Baranjski bećarac, Festival tista, Zvonko Bogdan, vino i tambure… treba li još razloga za provesti produženi vikend u Baranji?

29. Baranjski bećarac i 4. Festival tista. (Foto: TZ OBŽ i Landranje Baranjom)

U prekrasnom ambijentu drvoreda ispred crkve sv. Petra i Pavla pokraj Topolja, od 31. svibnja do 2. lipnja, održat će se bogat program 29. Baranjskog bećarca, dobitnika nagrade Simply the best award za najbolju baštinsku manifestaciju u Hrvatskoj za 2023. godinu. I ove godine posjetitelje očekuje program ispunjen plesom i pjesmama, zapregama, ali i vinom i tradicionalnom hranom.

29. Baranjski bećarac
Baranjski bećarac i vino. (Foto: Nenad Milić; Izvor: TZ OBŽ)

Baranjski bećarac i vinospoj dviju panonskih ljubavi

U petak, 31. svibnja, sve započinje s dječjom smotrom folklora u 18.30 sati te programom „Vino i tambure“ na kojem će se predstaviti vinari iz hrvatske i mađarske Baranje te Vojvodine ravne. Događanje je to koje spaja dvije panonske ljubavi, vino i tamburu, jer se zvuci tamburaške glazbe i baranjska vina jednostavno savršeno nadopunjuju!

Razmišljate o odmoru u Baranji? Saznajte zašto je Suza savršeno mjesto za obiteljski bijeg u prirodu s daškom tradicije!

29. Baranjski bećarac
29. Baranjski bećarac. (Foto: TZ OBŽ)

Vrhunska podunavska vina rastakat će se u malim vinskim (podrumskim) čašama koje su bile neizostavni inventar svakog baranjskog podruma, a samim time i svjedoci veselih druženja u Planini. I sve to uz nastup najveće legende tamburaške glazbe ovih prostora – Zvonka Bogdana i 8 tamburaša s Petrovaradina! Nakon Zvonka Bogdana veselje se nastavlja uz TS Panonika iz Sombora i TS Žeteoci iz Osijeka.

4. Festival tista
4. Festival tista. (Foto: TZ OBŽ)

Uživajte u šokačkoj i bunjevačkoj tjestenini uz glazbene nastupe!

U subotu, 1. lipnja, od 16 sati održava se jedinstveni Festival tista na kojem će okupljeni majstori tjestenine ponuditi lokšice, trgance, rezance, zavezance, čikove, valjuške, taške, taranu i brojne druge forme šokačke i bunjevačke tradicionalne tjestenine za kušanje. I ove će se godine jela moći degustirati samo uz festivalski glineni tanjur.

29. Baranjski bećarac i Festival tista
Festival tista. (Foto: TZ OBŽ)

Za zabavu će biti zadužena vojvođanska Banda drvena, te mohački orkestar Planina i Royal Band iz Đakova. Smotra folklora okupit će folkloraše iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Austrije.

Program će nadopuniti izložba fotografija Zdravo tijelo Isusovo autora Akoša Kolara koja će biti izložena u crkvi sv. Petra i Pavla, utrke i smotra zaprega i jahača, ponuda izlagača domaćih proizvoda lokalnih proizvođača i Godišnji skup podunavskih Hrvata. Program završava misom zahvalnicom i koncertom pučkih crkvenih napjeva – Marijo svibnja kraljice u nedjelju, 2. lipnja.

Organizatori i partneri 29. Baranjskog bećarca i Godišnjeg susreta podunavskih Hrvata su: KTM Baranjski bećarac, TZ općine Draž, Općina Draž, Osječko – baranjska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatska matica iseljenika te Karašicka Republika.

TZ OBŽ

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci