U petak počinje 19. Noć muzeja na temu „Muzeji i nova publika“! Za sve posjetitelje diljem Hrvatske ulaz je besplatan! 

Dvorci i palače, Ozalj. (Foto: iStock)

Uskoro počinje jedna od najzanimljivijih manifestacija u Hrvatskoj koja nam donosi pregršt zabave, pruža nam priliku za učenje na zabavan način, inspirira nas i potiče na kritičko razmišljanje. Riječ je o 19. Noći muzeja, manifestaciji koja je započela 2005. godine i od tada privlači velik broj posjetitelja. 

„Muzeji i nova publika“ 

19. Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva održat će se u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

Tema „Muzeji i nova publika“ naglašava važnost privlačenja novih generacija koje traže inovativne i kreativne muzejske sadržaje u kojima mogu aktivno sudjelovati. Fokus je i na temama koje će odgovoriti na izazove suvremenog doba i potrebe novih generacija.

Posjetitelji će imati priliku dublje istražiti aktualne teme različitih kriza, bilo da su prošle ili se trenutačno događaju, poput klimatskih promjena. Također, educirat će se o održivom i uravnoteženom razvoju te razumjeti različite izazove, nesigurnosti i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i zabavom.

Najslađa obiteljska avantura u Zagrebu: Muzej čokolade otkriva tajne omiljene poslastice za djecu i odrasle

19. Noć muzeja, Muzej čokolade, Zagreb.
Muzej čokolade, Zagreb. (Foto: Leon Božić)

Noć muzeja prilika je za zabavu i obrazovanje

Utjecaj muzeja u oblikovanju nove publike i poticanje novih generacija na razmišljanje o globalnim temama čovječanstva predstavlja izuzetno važan pothvat. Ono potiče razvoj tolerancije i poštovanja među svim generacijama prema različitim kulturama, etnicitetima, vjerama i svjetonazorima. To je ključno za izgradnju društva u kojem ljudi razumiju i cijene raznolikost.

S druge strane, svjedočimo eri u kojoj umjetna inteligencija dobiva sve veći značaj u muzejima i kulturnim institucijama, pružajući posjetiteljima potpuno novo iskustvo. Integracija umjetne inteligencije u muzeje i ove će godine dodatno obogatiti iskustvo posjetitelja i doprinijeti inovacijama u muzejskom sektoru.

Iako u Zagrebu u nekim nacionalnim muzejskim institucijama traje obnova nakon stradavanja u razornom potresu, diljem Hrvatske otvaraju se novi muzejski prostori. Od Vukovara do Dubrovnika, hrvatski muzealci pripremili su bogate programe, počevši s novim muzejskim zbirkama i zanimljivim izložbama pa sve do stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja. Osim toga, posjetitelji će imati priliku sudjelovati u virtualnim obilascima muzejskih prostora, postava, povijesnih zdanja te zaštićenih baštinskih lokaliteta.

Tijekom osamnaest godina održavanja Noć muzeja posjetilo je više od četiri milijuna posjetitelja 

Manifestacija Noć muzeja u Hrvatskoj održava se od 2005. godine, kada su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić pokrenule akciju kao gradski pilot-projekt sa šest zagrebačkih muzeja. Samo dvije godine kasnije Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestaciju u koju se uključuje sve više muzeja i gradova, ali i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, sveučilišta, KIC-ovi, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednice. Kako je istaknuto na njihovoj stranici, na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, više od četiri milijuna posjetitelja ‘pohodilo’ je hrvatske muzeje proteklih 18 godina tijekom održavanja manifestacije.

Zato ne dvojite jer bilo da volite oldtimere, čokoladu, selfije, arheologiju, glazbu, film, likovnu umjetnost ili jednostavno tražite novu aktivnost koja će vas inspirirati i potaknuti na razmišljanje, Noć muzeja idealna je manifestacija za stvaranje novih obiteljskih doživljaja.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci