom ‘Mama je uvijek tu’ željele smo podsjetiti sve čitatelje – i velike i male – na onu najjaču ljubav, onu ljubav koja pobjeđuje sve – čak i smrt. Riječ je naravno o majčinoj ljubavi. Ujedno, slikovnica služi i kao utjeha djeci koja su prerano izgubili majku ili oca – da im na nježan način pokaže da roditelj, odnosno njegova ljubav, ostaje s njima i nakon smrti“, ističe autorica slikovnice Kate Bošković.

Pomalo iznenađujuće, slikovnica koja priča o majčinoj ljubavi nije posvećena majci, nego ocu: „Slikovnica je posvećena mom tati. Naime, i sama sam bila dijete kada sam ostala bez oca, no on je i danas, 22 godine poslije smrti, u svakom mom danu, u svakom mom radu, uvijek tu“, objašnjava autorica.

„Mama je uvijek tu“ prati priču jedne majke i njezine kćeri od trenutka kada majka saznaje da je trudna pa sve do poslije njezine smrti. Nježne ilustracije i tekst vode nas na putovanje kroz sve one situacije u kojima su majke uvijek uz svoju djecu – od prvih grčeva i noćnih plakanja, preko prvih padova, loših ocjena, ljubavnih razočaranja do najvećih uspjeha, selidbe, vjenčanja i konačno trenutka kad dijete i samo postaje roditeljem. Slikovnica završava nakon smrti majke, a kroz svaku ilustraciju, sve do samog kraja proteže se moćna poruka – „mama je uvijek tu“.

Spas u zadnji čas: gadgeti bez kojih ne možemo zamisliti odlazak na putovanje

Priča o slikovnici koja je nastala usred osobnih izazova

Da je to doista tako potvrđuje i priča koja stoji iza stvaranja same slikovnice. Naime, ovu slikovnicu uigrani je tim stvorio u iznimno kratkom roku i to nakon što se Kate suočila s dijagnozom karcinoma štitnjače. „Samu priču napisala sam nešto prije dijagnoze, no na njoj smo počele raditi nakon što smo saznale za karcinom. Točnije, Matea i ja smo prvi sastanak vezano za ovu slikovnicu odradile nakon moje druge punkcije. Nakon toga, redali su se pregledi, punkcije, operacija, terapija…, a mi smo hvatale svaki trenutak i ‘u hodu’ ispravljale, dodavale, mijenjale… Zadnje tekstove za slikovnicu poslala sam joj otprilike sat vremena prije operacije, a s radom na slikovnici nastavila sam odmah dan poslije. U cijelom tom izazovnom periodu, uz mene je uvijek bila moja mama i tako je ova priča postala zaokružena cjelina“ – nježno ističe Kate.

O kvaliteti same slikovnice i snazi priče govore brojne recenzije koje su donesene u slikovnici, a koje potpisuju Sonja Šumić i Bartul Vlahović (Naklada Fragment), Jelena Pervan (književnica za djecu), Danijela Miklec (profesorica hrvatskog jezika, učiteljica, voditeljica „Fora priče“), Ella Hassell (autorica bloga Knjiški recenzeRAJ) i mnogi drugi.

Trajni podsjetnik na ljubav koju majka i dijete dijele

U slikovnici je, osim same priče, ostavljen i poseban prostor za pismo djeteta majci i majke djetetu: „Ovu slikovnicu zamislile smo kao trajni podsjetnik na ljubav koju majka i dijete dijele i stoga smo ostavile prostor u kojem oni mogu jedno drugom napisati pismo koje će ih za 10 – 20 godina, kada im se slikovnica možda sasvim slučajno ponovno nađe u rukama, ponovno podsjetiti na snagu njihove ljubavi“, ističe Kate Bošković.

Izdavanje ove slikovnice financijski su podržali Kavana Romana, OPG Matulić, slastičarnica Dolce Mondo i sladoledarnica Gelateria aMare, a slikovnica je do 3. svibnja dostupna u pretprodaji na Slatkopedijinom webshopu po posebnoj cijeni od 12,50 eura. „Ukoliko se naruči u pretprodaji, kupci će svoj primjerak dobiti i prije nego što slikovnica stigne na police knjižara, a uz to će u njihovim rukama biti i prije Majčina dana. Naime, čim nam slikovnica dođe iz tiska prvo je šaljemo onima koji su je naručili u pretprodaji“, kaže Kate Bošković.

Jelena Pervan, književnica za djecu, u svojoj je recenziji istaknula: „Ova oda našim prabakama, bakama, mamama i mamama u nama, čuva uspomene na prvi i najsnažniji odnos koji ćemo ostvariti i koji će inspirirati svaki sljedeći. Čuvajte je i čitajte često.“ Ponekad i malima i velikima treba podsjetnik na onu najsnažniju ljubav – ljubav majke prema djetetu, zato ova knjiga predstavlja idealan dar za Majčin dan, ali i za sve one dane kada želite svojim majkama reći – hvala.

Ovo je prva slikovnica iz Biblioteke Obiteljske priče, a kao izdavači imaju još četiri iz Biblioteke Slatkopedija: „U potrazi za čarobnim božićnim keksićima“, „Slatka šumska priča“, „Kad nestanu slastičari“ i „Čarobna moć božićnog kuglofa“. Također, biblioteka sadrži „Slatku slovaricu“ i pripadajući memory. Izbor ostalih slikovnica iz njihove biblioteke možete potražiti na ovoj poveznici.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci