Što kažete na zimsko ljetovanje na Zanzibaru? Kruzovi znaju kako!

Zanzibar, obitelj Karuza. (Foto: Kruzovi)

Zima je za snijeg i skijanje. No, neki snježne radosti radije mijenjaju za zimsko ljetovanje. Naša obitelj spada upravo u drugu kategoriju pa već krajem ljeta krećemo u potragu za destinacijom koja će nam hladne dane ugrijati uz puno sunca, mekanog pijeska, tamo negdje daleko, dok palme njišu grane. Zanzibar je bio upravo takvo putovanje. Osvojio nas je na sve moguće načine!

Iako je riječ o dalekoj destinaciji, ovo je jedno od putovanja koje uz malo truda i volje možete organizirati i sami te tako osigurati svojoj obitelji potpunu fleksibilnost. A ima nešto što grije dušu i u samom planiranju putovanja, zar ne?

Kratak „dokumentarac“ sa Zanzibara:

Kako do Zanzibara?

Zanzibar je komadić raja koji se nalazi 25 – 50 km od obale Afrike. Ovo je otočje dio istočnoafričke države Tanzanije, a do njega ćete malo teže stići izravnim letom. Najčešće je potrebno jedno presjedanje, bez obzira na to letite li iz Zagreba, Beča, Budimpešte, Venecije, Milana… Letove je najbolje pretraživati preko tražilica poput Skyscannera. Karte krenite tražiti i nekoliko mjeseci prije planiranog puta.

Možete tražiti i let za Dae-es-Salaam, a zatim prijeći na Zanzibar trajektom. Vožnja traje oko dva sata.

Za Zanzibar ćete trebati i vizu, no ona se dobije na aerodromu po slijetanju. Cijena je $50. Ponesite novčanice koje nisu starije od 2006. godine. Kartice na aerodromu ne primaju.

Savjet: Kada pronađete let preko tražilice, kartu kupujte direktno preko avioprijevoznika. Ako je razlika u cijeni između avioprijevoznika i posrednika velika, morate sami odlučiti hoćete li riskirati – ako je sve u redu s letom, nećete imati problema. Do neželjenih scenarija dolazi kada se nešto zakomplicira (primjerice, teže je dobiti povrat novca u slučaju otkazivanja letova). Mi smo više puta uzimali letove za daleke destinacije preko posrednika, za sada je sve bilo u redu.

Zanzibar, lokalo stanovništvo. (Foto: Kruzovi)

Cjepiva, malaroni i slična „veselja“

Otići s djecom u Afriku nije isto kao otići s djecom do Rima. Afrika je prelijepa, pružit će vam toliko puno, ali s druge strane traži ipak malo veću pripremu nego, primjerice, Rim. Zdravlje je segment kojemu treba posvetiti posebnu pažnju, a po tom pitanju morate znati sljedeće:

Cjepivo za žutu groznicu nije obavezno i ako na Zanzibar dolazite direktno iz Europe, odnosno bez dužih presjedanja u zemljama u kojima je ova bolest prisutna, žuta knjižica vam neće biti potrebna.

Cjepivo za žutu groznicu se preporučuje, baš poput cjepiva protiv tifusa, hepatitisa, no i bez svega toga normalno ulazite u zemlju. Mi nismo imali ništa od navedenog.

Malarija je nešto što me dugo mučilo. Cjepiva nema, ali postoje tablete. Hoćete li ih uzimati ili ne, ovisi samo o vama. Mi smo se na kraju odlučili preskočiti tablete, komaraca zaista nije bilo puno, ali ne mogu reći da sam bila potpuno opuštena po tom pitanju. Na Zanzibaru malarija nije toliki problem kao na kopnenom dijelu Tanzanije, a više informacija možete pronaći OVDJE.

Zanzibar, cesta. (Foto: Kruzovi)

Kako se kretati po Zanzibaru?

Zanzibar nije jedna od destinacija stvorenih za road trip. Ceste su često loše, a policija korumpirana. Ipak, da idemo ponovno, odlučili bismo se za rent a car. U tom slučaju, važno je znati da internacionalna vozačka dozvola ondje ne vrijedi, morat ćete izvaditi „zanzibarsku“, a taj dio će vam riješiti rent a car kuća.

Zanzibar, cesta. (Foto: Kruzovi)

Ako vožnja po prašnjavim cestama nije nešto što vam se čini pravim odabirom za vašu obitelj, ne brinite se, dobar dio lokalaca živi od turizma i pronaći vozača tamo nije problem. Mi smo ih unajmili nekoliko, a jednog smo pronašli doslovno na plaži – nudio nam je izlet.

Zanzibar ima i lokalni prijevoz koji će vam zadovoljiti želju za egzotikom i avanturom – dala dala autobusi su nešto što morate isprobati, ali samo ako nekamo ne žurite jer teško je reći kada dolaze i koliko dugo će vam trebati do odredišta.

Zanzibar, obitelj Karuza. (Foto: Kruzovi)

Zanzibar kao cjelogodišnja destinacija

Ono što posebno volimo kod Zanzibara je činjenica da ga možete posjetiti u gotovo svako doba godine. Kišnih razdoblja je ondje malo, a uglavnom zahvaćaju mjesece od kraja ožujka do kraja svibnja te nešto malo u studenome. A koliko je dana potrebno za jednu ovakvu avanturu? Najmanje punih osam dana. Ako imate više vremena na raspolaganju, iskoristite ga.

Zanzibar, plažna destinacija. (Foto: Kruzovi)

Gdje se na otoku najbolje smjestiti?

Zanzibar je otok poznat po velikoj izmjeni plime i oseke koja ne pogađa jednako sve strane otoka. Sjeverniji dijelovi oko Kendwe i Nungwija poznate su turističke meke u kojima su plaže kao s razglednice, a more je uvijek tu! S druge strane, tu je puno veća gužva, više je turista i sve je podređeno upravo turizmu.

Isto se ne može reći za istočnu obalu na kojoj su se smjestila mjesta poput Jambijanija, Paje, Bwejuu… Tu more jednostavno nestane. Povuče se toliko daleko da za sobom ostavlja nasukane barke i pomalo apokaliptične prizore. I zatim se opet vrati. Tu ćete više osjetiti kako Zanzibar diše. Nama je ovaj dio obale bio draži, a toliko veliku izmjene plime i oseke fascinantno je vidjeti i doživjeti.

Zanzibar. (Foto: Kruzovi)

Što ćete odabrati za svoju bazu ovisi isključivo o vašim željama, a najbolje je napraviti kombinaciju i razdijeliti boravak u nekoliko faza. I nikako ne zaboravite Stone Town. Odvojite za njega barem jednu noć. Doživjet ćete ga tako puno bolje nego da ga posjetite u sklopu jednodnevnog izleta.

Savjet: Ako, poput nas, odlučite uzeti smještaj na istočnoj obali koja je fantastična, birajte hotel s bazenom. Djeca će biti sretna! Također, dobro će vam doći i tablica koja pokazuje plimu i oseku.

Što vidjeti?

Tu je riječ o plažnoj destinaciji, no to nikako ne znači da ćete dane provoditi isključivo na jednoj plaži. Prilika za izlete je puno!

Zanzibar, voće. (Foto: Kruzovi)

Obiđite Nungwi, Kendwu, Paje, Jambiani, Michamwi… Posjetite Stone Town. Uvečer prošećite do Forodhani marketa – isprobajte lokalna jela na tržnici i zabavite se promatranjem lokalaca i njihovih skokova u more. U Stone Townu možete posjetiti kuću u kojoj je u djetinjstvu živio Freddie Mercury, a svratite i do Slave marketa i tržnice.

Savjet: Kada je hrana u pitanju, obavezno pijte isključivo flaširanu vodu i držite se pravila – ako ne možete oguliti, ako nije skuhano ili pečeno, ne jedite! Prije samog putovanja dobro je pripremiti organizam probioticima.

Na raspolaganju će vam biti brojni izleti. Nemojte propustiti odlazak na Prison Island gdje će vas dočekati ogromne kornjače. Otisnite se do jednog od pješčanih sprudova među kojima je najpoznatiji Nakupenda. Ime mu znači „ljubav“. Ronite s ribicama. Posjetite poznati restoran The Rock i obavezno odite na jednu od Spice tura.

Zanzibar, škola. (Foto: Kruzovi)

Zanimljivo iskustvo, pogotovo ako ste s djecom školskog uzrasta, je posjet jednoj od lokalnih škola. Mi smo obišli onu u mjestu Paje. Nije potrebno najaviti se, učiteljica će vas rado primiti, posebice ako donosite sa sobom školskog pribora i sitnica kojih im nedostaje poput bojica, flomastera, olovaka, gumica, bilježnica… A ako dođete s nečim na šljokice, sreći neće biti kraja…

Savjet: Izlete možete rezervirati na licu mjesta – na plažama, u hotelima, a najpovoljniji su kada krećete iz Stone Towna.

Zanzibar, lokalno stanovništvo. (Foto: Kruzovi)

I za kraj… Zašto otići na Zanzibar?

Zanzibar će vas u prvom redu osvojiti svojom pole pole atmosferom. Onom polaganom, lijenom jer vrijeme je ovdje relativan pojam. Osvojit će vas osmijesima i dobrodošlicom uz poznati hakuna matata na svakom koraku. Osvojit će vas najmekšim pijeskom po kojem ste ikada hodali. Toplo, tirkizno more voljet ćete i vi i djeca. Lako je zavoljeti Afriku. A Afrika će voljeti vas.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci