U Karlovcu možete pogledati ono što ne možete nigdje u svijetu! Dođite na izložbu koja slavi svjetskog izumitelja

Nikola Tesla Experience Center. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Nikola Tesla je osoba o kojoj se može neiscrpno govoriti. Ličnost je to čiji je životni put nevjerojatan, ali unatoč tome što mislimo da sve znamo i da smo sve vidjeli, postoji još cijeli niz predmeta koji se vezuju za njegov život, a koje do sada vjerojatno niste imali priliku vidjeti.

Ipak, neke stvari odsada su dostupne javnosti, a možete ih pogledati u Karlovcu, gradu u kojem se ovaj izumitelj školovao.

informativna izložba originalnih dokumenata
Jedinstvena izložba originalnih dokumenata. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Informativna izložba originalnih dokumenata iz doba Teslinog školovanja

Na prvom katu Nikola Tesla Experience centra Karlovac, u sklopu proslave prvog rođendana Centra, možete pogledati informativnu izložbu originalnih dokumenata i učila iz fizike iz doba Teslinog školovanja. Čak devet dokumenata svjedoči o Nikolinom vremenu provedenom u Karlovcu, tada Rakovcu, kao učeniku Velike kraljevske realke na kojoj je maturirao 1873. godine.

Nikola Tesla Experience Center
Nikola Tesla Experience Center. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Na izložbi možete pogledati pedagoške knjige te opće spise iz kojih možete vidjeti pod kojim je brojem Nikola Tesla upisan u školu, spis gdje moli prijepis Zapisnika maturalnog ispita, te molbu u kojoj traži pristupanje maturalnom ispitu. Među zapisnicima nalazi se čak i jedan u kojem se spominje da je Tesla bio među ukorenim učenicima zbog slabe ocjene iz matematike.

Baranjski bećarac, Festival tista, Zvonko Bogdan, vino i tambure… treba li još razloga za provesti produženi vikend u Baranji?

Nikola Tesla Experience Center
Jedinstvena izložba učila i dokumenata. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Izložba učila iz fizike iz 19. i 20. stoljeća

Izložen je i dio učila iz bogate zbirke učila kabineta iz fizike iz 19. i 20. stoljeća koja su na čuvanje prepuštena Gimnaziji Karlovac. Neki su uređaji i danas korisni u nastavi kao demonstracijsko sredstvo iz područja optike, mehanike, akustike, termodinamike, elektrostatike i elektrodinamike.

U Centru je izloženo deset učila (polarizator, potenciometar, učilo za prikaz mehaničkih valova, spektroskop, kuglasto iskrište, Ruhmkorffov induktor, mali parni stroj, dinamometar, Savartovo zvono i elektrostatički stroj). Cijela zbirka učila iz fizike broji 36 predmeta te su dio inventara nabavljenog nakon spajanja Kraljevske velike realke na Rakovcu i Kraljevske gimnazije u Karlovcu u Kraljevsku veliku realnu gimnaziju na Rakovcu 1882. godine.

Restaurirana su 2013./2014., a zbog svog povijesnog značaja, kao i značaja u smislu tehničkog dobra, zbirka učila proglašena je u školskoj godini 2014./2015. kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Jedinstvena izložba Nikola Tesla
Nikola Tesla Experience Center. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Nikola Tesla Experience Center – interaktivni doživljaj za cijelu obitelj

Informativna izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2024., inače datuma godišnjice Tesline mature u Karlovcu. U tom periodu, 10. srpnja, ujedno je i Teslin rođendan.

Posjetitelji izložbu i centar mogu pogledati uz kupnju ulaznice po cijeni od 8 eura za odrasle te 5,50 eura za djecu, mlade, studente i umirovljenike. Obiteljska ulaznica za dvoje odraslih i do troje djece iznosi 16 eura. Centar je otvoren od ponedjeljka do petka, od 9 do 19 sati, te vikendom i blagdanima od 10 do 18 sati.

Informativna izložba originalnih dokumenata Nikole Tesle
Jedinstvena izložba Nikola Tesla Experience Center. (Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac)

Ovaj poseban, suvremen i interaktivan Nikola Tesla Experience centar aktivirat će sva vaša osjetila, a djeca će imati priliku upoznati i Teslu superjunaka kroz 10 metara visoku statuu, u čijem je prstu ugrađena Teslina zavojnica koju mogu dodirnuti i osjetiti čaroliju elektriciteta. Vidjet će i leteće tablete koji će testirati njihovo strpljenje i znanje, dok će najmlađe posebno oduševiti razne logičke igre u kojima se mogu okušati.

Dođite i otkrijte fascinantne detalje o životu i radu jednog od najvećih umova u povijesti, jer Tesla je uvijek inspiracija za nova otkrića.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci