Odvažite se na šetnju adventskom stazom na planini Katschberg u Austriji i osjetite autentičnu toplinu Božića

Adventska staza Katschberg (Foto: mountainandforest-travel.hr)

Dosta vam je tipičnih adventskih kućica, klasičnih blagdanskih programa, gužvi u gradu i buke? Ako biste radije advent ili Božić proveli aktivno, ali i u miru, daleko od svega, a bliže sebi i svojoj obitelji, spokoj planine je sve što vam treba. Šetnja adventskom stazom u Katschbergu, na samo 3,5 sata od Zagreba, nudi vam nesvakidašnji doživljaj u netaknutoj prirodi austrijskog gorja. Do 25. prosinca 2023., osim na Badnjak, doživite istinsku čaroliju bijelog i skromnog Božića, baš kao što je nekoć bio.

Bijeli snijeg, drvene kolibe i nezaboravan ugođaj uz svjetlost fenjera na 1750 metara nadmorske visine!

Veličanstvenost planine, bijeli snijeg, drvene kolibe ukrašene lampicama, kočije, tradicijske pjesme i božićni ugođaj na 1750 metara nadmorske visine. Sve vas to čeka na adventskoj stazi na planini Katschberg (ili na njemačkom: Katschberger Adventweg). Dolazite li svojim automobilom, možete ga ostaviti na jednom od dva besplatna parkinga podno Katschberga. Od mjesnog trga do adventske staze možete stići pješice, za što će vam trebati otprilike 20 minuta, ili shuttle busom (čija je cijena 3 eura po osobi). Pošto je uspon na planinu dosta strm, ako ste se na planinarenje uputili mlađom djecom, svakako preporučamo vožnju shuttle busom.

Postoji i opcija putovanja na jedan dan s turističkom agencijom i polaskom iz Zagreba, a više saznajte ovdje.

Budite dio adventske bajke Božićnog sela u blizini Omiša, dobitnika nagrade za najbolju obiteljsku atrakciju!

Adventska staza Katschberg dobro je osvjetljena fenjerima.
Adventska staza Katschberg. (Foto: Shutterstock)

Ulaznice za stazu kupujete u kućici gdje staza počinje. U cijenu od 25 eura uključena je ulaznica za odraslu osobu, adventska termo boca i besplatno punjenje boce čajem na putu. Ako već imate svoju termo bocu, možete odabrati ulaznicu od 20 eura i opet će vam čaj biti besplatan tijekom šetnje. Djeca do 12 godina ne plaćaju ulaznicu. Ovdje možete također iznajmiti fenjer (polog je 20 eura i pripazite na to da ne izgubite račun!) ili ponesite svoju ručnu lampu za još ljepši doživljaj staze kad se spusti mrak.

Božićna avantura za cijelu obitelj: vožnja kočijom i pješačenje kroz čarobnu adventsku stazu

Prvi dio staze, od Alpengasthof Bachera do Pritzhüttea možete prijeći i kočijom, koja izgleda kao saonice koje vuku konji, dok je ostatak adventske staze moguće prijeći samo pješice. Vožnju kočijom potrebno je rezervirati ranije jer je njihov broj ograničen.

Iako je adventska staza Katschberg duga tek 2,6 kilometara, računajte na to da će vam trebati barem nekoliko sati da ju cijelu prođete jer će vas putem dočekati razne kolibe u kojima ćete moći stati, ugrijati se, nešto prigristi, sudjelovati u radionicama ili zapjevati s austrijskim sviračima alpskog roga. Tako ćete prolaziti od kolibe do kolibe u netaknutoj prirodi dok vam svježi snijeg škripi pod nogama.

Adventska staza Katschberg ima obilje snijega, stoga ponesite sanjke za još bolju zabavu

Iako izgleda doista čarobno, neka vas obilje snijega, niske temperature i vjetar ne iznenade. Ne zaboravite na to da se jako dobro odjenete i pripremite za planinarenje, pogotovo ako putujete sa svojim najmlađim ili nešto starijim članovima obitelji. Mlađoj djeci bi pješačenje moglo biti dosta naporno pa možete sa sobom uzeti i sanjke za još bolju zabavu. Psi su također dobro došli, ali trebaju stalno biti na povodcu jer stazom prolaze i konji. Staza je otvorena srijedom, petkom, subotom i nedjeljom od 14.00 do 20.00 sati osim na Badnjak s posebnim otvorenjem baš na Božić, 25. prosinca 2023.

Ove godine doživite bajkovit advent i topao obiteljski Božić u zagrljaju veličanstvene prirode i planine Katschberg. Krenite na pustolovinu koja će vas odvesti daleko od svakodnevne gužve, a bliže autentičnim blagdanskim vrijednostima i vašoj obitelji.

Ako ti se svidio ovaj članak podijeli ga s drugima:

Najnoviji članci